Отвори го главното мени

Список на државни кодови на МОК

список на статии на Викимедија
Знаме на меѓународното олимписко движење
Знаме на меѓународното параолимписко движење

Меѓународниот олимписки комитет (МОК или IOC) користи државни кодови кои се состојат од трибуквени кратенки и ја означуваат секоја земја што се натпреварува во Олимписките игри. Секој код обично претставува извесен национален олимписки комитет, но постојат и други кодови што се користеле на извесни игри, како мешани екипи од повеќе земји и групи спортисти што не претставуваат поединечна земја.

Неколку кодови на МОК се разликуваат од стандардните кодови на ISO 3166-1 alpha-3. Слични кодови користат и други меѓународни спортски организации како ФИФА, ФИБА и Федерацијата на Комонвелтските игри.

ИсторијаУреди

Зимската олимпијада во 1952 и летната олимпијада во 1960 биле првите што користеле „иницијали на земјите“ (т.е. секој НОК) во службените извештаи.[1] Меѓутоа кодовите во упортреба на следните неколку игри произлегувале од матичниот јазик на земјата домаќин (на пр. GIA за Јапонија на летната олимпијада во 1956 и зимската олимпијада во 1960 во Италија, од зборот Giappone) или според француското име на земјата (на пр. COR за Кореја, од зборот Corée). Со Зимските олимписки игри во 1972 почнала употребата на стандардизирани кодови, иако некои до тогаш се промениле. Покрај ова, низа кодови се сменети поради распадот на држави како СФРЈ, СССР, Чехословачка, обединувањето на Источна и Западна Германија и неколку преименувања на земји.

Покрај олимписките, националните параолимписките комитети (НПК) посветени на Параолимписките игри исто така имаат стандардизирани кодови. Неодамнешни примери на земји што имаат НПК, но не НОК се Макао и Фарските Острови, со кодовте MAC односно FRO.[2][3]

Земји-учеснициУреди

Моментално во светот постојат 204 национални олимписки комитети (НОК-ови). На табелата е прикажан кодот за секој НОК. како и поранешни кодови од минати игри кај оние што претрпеле измена. На местата кајшто има посебни кодови за летни и зимски олимпијади, тие се означени со „Л“ и „З“.

Содржина: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V Y Z

AУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
AFG [1]   Авганистан
ALB [2]   Албанија
ALG [3]   Алжир AGR (1964), AGL (1968 Л)
AND [4]   Андора
ANG [5]   Ангола
ANT [6]   Антигва и Барбуда
ARG [7]   Аргентина
ARM [8]   Ерменија
ARU [9]   Аруба
ASA [10]   Американска Самоа
AUS [11]   Австралија AUT (1956 З)
AUT [12]   Австрија AUS (1956 З)
AZE [13]   Азербејџан

BУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
BAH [14]   Бахами
BAN [15]   Бангладеш
BAR [16]   Барбадос BAD (1964)
BDI [17]   Бурунди
BEL [18]   Белгија
BEN [19]   Бенин DAY (1964), DAH (1968–1976)
BER [20]   Бермуда
BHU [21]   Бутан
BIH [22]   Босна и Херцеговина BSH (1992 Л)
BIZ [23]   Белизе HBR (1968–1972)
BLR [24]   Белорусија
BOL [25]   Боливија
BOT [26]   Боцвана
BRA [27]   Бразил
BRN [28]   Бахреин
BRU [29]   Брунеј
BUL [30]   Бугарија
BUR [31]   Буркина Фасо VOL (1972–1984)

CУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
CAF [32]   ЦАР AFC (1968)
CAM [33]   Камбоџа CAB (1964), KHM (1972–1976)
CAN [34]   Канада
CAY [35]   Кајмански Острови
CGO [36]   Конго
CHA [37]   Чад CHD (1964)
CHI [38]   Чиле CIL (1956 W, 1960 Л)
CHN [39]   Кина
CIV [40]   Брег на Слоновата Коска IVC (1964), CML (1968)
CMR [41]   Камерун
COD [42]   ДР Конго COK (1968), ZAI (1972–1996)
COK [43]   Кукови Oстрови
COL [44]   Колумбија
COM [45]   Комори
CPV [46]   Зелен ’Рт
CRC [47]   Костарика COS (1964)
CRO [48]   Хрватска
CUB [49]   Куба
CYP [50]   Кипар
CZE [51]   Чешка

DУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
DEN [52]   Данска DAN (1960 S, 1968 З), DIN (1968 Л)
DJI [53]   Џибути
DMA [54]   Доминика
DOM [55]   Доминиканска Република

EУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ECU [56]   Еквадор
EGY [57]   Египет RAU (1960, 1968), UAR (1964)
ERI [58]   Еритреја
ESA [59]   Ел Салвадор SAL (1964–1976)
ESP [60]   Шпанија SPA (1956–1964, 1968 З)
EST [61]   Естонија
ETH [62]   Етиопија ETI (1960, 1968)

FУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
FIJ [63]   Фиџи FIG (1960)
FIN [64]   Финска
FRA [65]   Франција
FSM [66]   Микронезија

GУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
GAB [67]   Габон
GAM [68]   Гамбија
GBR [69]   Велика Британија GRB (1956 W–1960), GBI (1964)
GBS [70]   Гвинеја-Бисао
GEO [71]   Грузија
GEQ [72]   Екваторијална Гвинеја
GER [73]   Германија ALL (1968 З), ALE (1968 Л)
GHA [74]   Гана
GRE [75]   Грција
GRN [76]   Гренада
GUA [77]   Гватемала GUT (1964)
GUI [78]   Гвинеја
GUM [79]   Гуам
GUY [80]   Гвајана GUA (1960), GUI (1964)

HУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
HAI [81]   Хаити
HKG [82]   Хонгконг HOK (1960–1968)
HON [83]   Хондурас
HUN [84]   Унгарија UNG (1956 W, 1960 Л)

IУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
INA [85]   Индонезија INS (1960)
IND [86]   Индија
IRI [87]   Иран IRN (1956–1988), IRA (1968 З)
IRL [88]   Ирска
IRQ [89]   Ирак IRK (1960, 1968)
ISL [90]   Исланд ICE (1960 W, 1964 Л)
ISR [91]   Израел
ISV [92]   Девствени Острови
ITA [93]   Италија
IVB [94]   Британски Девствени Острови

JУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
JAM [95]   Јамајка
JOR [96]   Јордан
JPN [97]   Јапонија GIA (1956 W, 1960 Л), JAP (1960 З)

KУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
KAZ [98]   Казахстан
KEN [99]   Кенија
KGZ [100]   Киргистан
KIR [101]   Кирибати
KOR [102]   Јужна Кореја COR (1956 W, 1960 S, 1968 S, 1972 Л)
KSA [103]   Саудиска Арабија ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
KUW [104]   Кувајт

LУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
LAO [105]   Лаос
LAT [106]   Латвија
LBA [107]   Либија LYA (1964), LBY (1968 З)
LBR [108]   Либерија
LCA [109]   Света Луција
LES [110]   Лесото
LIB [111]   Либан LEB (1960 W, 1964 Л)
LIE [112]   Лихтенштајн LIC (1956 W, 1964 S, 1968 З)
LTU [113]   Литванија LIT (1992 З)
LUX [114]   Луксембург

MУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
MAD [115]   Мадагаскар MAG (1964)
MAR [116]   Мароко MRC (1964)
MAS [117]   Малезија MAL (1964–1988)
MAW [118]   Малави
MDA [119]   Молдавија MLD (1994)
MDV [120]   Малдиви
MEX [121]   Мексико
MGL [122]   Монголија MON (1968 З)
MHL [123]   Маршалски Острови
MKD [124]   Македонија
MLI [125]   Мали
MLT [126]   Малта MAT (1960–1964)
MNE [127]   Црна Гора
MON [128]   Монако
MOZ [129]   Мозамбик
MRI [130]   Маврициус
MTN [131]   Мавританија
MYA [132]   Мјанмар BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)

NУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
NAM [133]   Намибија
NCA [134]   Никарагва NCG (1964), NIC (1968)
NED [135]   Холандија OLA (1956 З), NET (1960 З), PBA (1960 Л), NLD (1964 Л), HOL (1968–1988)
NEP [136]   Непал
NGR [137]   Нигерија NGA (1964)
NIG [138]   Нигер NGR (1964)
NOR [139]   Норвешка
NRU [140]   Науру
NZL [141]   Нов Зеланд NZE (1960, 1968 З)

OУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
OMA [142]   Оман

PУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
PAK [143]   Пакистан
PAN [144]   Панама
PAR [145]   Парагвај
PER [146]   Перу
PHI [147]   Филипини FIL (1960, 1968)
PLE [148]   Палестина
PLW [149]   Палау
PNG [150]   Папуа Нова Гвинеја NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
POL [151]   Полска
POR [152]   Португалија
PRK [153]   Северна Кореја NKO (1964 S, 1968 З), CDN (1968)
PUR [154]   Порторико PRI (1960), PRO (1968)

QУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
QAT [155]   Катар

RУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ROU [156]   Романија ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
RSA [157]   ЈАР SAF (1960–1972)
RUS [158]   Русија URS (1956–1988)
RWA [159]   Руанда

SУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
SAM [160]   Самоа
SEN [161]   Сенегал SGL (1964)
SEY [162]   Сејшели
SIN [163]   Сингапур
SKN [164]   Свети Кристофер и Невис
SLE [165]   Сиера Леоне SLA (1968)
SLO [166]   Словенија
SMR [167]   Сан Марино SMA (1960–1964)
SOL [168]   Соломонски Острови
SOM [169]   Сомалија
SRB [170]   Србија
SRI [171]   Шри Ланка CEY (1960–1972)
STP [172]   Сао Томе и Принсипе
SUD [173]   Судан
SUI [174]   Швајцарија SVI (1956 W, 1960 Л), SWI (1960 W, 1964 Л)
SUR [175]   Суринам
SVK [176]   Словачка
SWE [177]   Шведска SVE (1956 W, 1960 Л), SUE (1968 Л)
SWZ [178]   Свазиленд
SYR [179]   Сирија RAU (1960), SIR (1968)

TУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
TAN [180]   Танзанија
TGA [181]   Тонга TON (1984)
THA [182]   Тајланд TAI (1960, 1968)
TJK [183]   Таџикистан
TKM [184]   Туркменистан
TLS [185]   Источен Тимор
TOG [186]   Того
TPE [187]   Кинески Тајпеј[4] RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
TRI [188] 22x20п Тринидад и Тобаго TRT (1964–1968)
TUN [189]   Тунис
TUR [190]   Турција
TUV [191]   Тувалу

UУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
UAE [192]   ОАЕ
UGA [193]   Уганда
UKR [194]   Украина
URU [195]   Уругвај URG (1968)
USA [196]   САД SUA (1960 Л), EUA (1968 Л)
UZB [197]   Узбекистан

VУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
VAN [198]   Вануату
VEN [199]   Венецуела
VIE [200]   Виетнам VET (1964), VNM (1968–1976)
VIN [201]   Свети Винсент и Гренадините

YУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
YEM [202]   Јемен

ZУреди

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ZAM [203]   Замбија NRH (1964)
ZIM [204]   Зимбабве RHO (1960–1972)

Поранешни комитети и екипиУреди

Кодови сè уште во употребаУреди

Постојат дванаесет поранешни кодови што сè уште се користат во базата на податоци на МОК за означување на медалисти од тоа време[5].

Код Земја/Екипа Други користени кодови
AHO   Холандски Антили
ANZ   Австралазија
BOH   Бохемија
BWI   Британски Западни Инди ANT (1960, 1968), WID (1964)
EUA   Обединета германска екипа GER (1956–1964)
EUN   Обединета екипа
FRG   Западна Германија ALL (1968 З), ALE (1968 Л), GER (1972–1976)
GDR   Источна Германија ADE (1968)
SCG   Србија и Црна Гора YUG (1996 S-2002 З)
TCH   Чехословачка CSL (1956 З), CZE (1960 З), CSV (1960 Л), CZS (1964 Л), CHE (1968 Л)
URS   СССР SOV (1968 З)
YUG   Југославија JUG (1956–1960, 1968 З), YUS (1964 Л)
ZZX   Мешани екипи

Укинати кодовиУреди

Код Земја (НОК) Години Белешки
BIR   Бурма 1948–1988 денес   Мјанмар (MYA)
CEY   Цејлон 1948–1972 денес   Шри Ланка (SRI)
DAH   Дахомеј 1964–1976 денес   Бенин (BEN)
HBR   Британски Хондурас 1968–1972 денес   Белизе (BIZ)
KHM   Кмерска Република 1972–1976 денес   Камбоџа (CAM)
MAL   Малаја 1956–1960 се натпреварувала независно пред создавањето на Малезија во 1963.
денес  Малезија (MAS)
 —   Северно Борнео 1956
NRH   Северна Родезија 1964 денес   Замбија (ZAM)
RAU   Обединета Арапска Република 1960 денес   Египет (EGY)
и   Сирија (SYR)
RHO   Родезија 1960–1972 денес   Зимбабве (ZIM)
ROC   Тајван 1932–1976 денес се натпреварува под името „  Кинески Тајпеј (TPE)
UAR   Обединета Арапска Република 1964 денес   Египет (EGY)
VOL   Горна Волта 1972–1984 денес   Буркина Фасо (BUR)
YAR   Јеменска Арапска Република 1984–1988 се натпреварувал независно пред обединувањето на Јемен во 1990.
денес   Јемен (YEM)
YMD   Јужен Јемен 1988
ZAI   Заир 1972–1996 денес   ДР Конго (COD)
 —   Британска Гвајана 1948–1964 денес   Гвајана (GUY)
 —   Златна Обала (британска колонија) 1952 денес   Гана (GHA)
 —   Сар (протекторат) 1952 се натпреварувал независно пред да се припои кон Западна Германија во 1957.

Кодовите претрпеле и уште две други значајни измени, поради промена во начинот на нарекување на земјата во МОК:

  • HOL променето во NED - на олимпијадата во 1992 Холандија е преименувана од Holland во Netherlands.
  • IRN променето во IRI - на олимпијадата во 1992 Иран од Iran станал Islamic Republic of Iran („Исламска Република Иран“).

Посебни кодовиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Mallon, Bill; Ove Karlsson. IOC and OCOG Abbreviations for NOCs (PDF). „Journal of Olympic History“ том  12 (2): 25–28. http://www.la84foundation.org/SportsLibrary/JOH/JOHv12n2/johv12n2l.pdf. посет. 8 февруари 2008 г. 
  2. Фарски Острови (англиски)
  3. Макао, Кина (англиски)
  4. Official name given to the Republic of China for Olympic competition
  5. 5,0 5,1 5,2 „Медалисти“. Меѓународен олимписки комитет. конс. 8 февруари 2008.  (англиски)