Исланд на Олимписките игри

Исланд за првпат учествувала на Летните олимписки игри во 1912 година кои се одржале во Стокхолм. Исланд има освоено вкупно четири медали од кои два се во атлетика, и по еден во џудо и ракомет.

Исланд на Олимписките игри

Знаме на Исланд
МОК-код  ISL
НОК Национална олимписка и спортска асоцијација на Исланд
официјално мрежно место (исландски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1912 • 1920 • 1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006

Медали уреди

Медал Име Игра Спорт Дисциплина
  Сребрен Вилхамур Еинарсон Летни олимписки игри - 1936 Атлетика Men's triple jump
  Бронзен Бјарни Фриориксон Летни олимписки игри - 1984 Џудо Men's half heavyweight
  Бронзен Вала Флосадотир Летни олимписки игри - 2000 Атлетика Women's pole vault
  Сребрен Машка ракометна репрезентација на Исланд Летни олимписки игри - 2008 Ракомет Men's competition