Костарика на Олимписките игри

Костарика првпат настапилa на Олимписките игри во 1936 година и по пауза од 16 години повторно се вратила во 1964 година и оттогаш настапила на сите натпреварувања.

Костарика на Олимписките игри

Знаме на Костарикa
МОК-код  CRC
НОК Олимписки комитет на Костарика
COCR-врска (шпански)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012 • 2016 • 2020
Зимски олимпијади
1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006

Костарика на Зимските олимписките игри за првпат настапиле во 1980 година. Спортистите на Олимписките игри имаат освоено 4 медали.

Националниот олимписки комитет на Костарика бил основан во 1953 година и бил признаен во 1954 година.

Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Берлин 0 0 0 0
Лондон Костарика не учествувала
Хелсинки Костарика не учествувала
Мелбурн и Стокхолм Костарика не учествувала
Рим Костарика не учествувала
Токио 0 0 0 0
Мексико Сити 0 0 0 0
Минхен 0 0 0 0
Монтреал 0 0 0 0
Москва 0 0 0 0
Лос Анџелес 0 0 0 0
Сеул 0 1 0 1
Барселона 0 0 0 0
Атланта 1 0 0 1
Сиднеј 0 0 2 2
Атина 0 0 0 0
Пекинг 0 0 0 0
Лондон
Вкупно 1 1 2 4
Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Лејк Плесид 0 0 0 0
Сараево 0 0 0 0
Калгари 0 0 0 0
Албервил 0 0 0 0
Лилехамер Костарика не учествувала
Нагано Костарика не учествувала
Солт Лејк Сити 0 0 0 0
Торино 0 0 0 0
Ванкувер Костарика не учествувала
Вкупно 0 0 0 0