Кенија на Олимписките игри

Кенија првпат учествувала на Олимписките игри во 1956 година, и има испратено спортисти да се натпреваруваат на сите Летни олимписки игри оттогаш, со исклучок на игрите кои биле бојкотирани во 1976 и 1980 година. Кенија учествувала на Зимските олимписки игри во 1998, 2002 и 2006 година. Сепак, нивниот единствен претставник на овие игри, Филип Боит, fне успеал да се квалификува за игрите во 2010 година, и се пензионирал во 2011 година, со што Кенија останала без натпреварувачи на Зимските олимписки игри. Кениските спотисти имаат освоено вкупно 86 медали, сите во боксување и атлетика. Од тие, 56 медали се од маратони. Како најуспешни игри за освојување на медали, се сметаат двете недоамнешни Летни олимписки игри (2008 и 2012), на кои тие имале освоено 25 медали.

Кенија на Олимписките игри

Знаме на Кенија
МОК-код  KEN
НОК Кениски национален олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Националниот олимписки комитет за Кенија е Кенискиот национален олимписки комитет, кој бил основан во 1955 година.

МедалистиУреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Бронзен Кипругут, ВилсонВилсон Кипругут   Токио 1964   Атлетика Мажи 800 м
  Златен Тему, НафталиНафтали Тему   Мексико 1968   Атлетика Мажи 10000 м
  Златен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно   Мексико 1968   Атлетика Мажи 1500 м
  Златен Бивот, АмосАмос Бивот   Мексико 1968   Атлетика Мажи 3000 м угорнина
  Сребрен Кого, БенјаминБенјамин Кого   Мексико 1968   Атлетика Мажи 3000 м угорнина
  Сребрен Рудиша, ДаниелДаниел Рудиша
Мунјоро Њамау
НАфтали Бон
Чарлс Асати
  Мексико 1968   Атлетика Мажи штафета 4x400 м
  Сребрен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно   Мексико 1968   Атлетика Мажи 5000 м
  Бронзен Тему, НафталиНафтали Тему   Мексико 1968   Атлетика Мажи 5000 м
  Сребрен Кипругут, ВилсонВилсон Кипругут   Мексико 1968   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Варуинџ, ФилипФилип Варуинџ   Мексико 1968   Боксување Мажи пердув
  Златен Keino, KipchogeKipchoge Keino   Минхен 1972   Атлетика Мажи 3000 м угорнина
  Златен Асати, ЧарлсЧарлс Асати
Мунјоро Њамау
Роберт Оуко
Џулиус Санг
  Минхен 1972   Атлетика Мажи штафета 4×400 м
  Сребрен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно   Минхен 1972   Атлетика Мажи 1500 м
  Сребрен Џипхо, БенБен Џипхо   Минхен 1972   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Варуинџ, ФилипФилип Варуинџ   Минхен 1972   Боксување Мажи пердув
  Бронзен Санг, ЏулиусЏулиус Санг   Минхен 1972   Атлетика Мажи 400 м
  Бронзен Боит, МајкМајк Боит   Минхен 1972   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Мбунгуа, СамуелСамуел Мбунгуа   Минхен 1972   Боксување Мажи лесна
  Бронзен Мурунга, ДикДик Мурунга   Минхен 1972   Боксување Мажи велтер
  Златен Корир, ЏулиусЏулиус Корир   Лос Анџелес 1984   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Бронзен Мусјоки, МихаелМихаел Мусјоки   Лос Анџелес 1984   Атлетика Мажи 10000 м
  Бронзен Билали, ИбраимИбраим Билали   Лос Анџелес 1984   Боксување Мажи мува
  Златен Кариуки, ЏулиусЏулиус Кариуки   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 3000 м угорнина
  Златен Нгуги, ЏонЏон Нгуги   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 5000 м
  Златен Еренг, ПолПол Еренг   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 8000 м
  Златен Роно, ПитерПитер Роно   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 1500 м
  Златен Вангила, РобертРоберт Вангила   Сеул 1988l   Боксуање Мажи велтер
  Сребрен Коех, ПитерПитер Коех   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Вакихури, ДагласДаглас Вакихури   Сеул 1988l   Атлетика Мажи маратон
  Бронзен Кимели, КипкембојКипкембој Кимели   Сеул 1988l   Атлетика Мажи 10000 м
  Бронзен Санде, КрисКрис Санде   Сеул 1988l   Боксување Мажи средна
  Златен Бирир, МетјуМетју Бирир   Барселона 1992   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Златен Тануи, ВилијамВилијам Тануи   Барселона 1992   Атлетика Мажи 800 м
  Сребрен Челимо, РичардРичард Челимо   Барселона 1992   Атлетика Мажи 10000 м
  Сребрен Санг, ПатрикПатрик Санг   Барселона 1992   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Биток, ПолПол Биток   Барселона 1992   Атлетика Мажи 5000 м
  Сребрен Kiprotich, NixonNixon Kiprotich   Барселона 1992   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Мутвол, ВилијамВилијам Мутвол   Барселона 1992   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Бронзен Китур, СамсонСамсон Китур   Барселона 1992   Атлетика Мажи 400 м
  Златен Кетер, ЏозефЏозеф Кетер   Атланта 1996   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Тергат, ПолПол Тергат   Атланта 1996   Атлетика Мажи 10000 м
  Сребрен Киптануи, МозесМозес Киптануи   Атланта 1996   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Биток, ПолПол Биток   Атланта 1996   Атлетика Мажи 5000 м
  Сребрен Конга, ПолинПолин Конга   Атланта 1996   Атлетика Жени 5000 м
  Бронзен Кипкорир, СтивенСтивен Кипкорир   Атланта 1996   Атлетика Мажи 1500 м
  Бронзен Онјанча, ФредФред Онјанча   Атланта 1996   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Ваинаина, ЕрикЕрик Ваинаина   Атланта 1996   Атлетика Мажи маратон
  Златен Нгени, НоаНоа Нгени   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи 1500 м
  Златен Косгеј, РубенРубен Косгеј   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Тергат, ПолПол Тергат   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи 10000 м
  Сребрен Кипкетер, Вилсон БоитВилсон Боит Кипкетер   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи 3000 м
  Сребрен Ваинанина, ЕрикЕрик Ваинанина   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи маратон
  Бронзен Лагат, БернардБернард Лагат   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи 1500 м
  Бронзен Чепчумба, ЏојсЏојс Чепчумба   Сиднеј 2000   Атлетика Жени маратон
  Златен Кембој, ЕзикиелЕзикиел Кембој   Атина 2004   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен ЛАгат, БернардБернард ЛАгат   Атина 2004   Атлетика Мажи 1500 м
  Сребрен Кипруто, БриминБримин Кипруто   Атина 2004   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Сребрен Очичи, ИзабелаИзабела Очичи   Атина 2004   Атлетика Жени 5000 м
  Сребрен Ндереба, КетринКетрин Ндереба   Атина 2004   Атлетика Жени маратон
  Бронзен Коех, Пол КипсиелПол Кипсиел Коех   Атина 2004   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Бронзен Кипхоџ, ЕлиудЕлиуд Кипхоџ   Атина 2004   Атлетика Мажи 5000 м
  Златен Кипроп, Азбел КипрутоАзбел Кипруто Кипроп   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 1500 м
  Златен Кипруто, Бримин КипропБримин Кипроп Кипруто   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Златен Бунгеј, ВилфредВилфред Бунгеј   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 800 м
  Златен Ванџиру, СамуелСамуел Ванџиру   Пекинг 2008   Атлетика Мажи маратон
  Златен Џелимо, ПамелаПамела Џелимо   Пекинг 2008   Атлетика Жени 800 м
  Златен Лагат, НенсиНенси Лагат   Пекинг 2008   Атлетика Жени 1500 м
  Сребрен Бусиенеј, Џенет ЏепскогејЏенет Џепскогеј Бусиенеј   Пекинг 2008   Атлетика Жени 800 м
  Сребрен Ндерба, КетринКетрин Ндерба   Пекинг 2008   Атлетика Жени маратон
  Сребрен Џепкорир, ЈунисЈунис Џепкорир   Пекинг 2008   Атлетика Жени 3000 м брзоод
  Сребрен Кипхоџ, ЕлиудЕлиуд Кипхоџ   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 5000 м
  Бронзен Матилонг, Ричард КипкембојРичард Кипкембој Матилонг   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Бронзен Кого, МикаМика Кого   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 10000 м
  Бронзен Сои, Едвин ЧеријотЕдвин Черијот Сои   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 5000 м
  Бронзен Јего, Алфред КирваАлфред Кирва Јего   Пекинг 2008   Атлетика Мажи 800 м
  Сребрен Кипјего, СалиСали Кипјего   Лондон 2012   Атлетика Жени 10000 м
  Бронзен Черуијот, ВивијанВивијан Черуијот   Лондон 2012   Атлетика Жени 10000 м
  Сребрен Џепту, ПрискаПриска Џепту   Лондон 2012   Атлетика Жени маратон
  Златен Кембој, ЕзикиелЕзикиел Кембој   Лондон 2012   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Бронзен Мутаи, АбелАбел Мутаи   Лондон 2012   Атлетика Мажи 3000 м брзоод
  Златен Рудиша, ДејвидДејвид Рудиша   Лондон 2012   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Китум, ТимотиТимоти Китум   Лондон 2012   Атлетика Мажи 800 м
  Сребрен Черуијот, ВивијанВивијан Черуијот   Лондон 2012   Атлетика Жени 5000 м
  Бронзен Лонгосива, ТомасТомас Лонгосива   Лондон 2012   Атлетика Мажи 5000 м
  Сребрен Кируи, АбелАбел Кируи   Лондон 2012   Атлетика Мажи маратон
  Бронзен Кипсанг Кипротич, ВилсонВилсон Кипсанг Кипротич   Лондон 2012   Атлетика Мажи маратон

Табели со медалиУреди

Медали по Летни олимписки игриУреди

Поврзано: Табела на досега освоени медали на Олимписките игри
Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Мелбурн 1956 0 0 0 0
Рим 1960 1 0 0 1
Токио 1964 0 0 1 1
Мексико 1968 3 4 2 9
Минхен 1972 2 3 4 9
Монтреал 1976 „Не учествувале“
Москва 1980 „Не учествувале“
Лос Анџелес 1 0 2 3
Сеул 1988 5 2 2 9
Барелона 1992 2 4 2 8
Атланта 1996 1 4 3 8
Сиднеј 2000 2 3 2 7
Атина 2004 1 4 2 7
Пекинг 6 4 4 14
Лондон 2012 2 4 5 11
Вкупно 25 32 29 86

Медали по спортУреди

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Атлетика 24 31 24 79
Боксување 1 1 5 7
Вкупно 25 32 29 86

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • "Olympic Medal Winners". MOK. Посетено на 2007-03-31.
  • "National Olympic Committee Kenya". International Olympic Committee. Посетено на 2011-06-13.