Хрватска на Олимписките игри

Хрватска за првпат учествувала на Зимските олимписки игри во 1992 година кои се одржале во Албервил, и од тогаш учеструвала на сите Олимписки игри. Претходно, била дел од екипите на:

Хрватска на Олимписките игри

Знаме на Хрватска
МОК-код  CRO
НОК Хрватски олимписки комитет
официјално мрежно место (хрватски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006
Други поврзани настапи
Австрија (1896–1912)
Унгарија (1896–1912)
Југославија (1920–1988)

РезултатиУреди

Година Спортови Спортисти Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
1992 Барселона 12 39 0 1 2 3
1996 Атланта 14 84 1 1 0 2
2000 Сиднеј 12 91 1 0 1 2
2004 Атина 14 81 1 2 2 5
2008 Пекинг 15 105 0 2 3 5
Вкупно 3 6 8 17

Медали по спортУреди

Спортови Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
Athletics pictogram.svg Атлетика 0 1 0 1
Weightlifting pictogram.svg Кревање тегови 1 0 1 2
Gymnastics (artistic) pictogram.svg Гимнастика 0 1 0 1
Basketball pictogram.svg Кошарка 0 1 0 1
Swimming pictogram.svg Пливање 0 1 0 1
Handball pictogram.svg Ракомет 2 0 0 2
Shooting pictogram.svg Стрелаштво 0 0 1 1
Taekwondo pictogram.svg Теквондо 0 0 2 2
Tennis pictogram.svg Тенис 0 0 3 3
Olympic pictogram Water polo.png Ватерполо 0 1 0 1
Rowing pictogram.svg Веслање 0 1 1 2
Вкупно 3 6 8 17

Освојувачи на медалиУреди

Медали Име(на) Игри Спорт Дисциплина
Silver medal olympic.svg Сребро Екипа:
Дражен Петровиќ, Велимир Перасовиќ, Данко Цвјетичанин, Тони Кукоч, Владан Алановиќ, Фрањо Араповиќ, Жан Табак, Стојко Вранковиќ, Алан Грегов, Аријан Комазец, Дино Раѓа, и Арамис Наглиќ
(тренер Петар Сканси)
1992 Барселона Кошарка Кошарка M
Bronze medal olympic.svg Бронза Горан Иванишевиќ 1992 Барселона Тенис поединечно М
Bronze medal olympic.svg Бронза Горан Иванишевиќ и Горан Прпиќ 1992 Барселона Тенис двојки М
Gold medal olympic.svg Злато Екипа:
Патрик Ќавар, Славко Голужа, Божидар Јовиќ, Ненад Кљаиќ, Венио Лосерт, Валтер Матошевиќ, Алваро Начиновиќ, Горан Перковац, Изток Пуц, Златко Сарачевиќ, Ирфан Смајлагиќ, Бруно Гудељ, Зоран Микулиќ, Владимир Јелчиќ, Валнер Франковиќ, и Владимир Шустер
(тренер Велимир Кљаиќ)
1996 Атланта Рукомет Ракомет М
Silver medal olympic.svg Сребро Екипа:
Маро Балиќ, Дамир Главан, Игор Хиниќ, Вјекослав Кобешќак, Јошко Крековиќ, Огњен Кржиќ, Синиша Школнековић, Ратко Штритоф, Тино Вегар, Ренато Врбичиќ, Здеслав Врдољак, Перица Букиќ и Дубравко Шименц
(тренер Бруно Силиќ)
1996 Атланта Ватерполо Ватерполо М
Gold medal olympic.svg Злато Николај Пешалов 2000 Сиднеј Кревање тегови до 62 -{kg}- M
Bronze medal olympic.svg Бронза Игор Францетиќ, Тихомир Франковиќ, Томислав Смољановиќ, Никша Скелин, Синиша Скелин, Крешимир Чуљак, Игор Бораска, Бранимир Вујевиќ, Силвијо Петришко 2000 Сиднеј Веслање осморка М
Gold medal olympic.svg Злато Екипа:
Венио Лосерт, Владо Шола, Валтер Матошевиќ, Никша Калеб, Ивано Балић, Блаженко Лацковиќ, Ведран Зрниќ, Игор Вори, Давор Доминиковиќ, Мирза Џомба, Драго Вуковиќ, Славко Голужа, Горан Шпрем, Денис Шпољариќ, Петар Метличиќ
(тренер Лино Червар)
2004 Атина Рукомет Ракомет М
Silver medal olympic.svg Сребро Никша Скелин и Синиша Скелин 2004 Атина Веслање двојка без кормилар М
Silver medal olympic.svg Сребро Дује Драгања 2004 Атина Пливање 50 м слободно М
Bronze medal olympic.svg Бронза Марио Анчиќ и Иван Љубичиќ 2004 Атина Тенис двојки М
Bronze medal olympic.svg Бронза Николај Пешалов 2004 Атина Кревање тегови до 69 kg М
Bronze medal olympic.svg Бронза Снежана Пејчиќ 2008 Пекинг Стрелаштво воздушна пушка 10 m Ж
Silver medal olympic.svg Сребро Филип Уде 2008 Пекинг Гимнастика коњ со рачки
Bronze medal olympic.svg Бронза Мартина Зубчиќ 2008 Пекинг Теквондо до 57 kg Ж
Bronze medal olympic.svg Бронза Сандра Шариќ 2008 Пекинг Теквондо до 67 kg Ж
Silver medal olympic.svg Сребро Бланка Влашиќ 2008 Пекинг Атлетика скок во височина Ж

Зимски олимписки игриУреди

Резулати на ИграУреди

Година Спортови Спортисти Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
1992 Албервил 4 3 0 0 0 0
1994 Лилехамер 3 2 0 0 0 0
1998 Нагано 2 6 0 0 0 0
2002 Солт Лејк Сити 5 14 3 1 0 4
2006 Торино 6 24 1 2 0 3
2010 Ванкувер 4 19 0 2 1 3
Вкупно 4 5 1 10

Медали по спортУреди

Спортови Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
  Алпско скијање 4 5 0 9
  Биатлон 0 0 1 1
Вкупно 4 5 1 10

Освојувачи на медалУреди

Медали Име Игра Спорт Дисциплина
  Злато Јаница Костелиќ 2002 Солт Лејк Сити Алпско скијање Комбинација Ж
  Злато Јаница Костелиќ 2002 Солт Лејк Сити Алпско скијање Велеслалом Ж
  Злато Јаница Костелиќ 2002 Солт Лејк Сити Алпско скијање Слалом Ж
  Злато Јаница Костелиќ 2002 Солт Лејк Сити Алпско скијање Супервелеслалом Ж
  Сребро Ивица Костелиќ 2006 Торино Алпско скијање Комбинација М
  Злато Јаница Костелиќ 2006 Торино Алпско скијање Комбинација Ж
  Сребро Јаница Костелиќ 2006 Торино Алпско скијање Супервелеслалом Ж
  Сребро Јаков Фак 2010 Ванкувер Биатлон Спринт М
  Сребро Ивица Костелиќ 2010 Ванкувер Алпско скијање Комбинација М
  Сребро Ивица Костелиќ 2010 Ванкувер Алпско скијање Слалом М

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди