Лесото на Олимписките игри

Лесото првпат настапила на Олимписките игри во 1972 година и оттогаш испраќала спортисти на сите Летни олимписки игри, освен кога ги бојкотирале Летните олимписки игри 1976 заедно со другите африкански земји. Лесото никогаш не учествувал на Зимските олимписки игри.

Лесото на Олимписките игри

Знаме на Лесото
МОК-код  LES
НОК Национален олимписки комитет Лесото
Порталlnoc.tripod.com
Олимписка историја
Летни олимпијади

До денес, ниеден спортист од Лесото никогаш не освоил олимписки медал.

Националниот олимписки комитет за Лесото бил создаден во 1971 година и бил признат од Меѓународниот олимписки комитет во 1972 година.

НаводиУреди

  • "Национален олимписки комитет Лесото". Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 13 јуни 2011.