Литванија на Олимписките игри

Литванија, по прогласувањето на независност од Руското царство во 1918 година, ги испратиле своите спортисти за првпат на Летните плимписки игри 1924 година во Париз. Првично сакале да испратат 33 спортисти, но подоцна е одлучено да се ораничат на делегација од 13 фудбалери и двајца велосипедисти. удбалерите пристигнале во Париз еден ден пред да започнат игрите. Литванија првпат натапила на игрите на 25 мај 1924 година во 2:40 попладне кога се одиграл натпреварот меѓу Швајцарија и Литванија. Литванија изгубила со резултат 9-0 (4-0). Велосипедистите не можеле да ја завршат патеката од 188 км поради технички потешкотии.

Литванија на Олимписките игри

Знаме на Литванија
МОК-код  LTU
НОК Национален олимписки комитет на Литванија
Порталwww.ltok.lt (литвански) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади
Други поврзани настапи
Руска Империја (1900–1912)
СССР (1952–1988)

На игрите во 1928 година Литванија имала 12 претставници за 4 спортови: 2 боксери, 4 велосипедисти 5 атлетичари и еден кревач на тегови. Јузас Винча го постигнал најдобриот резултат пласирајќи се на 5-7 место во боксување. Значаен натпреварувач со еврејско потекло бил и Александар Елјасеваш од Каунас Литванија.

На игрите во 1932 во Лос Анџелес, Калифорнија Литванија не учествувала поради економски потешкотии и политичките спорови поврзани со Националниот олимписки комитет. На игрите во 1936 во Берлин Литванија не била покаанета од страна на Германија поради спорната Мемелланд/Клаипеда. Во 1940 година Литванија ја изгубила својата независност била окупирана од страна на СССР. По војната ливанците се натпреварувале како дел од Советската олимписка екипа. Од 1952 до 1988 година, 86 литванци учествувале на Олимписките игри и освоиле 60 медали (57 на Летните и 3 на Зимските олимписки игри).

По независноста на Литванија во 1990 година, Литванија учествувала на сите Олимписки игри.

Табели со медали уреди

Медали по Летни олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
1900–1912 „како дел од   Руска Империја (RU1)
  Антверпен 1920 „не учестува“
  Париз 1924 13 0 0 0 0 -
  Амстердам 1928 12 0 0 0 0 -
1932–1948 „не учестува“
1952–1988 „како дел од   СССР (URS)
  Барселона 1992 47 1 0 1 2 34
  Атланта 61 0 0 1 1 71
  Сиднеј 200 61 2 0 3 5 33
  Атина 2004 59 1 2 0 3 45
  Пекинг 2008 71 0 2 3 5 56
  Лондон 2012 62 2 1 2 5 34
  Рио 2016
  Токио 2020
Вкупно 6 5 10 21 61

Медали по Зимски олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
  Шамони 1924 „не учествува“
  Сен Мориц 1 0 0 0 0 -
1932–1948 | „не учествува“
1952–1988 „ како дел од   СССР (URS)
  Албертвил 1992 6 0 0 0 0 -
  Лилихамер 1994 6 0 0 0 0 -
  Нагано 1998 7 0 0 0 0 -
  Солт Лејк Сити 2002 8 0 0 0 0 -
  Торино 2006 7 0 0 0 0 -
  Ванкувер 2010 6 0 0 0 0 -
  Сочи 2014 9 0 0 0 0 -
  Пјонгчанг 2018
Вкупно 0 0 0 0 -

Медали по летни спортови уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Атлетика 3 1 1 5
  Современ пентатон 1 2 1 4
  Стрелаштво 1 0 0 1
  Пливање 1 0 0 1
  Кајакарење 0 1 0 1
  Едрење 0 1 0 1
  Кошарка 0 0 3 3
  Борење 0 0 2 2
  Боксување 0 0 1 1
  Велосипедизам 0 0 1 1
  Веслање 0 0 1 1
Вкупно 6 5 10 21

Медалисти уреди

Летни олимписки игри уреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Убартас, РомасРомас Убартас   Барселона 1992   Атлетика Мажи фрлање на диск
  Бронзен Браздаускис, РоманасРоманас Браздаускис
Валдемарас Хомичиус
Дариус Димавичиус
Гинтрас Еиникис
Сергејус Јоваиша
Артурас Камишовас
Гинтарас Крапикас
Римас Куртинаитис
Шарунас Марчиулионис
Алвидас Паздраздис
Аривидас Сабонис
Арунас Високас
  Барселона 1992   Кошарка Мажи екипно
  Бронзен Арвидас Сабонис
Шарунас Марчиулионис
Римас Куртинаитис
Гинтрас Еиникис
Артурас Камишовас
Дариус Лукминас
Саулиус Штомбергас
Еврелијус Жукаускас
Миндаугас Жукаускас
Андриус Јуркунас
Ритис Ваишвила
Томас Пачесас
  Атланта 1996   Кошарка Мажи екипно
  Златен Алекна, виргилијусвиргилијус Алекна   Сиднеј 2000   Атлетика Мажи фрлање на диск
  Златен Гуѕиневичуите , ДаинаДаина Гуѕиневичуите   Сиднеј 2000   Стрелаштво Жени
  Бронзен Штомбергас, СаулиусСаулиус Штомбергас
Миндаугас Тиминскас
Еврелијус Жукаускас
Дариус Масколиунас
Рамунас Шишкаускас
Дариус Сонгаила
Шарунас Јасикевичиус
Кестутис Марчиулионис
Томас Масиулис
Даиниус Адомаитис
Гинтарас Еиникис
Андриус Геидраитис
  Сиднеј 2000   Кошарка Мажи екипно
  Бронзен Жилиуте, ДијанаДијана Жилиуте   Сиднеј 2000   Велосипедизам Жени поединечно
  Бронзен Поплавскаја, КристинаКристина Поплавскаја
Бируте Шакикиене
  Сиднеј 2000   Веслање Жени двојки
  Златен Алекна, ВиргилијусВиргилијус Алекна   Атина 2004   Атлетика Мажи фрлање на диск
  Сребрен Скујите, АустраАустра Скујите   Атина 2004   Атлетика Жени Хептатлон
  Сребрен Заднепровскис, АндрејусАндрејус Заднепровскис   Атина 2004   Современ пентатлон Мажи
  Сребрен Крунголкас, ЕдвинасЕдвинас Крунголкас   Пекинг 2008   Современ пентатлон Мажи
  Сребрен Волунгевичиуте, ГинтареГинтаре Волунгевичиуте   Пекинг 2008   Едрење Жени
  Бронзен Алекна, ВиргилијусВиргилијус Алекна   Пекинг 2008   Атлетика Мажи фрлање на диск
  Бронзен Заднепровискис, АндрејусАндрејус Заднепровискис   Пекинг 2008   Современ пентатлон Мажи
  Бронзен Мизгаитис, МиндаугасМиндаугас Мизгаитис   Пекинг 2008   Борење Мажи грчко-римски стил 120 кг
  Златен Асадаускаите, ЛораЛора Асадаускаите   Лондон 2012   Современ пентатлон Жени
  Златен Меилутите, РутаРута Меилутите   Лондон 2012   Пливање Жени 100 м градно
  Сребрен Шуклинас, ЈевгенијусЈевгенијус Шуклинас   Лондон 2012   Кајакарење Мажи 1.200 м
  Бронзен Петраускас, ЕвалдасЕвалдас Петраускас   Лондон 2012   Боксување Мажи лесна
  Бронзен Кажакевиќ, АлександарАлександар Кажакевиќ   Лондон 2012   Борење Мажи грчко-римски стил 74 кг

Список на добитници на златни медали уреди

Бр. Име Спорт Година
како Советски Сојуз
1 Василијус Матушевас   Одбојка 1968
2 Данас Позниакас   Боксување 1968
3 Владиславас Чесиунас   Кајакарење 1972
4 Модестас Паулаускас   Кошарка 1972
5 Вида Беселиене   Кошарка 1980
6 Алдона Ненениене   Ракомет 1976 и 1980
7 Лина Качиусите   Пливање 1980
8 Сигита Мажекаите Стречен   Ракомет 1980
9 Ангеле Рупшиене   Кошарка 1976 и 1980
10 Ремигијус Валиулис   Атлетика 1980
11 Робертас Жулпа   Пливање 1980
12 Алгимантас Шална   Биатлон 1984
13 Валдемерас Хомичиус   Кошарка 1988
14 Арвидас Јанонис   Футбал 1988
15 Артурас Каспутис   Велосипедизам 1988
16 Римас Куртинаитис   Кошарка 1988
17 Шарунас Марчиулионис   Кошарка 1988
18 Арминас Нарбековас   Футбал 1988
19 Волдемарас Новицкис   Ракомет 1988
20 Арвидас Сабонис   Кошарка 1988
21 Гинтаутас Умарас   Велосипедизам 1988 (двапати)
22 Вида Венциене   Крос-кантри скијање 1988
Независна Литванија
23 ромас Убартас   Атлетика 1992
24 Даина Гуѕиневичиуте   Стрелаштво 2000
25 Виргилијус Алекна   Атлетика 2000 и 2004
26 Рута Меилутите   Пливање 2012
27 Лора Асадаускаите   Современ пентатлон 2012

Поврзано уреди

Наводи уреди