Боцвана на Олимписките игри

Предлошка:Боцвана на Олимпијада

Боцвана за првпат се појавила на Летните олимписки игри 1980 во Москва и од тогаш е постојан учесник на Летните игри. На Зимските олимписки игри Боцвана не учествувала. Се наоѓа во групата на земји кои не освоиле ниедна олимписки медал.

МедалиУреди

Поврзано: Табела на досега освоени медали на Олимписките игри

Освоени медали на ЛОИУреди

Учество и освоени медали на Боцвана на ЛОИ  
ЛОИ Знаменосец Учество Мажи Жени сопртови   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Ранг
1980 Москва 7 7 0 1 0 0 0 0 -
1984 Лос Анџелес Норман Мангое 7 7 0 2 0 0 0 0 -
1988 Сеул 8 8 0 2 0 0 0 0 -
1992 Барселона 6 6 0 2 0 0 0 0 -
1996 Атланта Џастис Дипеба 7 7 0 2 0 0 0 0
2000 Сиднеј Гилберт Кунване 7 7 0 2 0 0 0 0 -
2004 Атина Кумсио Икгополенг 11 10 1 2 0 0 0 -
2008 Пекинг Саманта Паксинос 11 9 2 3 0 0 0 0 -

ЗанимливостиУреди

Надворешни врскиУреди