Југославија на Олимписките игри

Екипите од Југославија првпат учествувале на Олимписките игри во 1920 година. Претходно, неколку спортисти од Хрватска, Словенија и Војводина се натпреварувале за Австрија или Унгарија кога овие земји биле дел од Австроунгарија. Мала екипа од двјаца спортисти се натпреварувала одвоено за Србија на игрите во 1912 година.

Југославија на Олимписките игри

Знаме на Југославија
МОК-код  YUG
НОК Југословенски олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади
Други поврзани настапи
Босна и Херцеговина (1992 S–)
Хрватска (1992–)
Независни учесници (1992S)
Косово (2016–)
Македонија (1996–)
Црна Гора (2008–)
Србија и Црна Гора (1996–2006)
Србија (1912; 2008–)
Словенија (1992–)

Југославија hбила ознаката за Олимписките екипи од три различни земји:

Две од земјите наследнички (Хрватска и Словенија) започнале да се натпреваруваат со независни екипи на Олимписките игри од 1992 година на Зимските олимписки игри 1992 годдина и Босна и Херцеговина на Летните олимписки игри 1992 и Летните олимписки игри 2008, сите 6 земји наследнички, поранешни социјалистички републики, се натпреварувале независно. Косово, поранешна автономна област, првпат ќе учествува како независна држава на игрите во 2016 година.

Временска линија на учества уреди

Југословенскиот олимписки комитет бил основан во Загреб во 1919 година (признаен од МОК во 1920), пред да премести седиштето во Белград во 1927 година, и го заменил Српскиот олимписки комитет во МОК. За време на распадот на Југославија, создадени се неколку нови комитети од новите држави, додека пак ФР Југославија го наследила ЈОК. Денес, Србија се смета за единствен наследник на Југославија.[1]

Датум Екипа
1912   Србија (SRB)
1920–1988   Југославија (YUG)
1992 W–   Хрватска (CRO)   Словенија (SLO)
1992 S   Босна и Херцеговина (BIH)   Независни учесници (IOP)
1996–2006   Македонија (MKD)   Србија и Црна Гора (SCG)
2008–   Србија (SRB)   Црна Гора (MNE)
2016–   Србија (SRB)   Косово (KOS)

Домаќин на игрите уреди

Југославија била домаќин на игрите само во една прилика.

Игри Град домаќин Датуми Земји Учесници Настани
Зимски олимписки игри 1984 Сараево 8 – 19 Февруари 49 1.272 39

Табели со медали по игри уреди

*Игрите оцртани со црвана боја се одиграни на домашен терен.

Медали по Летни олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
  Антверпен 1920 15 0 0 0 0 -
  Париз 1924 42 2 0 0 2 14
  Амстердам 1924 34 1 1 3 5 21
  Лос Анџелес 1 0 0 0 0 -
  Берлин 1936 93 0 1 0 1 25
  Лондон 1948 90 0 2 0 2 24
  Хелсинки 1952 87 1 2 0 3 21
  Мелбурн 1956 35 0 3 0 3 26
  Рим 1960 116 1 1 0 2 18
  Токио 1964 75 2 1 2 5 19
  Мексико 1968 69 3 3 2 8 16
  Минхен 1972 126 2 1 2 5 20
  Монтрал 1976 88 2 3 3 8 16
  Москва 1980 164 2 3 4 9 14
  Лос Анџелес 1984 139 7 4 7 18 9
  Сеул 1988 155 3 4 5 12 16
Вкупно 26 29 28 83 33

Медали по Зимски олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
  Шамони 1924 4 0 0 0 0 -
  Сен Мориц 1928 6 0 0 0 0 -
  Лејк Пласид 1932 „не учествува“
  Гармиш-Партенкирхен 1936 17 0 0 0 0 -
  Сен Мориц 1948 17 0 0 0 0 -
  Осло 1952 6 0 0 0 0 -
  Кортина д’Ампезо 17 0 0 0 0 -
  Сква Вали 1960 „не учествува“
  Инсбрук 1964 31 0 0 0 0 -
  Гренобл 1968 30 0 0 0 0 -
  Сапоро 1972 26 0 0 0 0 -
  Инсбрук 1976 28 0 0 0 0 -
  Лејк Пласид 1980 15 0 0 0 0 -
  Сараево 1984 72 0 1 0 1 14
  Калгари 1988 22 0 2 1 3 14
  Албертвил 1992 25 0 0 0 0 -
Вкупно 0 3 1 4 37

Медали по летни спортови уреди

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Гимнастика 5 2 4 11
  Борење 4 6 6 16
  Ватерполо 3 4 0 7
  Боксување 3 2 6 11
  Ракомет 3 1 1 5
  Кајакарење 2 2 1 5
  Стрелаштво 2 0 1 3
  Кошарка 1 4 2 7
  Футбал 1 3 1 5
  Веслање 1 1 3 5
  Пливање 1 1 0 2
  Атлетика 0 2 0 2
  Пинг-понг 0 1 1 2
  Џудо 0 0 2 2
Вкупно 26 29 28 83

Медали по зимски спортови уреди

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Алпско скијање 0 2 0 2
  Скијачки скокови 0 1 1 2
Вкупно 0 3 1 4

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. History at Serbian Olympic Committee official website, retrieved 18-1-2014
  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-10-08.

Надворешни врски уреди

  • (хрватски) Sportnet Архивирано на 3 април 2015 г. Bernard Jurišić: Tuđe nećemo - svoje ne damo (medals of Yugoslavia won by Croatian sportsmen), April 1, 2008, accessed September 30, 2010