Црна Гора на Олимписките игри

Црна Гора за првпат како независна држава учествувала на Летните олимписки игри во 2008 година, кои се одржале во Пекинг. Претходно била дел од составот на СФРЈ и Србија и Црна Гора. Досега, Црна Гора нема освоено ниту еден медал.

Црна Гора на Олимписките игри

Знаме на Црна Гора
МОК-код  MNE
НОК Црногорски олимписки комитет
официјално мрежно место (српски) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
2008
Други поврзани настапи
Југославија (1920–1992)
Независни учесници (1992)
Сојузна Република Југославија Југославија (1996–2002)
Србија и Црна Гора (2004–2006)

Националниот комитет на Црна Гора бил формиран во 2006 година, а признаен од страна на МОК наредната 2007 година.

МедалиУреди

Медали на ЛОИУреди

Медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
2008 Пекинг 0 0 0 0
2012 Лондон
Вкупно 0 0 0 0

Медали на ЗОИУреди

Медали на ЗОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
2010. Ванкувер 0 0 0 0
Вкупно 0 0 0 0

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди