Словенија на Олимписките игри

Словенија за првпат учествувала на Зимските олимписки игри во 1992 година кои се одржале во Албервил, и од тогаш учеструвала на сите Олимписки игри. Претходно, била дел од екипите на:

Словенија на Олимписките игри

Знаме на Словенија
МОК-код  SLO
НОК Олимписки комитет на Словенија
официјално мрежно место (словенечки)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006
Други поврзани настапи
(1912)
Југославија (1920–1988)

Заклучно со 2008 година, Словенија има освоено вкупно 19 олимписки медали.

Медали

уреди

Медали на ЛОИ

уреди
Година Спортови Спортисти Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
1992 Барселона 12 35 0 0 2 2
1996 Атланта 8 37 0 2 0 2
2000 Сиднеј 13 74 2 0 0 2
2004 Атина 10 79 0 1 3 4
2008 Пекинг 11 62 1 2 2 5
Вкупно 3 5 7 15

Освајачи медаља

уреди
Медали Име(на) Игри Спорт Дисциплина
  Бронза Изток Чоп и Денис Швегељ 1992 Барселона Веслање двојка без кормилар М
  Бронза Милан Јанша, Јанез Клрменчич, Сашо Мирјаниќ, Садик Мујкиќ 1992 Барселона Веслање Четверац без кормилара М
  Сребро Бригита Буковец 1996 Атланта Атлетика 100 м со пречки Ж
  Сребро Андраж Веховар 1996 Атланта Кајак на диви води К-1 М
  Злато Изток Чоп и Лука Шпик 2000 Сиднеј Веслање двојки М
  Злато Рајмонд Дебевц 2000 Сиднеј Стрељаштво 50 m пушка тростав М
  Бронза Јоланда Чеплак 2004 Атина Атлетика 800 m Ж
  Бронза Уршка Жолнир 2004 Атина Џудо до 63 кг Ж
  Сребро Изток Чоп и Лука Шпик 2004 Атина Веслање Дубл скуп М
  Бронза Василиј Жбогар 2004 Атина Едрење Класа Ласер М
  Сребро Сара Исаковиќ 2008 Пекинг Пливање 200 m слободен стил Ж
  Бронза Луција Поландер 2008 Пекинг Џудо над 78 кг Ж
  Бронза Рајмонд Дебевц 2008 Пекинг Стрелаштво 50 m пушка тростав М
  Злато Примож Козмус 2008 Пекинг Атлетика бацање клацива М
  Сребро Василиј Жбогар 2008 Пекинг Едрење Класа Ласер М

Медали по спортови

уреди
Спортови Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
  Атлетика 1 1 1 3
  Пливање 0 1 0 1
  Стрелаштво 1 0 1 2
  Веслање 1 1 2 4
  Џудо 0 0 2 2
  Едре 0 1 1 2
  Кајак 0 1 0 1
Вкупно 3 6 8 17

Медали на ЗОИ

уреди
Година Спортови Такмичари Медаље
Злато Сребро Бронза Вкупно
1992 Албервил 6 27 0 0 0 0
1994 Лилехамер ? 22 0 0 3 3
1998 Нагано 8 34 0 0 0 0
2002 Солт Лејк Сити 8 40 0 0 1 1
2006 Торино 9 41 0 0 0 0
Вкупно 0 0 4 4

Медали по спорт

уреди
Спортови Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
  Алпско скијање 0 0 3 3
  Ски скокови 0 0 1 1
Вкупно 0 0 4 4

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди
  • „Добитници на олимписки медал“. МОК.
  • „Олимписки комитет на Словенија“. МОК.