Кувајт на Олимписките игри

Кувајт се натпреварувал на 12 Летни олимписки игри. Никогаш се немаат натпреварувано на Зимските олимписки игри.

Кувајт на Олимписките игри

Знаме на Кувајт
МОК-код  KUW
НОК Кувајтски олимписки комитет
Порталwww.kuwaitolympic.com (арапски) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади

На игрите во Барселона 1992, Кувајт освоил бронзен медал во тогашниот приказен спорт теквондо.[1] Нивниот прв олимписки медал бил бронзен и го освоиле во стрелаштво, освоен од Фехајд ел-Дихани на игрите во 2000 година во Сиднеј. Нивнот втор бронзен медал исто така бил освоен од страна на ел-Дихани во Стрелаштво на игрите во 2012 година во Лондон.

Националниот олимписки комитет за Кувајт бил основан во 1957 година и бил признаен од страна на МОК во 1966 година.[2]

Кувајтски медалистиУреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Бронзен Фехајд ел-Дихани   Сиднеј 2000   Стрелаштво Мажи
  Бронзен Фехајд ел-Дихани   Лондон 2012   Стрелаштво Мажи

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Al-Ahram Weekly On-line (28 Sep – 4 Oct 2000). "Three for the Arabs". Посетено на 2011-08-08.
  2. IOC. "Kuwait". Посетено на 8 August 2011.