Јужноафриканската Република на Олимписките игри

(Пренасочено од ЈАР на Олимписките игри)

Јужноафриканска Република првпат се натпреварувала на Олимписките игри во 1904 година, и испратила спортисти да се натпреваруваат на сите Летни олимписки игри до 1960 година. По донесувањето на резолуцијата 1761 во 1962 година како одговор на политиката апартхејдот во Јужноафриканската Република, па така им било забрането да учествуваат ма игрите. (Ова, сепак не важело за Параолимписките игри. Јужноафриканската Репблика првпат учествувала на Параолимписките игри во 1964 година, и продолжила да се натпреварува сè до 1976 година, по што Холандскиот парламент дека нема да учествува на Параолимписките игри во 1980 година. Оттогаш, Јужноафриканската Република ќе отсуствува од Параолимписките игри сè до 1992 година. Погледајте: Јужноафриканската Република на Параолимписките игри.[1][2])

ЈАР на Олимписките игри

Знаме на ЈАР
МОК-код  RSA
НОК Јужноафриканска спортска конфедерација и олимписки комитет
Порталwww.sascoc.co.za
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

По преговори за завршување на апартхејдот започнати во 1990 година, тие е придружиле повторно на МОК. Јужноафриканската спортска конфедерација и олимписки комитет била создадена во 1991 година, па така тие земале учество на Летните олимписки игри 1992 (и на Параолимписките игри 1992) година. Тие имаат учествувано и на Зимските олимписки игри во 1960 година, и од 1994 година па натаму.

Спортистите од Јужноариканската Република имаат освоено 76 медали, од кои најголем број се освоени во атлетика, боксување и пливање. Најнеодамнешен освоен медал е сребрениот медал на Кастер Семенја на 11 август 2012 на игрите во Лондон.

Медалисти

уреди

Летни олимписки игри

уреди
Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Вокер, РеџиРеџи Вокер   Лондон 1908   Атлетика Мажи 100 м
  Сребрен Хеферон, ЧарлсЧарлс Хеферон   Лондон 1908   Атлетика Мажи маратон
  Златен Мекартур, КенКен Мекартур   Стокхолм 1912   Атлетика Мажи маратон
  Златен Луис, РудолфРудолф Луис   Стокхолм 1912   Велосипедизам Мажи
  Златен Китсон, ХаролдХаролд Китсон
Винслоу, ЧарлсЧарлс Винслоу
  Стокхолм 1912   Тенис Мажи двојки
  Златен Винслоу, ЧарлсЧарлс Винслоу   Стокхолм 1912   Тенис Мажи поединечно
  Сребрен Гитшам, КристијанКристијан Гитшам   Стокхолм 1912   Атлетика Мажи маратон
  Сребрен Китсон, ХаролдХаролд Китсон   Стокхолм 1912   Тенис Мажи поединечно
  Златен Руд, БевилБевил Руд   Антверпен 1920   Атлетика Мажи 400 м
  Златен Вокер , КлеренсКлеренс Вокер   Антверпен 1920   Боксување Мажи бантам
  Златен Рејмонд, ЛуисЛуис Рејмонд   Антверпен 1920   Тенис Мажи поединечно
  Сребрен Дафел, ХенриХенри Дафел
Устерлак, ЏекЏек Устерлак
Олдфилд, КлеренсКлеренс Олдфилд
Руд, БевилБевил Руд
  Антверпен 1920   Атлетика Мажи штафета 400 м
  Сребрен Калтенбрум, ХенриХенри Калтенбрум   Антверпен 1920   Велосипедизам Мажи
  Сребрен Смит, ВилијамВилијам Смит
Вокер, ЏејмсЏејмс Вокер
  Антверпен 1920   Велосипедизам Мажи двосед
  Сребрен Смит, ДејвидДејвид Смит
Бодли, РобертРоберт Бодли
Буханан, ФердинандФердинанд Буханан
{{sortname|Фредерик|Морган
  Антверпен 1920   Стрелаштво Мажи екипно 600 м
  Бронзен Руд, БевилБевил Руд   Антверпен 1920   Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Вокер, ЏејмсЏејмс Вокер
Смит, ВилијамВилијам Смит
Калтенбрум, ХенриХенри Калтенбрум
Гусен, ХариХари Гусен
  Антверпен 1920   Велосипедизам Мажи екипно
  Бронзен Винслоу, ЧарлсЧарлс Винслоу   Антверпен 1920   Тенис Мажи поединечно
  Златен Смит, ВилијамВилијам Смит   Париз 1924   Боксување Мажи бантам
  Сребрен Аткинсон, СидниСидни Аткинсон   Париз 1924   Атлетика Мажи 110 м со пречки
  Бронзен Мекмастер, СесилСесил Мекмастер   Париз 1924   Атлетика Мажи 10 км одење
  Златен Аткинсон, СидниСидни Аткинсон   Амстердам 1928   Атлетика Мажи 110 м со пречки
  Бронзен Исакс, ХариХари Исакс   Амстердам 1928   Боксување Мажи бантам
  Бронзен Рени, РодаРода Рени
ван дер Гоес, ФредерикаФредерика ван дер Гоес
Бедфорд, МериМери Бедфорд
Расел, КетлинКетлин Расел
  Амстердам 1928   Пливање Жени 4x100 м штафета слободен стил
  Златен Стивенс, ЛоренсЛоренс Стивенс   Лос Анџелес 1932   Боксување Men's lightweight
  Златен Карстенс, ДејвидДејвид Карстенс   Лос Анџелес 1932   Боксување Мажи лесна-тешка
  Бронзен Кларк, МерџориМерџори Кларк   Лос Анџелес 1932   Атлетика Жени 80 м со пречки
  Бронзен Пирс, ЕрнестЕрнест Пирс   Лос Анџелес 1932   Боксување Мажи средна
  Бронзен Макал, ЏениЏени Макал   Лос Анџелес 1932   Пливање Жени 400 м слободен стил
  Сребрен Катерал, ЧарлсЧарлс Катерал   Берлин 1936   Боксување Мажи пердув
  Златен Дрејер, ЏералдЏералд Дрејер   Лондон 1948   Боксување Мажи лесна
  Златен Хантер, ЏорџЏорџ Хантер   Лондон 1948   Боксување Мажи лесна-тешка
  Сребрен Шепард, ДенисДенис Шепард   Лондон 1948   Боксување Мажи пердув
  Бронзен Артур, ЏонЏон Артур   Лондон 1948   Боксување Мажи тешка
  Златен Бранд, ЕстерЕстер Бранд   Хелсинки 1952   Атлетика Жени скок во височина
  Златен Харисон , ЏоанЏоан Харисон   Хелсинки 1952   Пливање Жени 100 м грбно
  Сребрен Роб-Хасенјегер, ДафнеДафне Роб-Хасенјегер   Хелсинки 1952   Атлетика Жени 100 м
  Сребрен Ван Шалквик, ТеунисТеунис Ван Шалквик   Хелсинки 1952   Боксување Мажи лесна-средна
  Сребрен Робинсон, РејмондРејмонд Робинсон
Томас Шарделоу
  Хелсинки 1952   Велосипедизам Мажи 2000 м двосед
  Сребрен Истман, ЏорџЏорџ Истман
Роберт Фовлер
Томас Шарделоу
Алред Свифт
  Хелсинки 1952   Велосипедизам Мажи 4000 м двојки
  Бронзен Товил, ВилијамВилијам Товил   Хелсинки 1952   Боксување Мажи мува
  Бронзен Лајшинг, ЛеонардЛеонард Лајшинг   Хелсинки 1952   Боксување Мажи пердув
  Бронзен Ниман, АндриесАндриес Ниман   Хелсинки 1952   Боксување Мажи тешка
  Бронзен Робинсон, РејмондРејмонд Робинсон   Хелсинки 1952   Велосипедизам Мажи 1 км
  Бронзен Бекер, ДаниелДаниел Бекер Мелбурн 1956 Боксување Мажи тешка
  Бронзен Лубшер, ХенриХенри Лубшер Мелбурн 1956 Боксување Мажи лесна велтер
  Бронзен Свифт, АлфредАлфред Свифт Мелбурн 1956 Велосипедизам Мажи 1 км
  Бронзен Абернети, МојраМојра Абернети
Жанет Мибург
Натали Мибург
Сузан Елизабет Робертс
Мелбурн 1956 Пливање Жени штафета 4x100 м слободен стил
  Сребрен Бекер, ДаниелДаниел Бекер   Рим 1960 Боксување Мажи тешка
  Бронзен Спенс, Малком КливМалком Клив Спенс   Рим 1960 Атлетика Мажи 400 м
  Бронзен Мејерс, ВилијамВилијам Мејерс   Рим 1960 Боксување Мажи пердув
  Сребрен Мејер, ЕланаЕлана Мејер   Барселона 1992   Атлетика Жени 10 000 м
  Сребрен Фераира, ВејнВејн Фераира
Piet Norval
  Барселона 1992   Тенис Мажи двојки
  Златен Тугване, ЏосијаЏосија Тугване   Атланта 1996 Атлетика Мажи маратон
  Златен Хејнс, ПенелопаПенелопа Хејнс   Атланта 1996 Пливање Жена 100 м градно
  Златен Хејнс, ПенелопаПенелопа Хејнс   Атланта 1996 Пливање Жена 200 м градно
  Сребрен Сепенг, ЕзикиелЕзикиел Сепенг   Атланта 1996 Атлетика Мажи 800 м
  Бронзен Крил, МариенМариен Крил   Атланта 1996 Пливање Жени 100 м градно
  Сребрен Клоет, ХестриХестри Клоет   Сиднеј 2000 Атлетика Жени скок во височина
  Сребрен Паркин, ТеренсТеренс Паркин   Сиднеј 2000 Пливање Мажи 200 м градно
  Бронзен Херберт, ЛевлинЛевлин Херберт   Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 400 м пречки
  Бронзен Кругер, ФранцФранц Кругер   Сиднеј 2000 Атлетика Мажи фрлање диск
  Бронзен Хејнс, ПенелопаПенелопа Хејнс   Сиднеј 2000 Пливање Жени 100 м градно
  Златен Фернс, ЛиндонЛиндон Фернс
Рик Нитлинг
Роланд Марк Шоеман
Даријан Таунсенд
  Атина 2004 Пливање Мажи штафета 4x100 м слободен стил
  Сребрен Мулаудзи, МбулаениМбулаени Мулаудзи   Атина 2004 Атлетика Мажи 800 м
  Сребрен Клоет, ЕстриЕстри Клоет   Атина 2004 Атлетика Жени скок во височина
  Сребрен Шоеман, Роланд МаркРоланд Марк Шоеман   Атина 2004 Пливање Мажи 100 м слободен стил
  Бронзен Цех, ДонованДонован Цех
Рамон ди Клементе
  Атина 2004 Веслање Мажи двојки
  Бронзен Шоеман, Роланд МаркРоланд Марк Шоеман   Атина 2004 Пливање Мажи 50 м слободен стил
  Сребрен Мокоена, КоцоКоцо Мокоена   Пекинг 2008   Атлетика Мажи скок во далечина
  Златен ван дер Бург, КамеронКамерон ван дер Бург   Лондон 2012   Пливање Мажи 100 м градно
  Златен ле Клос, ЧадЧад ле Клос   Лондон 2012   Пливање Мажи 200 м пеперутка
  Златен Ндлову, СизвеСизве Ндлову
Бритајн, МетјуМетју Бритајн
Смит, ЏонЏон Смит
Томсон, ЏејмсЏејмс Томсон
  Лондон 2012   Веслање Мажи четворка
  Сребрен ле Клос, ЧадЧад ле Клос   Лондон 2012   Пливање Мажи 100 м пеперутка
  Сребрен Семенја, КастерКастер Семенја   Лондон 2012   Атлетика Жени 800 м
  Бронзен Хартли, БриџитБриџит Хартли   Лондон 2012   Кајакарење Жени K-1 500 м

Табели со медали

уреди

Медали на Летните олимписки игри

уреди
Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Сент Луис 1904 0 0 0 0
Лондон 1908 1 1 0 2
Стокхолм 1912 4 2 0 6
Антверпен 1920 3 4 3 10
Париз 1924 1 1 1 3
Амстердам 1928 1 0 2 3
Лос Анџелес 1932 2 0 3 5
Берлин 1936 0 1 0 1
Лондон 1948 2 1 1 4
Хелсинки 1952 2 4 4 10
Мелбурн 1956 0 0 4 4
Рим 1960 0 1 2 3
Токио 1964 „Не учествува“
Мексико 1968 „Не учествува“
Минхен 1972 „Не учествува“
Монтреал 1976 „Не учествува“
Москва 1980 „Не учествува“
Лос Анџелес 1984 „Не учествува“
Сеул 1988 „Не учествува“
Барселона 1992 0 2 0 2
Атланта 1996 3 1 1 5
Сиднеј 2000 0 2 3 5
Атина 2004 1 3 2 6
Пекинг 2008 0 1 0 1
Лондон 2012 3 2 1 6
Вкупно 23 26 27 76

Medals by sport

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Пливање 6 3 6 15
Атлетика 6 12 6 24
Боксување 6 4 9 19
Тенис 3 2 1 6
Велосипедизам 1 4 3 8
Веслање 1 0 1 2
Стрелање 0 1 0 1
Кајакарење 0 0 1 1
Вкупно 23 26 27 76

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. "'The Netherlands against Apartheid' - 1970s", International Institute of Social History
  2. South Africa at the Paralympics, International Paralympic Committee
  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-12-08.
  • „South African Sports Confederation and Olympic Committee“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-06-13.