Грузија на Олимписките игри

Грузија за првпат на Олимписките игри учествувала na Летните олимписки игри во 1952 кои се одржаве во Хелсинки, како дел од СССР. По распаѓањет на СССР, таа уќествува на сите игри досега.

Грузија на Олимписките игри

Знаме на Грузија
МОК-код  GEO
НОК Грузиски национален олимписки комитет
официјално мрежно место
Олимписка историја
Летни олимпијади
1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1994 • 1998 • 2002 • 2006
Други поврзани настапи
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Медали

уреди

Медали на ЛОИ

уреди
Учество  
ЛОИ ГЗнаме Учество Мажи. Жени сопрт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Ранг
1996. Атланта Ѓеорги Канделаки 34 27 7 13 0 0 2 2 68
2000. Сиднеј Ѓеорги Асаниџи 36 27 9 12 0 0 6 6 67
2004. Атина Зураб Звиадаури 32 26 6 10 2 2 0 4 32
2008. Пекинг Рамаз Нозаџи 35 27 8 11 3 0 3 6 16

Надворешни врски

уреди