Самоа на Олимписките игри

Самоа првпат учествувала на Олимписките игри во 1984 година, и имаат испратено натпреварувачи на сите последователни Летни олимписки игри оттогаш. Земјата никогаш се нема натпреарувано на Зимските олимписки игри.

Самоа на Олимписките игри

Знаме на Самоа
МОК-код  SAM
НОК Здружение на Самоа за спортови и национален олимписки комитет.
Порталwww.oceaniasport.com/samoa
Олимписка историја
Летни олимпијади

До денес, ниту еден натпреварувач од Самоа нема освоено медал.

Националниот олимписки комитет на Самоа бил создаден во 1983 година и признаен од страна на МОК во таа година.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • „Samoa Association of Sports and National Olympic Committee Inc“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-12-04.