Казахстан на Олимписките игри

Казахстан — првпат учествуале на Олимписките игри како независна држава во 1994 година, и испратиле натпреварувачи на сите игри оттогаш. Пред распадот на Советскиот Сојуз, казахстанските спортисти се натпреварувале како Советскиот Сојуз на Олимписките игри, и исто така биле дел од Независниате екипа во 1992 година.

Казахстан на Олимписките игри

Знаме на Казахстан
МОК-код  KAZ
НОК Национален олимписки комитет на Република Казахстан
Порталwww.olympic.kz (казашки)
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади
Други поврзани настапи
Руска Империја (1900–1912)
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Казахстанските натпреварувачи имаат освоено вкупно 52 медали на Летните олимписки игри, и уште 7 на Зимските олимписки игри.

Националниот олимписки комитет на Казахстан бил создаден во 1990 година и признен во 1993 година.

Табели со медали по игри уреди

Медали освоени на Летните олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
1900–1912 како дел од   Руска Империја (RU1)
1952–1988 како дел од   СССР (URS)
  Барселона 1992 as part of   Обединета екипа (EUN)
  Атланта 1996 96 3 4 4 11 24
  Сиденеј 2000 130 3 4 0 7 22
  Атина 2004 119 1 4 3 8 40
  Пекинг 2008 132 2 4 7 13 29
  Лондон 2012 115 7 1 5 13 12
  Рио 2016
  Токио 2020
Вкупно 16 17 19 52 43

Медали освоени на Зимските олимписки игри уреди

Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
1924–1952 Не учествува
1952–1988 како дел од   СССР (URS)
  Албертвил 1992 како дел од   Обединета екипа (EUN)
  Лилехамер 1994 29 1 2 0 3 12
  Нагано 1998 60 0 0 2 2 20
  Солт Лејк Сити 2002 50 0 0 0 0
  Торино 2006 56 0 0 0 0
  Ванкувер 2010 39 0 1 0 1 25
  Сочи 2014 52 0 0 1 1 26
  Пјонгчанг 2018
Вкупно 1 3 3 7 29

Медали по летни спотови уреди

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
  Боксување 6 5 6 17 10
  Кревање тегови 5 4 1 10 13
  Атлетика 2 0 1 3 49
  Борење 1 4 9 14 35
  Велосипедизам 1 1 0 2 26
  Современ пентатон 1 0 0 1 11
  Стрелаштво 0 2 1 3 45
  Џудо 0 1 0 1 40
  Теквондо 0 0 1 1 28
Вкупно 16 17 19 52

Медали по зимски спортови уреди

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
  Крос-кантри скијање 1 2 1 4 15
  Биатлон 0 1 0 1 19
  Уметничко лизгање 0 0 1 1 25
  Брзо лизгање 0 0 1 1 22
Вкупно 1 3 3 7

Медалисти уреди

Летни олимписки игри уреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Василиј Јиров   Атланта 1996   Боксување Мажи лесно-тешка категорија
  Златен Александар Паригин   Атланта 1996   Соверемен пентатон Поединечно Мажи
  Златен Јуриј Мелниченко   Атланта 1996   Борење Мажи грчко-римски стил 57 кг
  Сребрен Булат Жумадилов   Атланта 1996   Боксување Мажи мува
  Сребрен Сергеј Белјајев   Атланта 1996   Стрелаштво Мажи 50 метри пушка
  Сребрен Сергеј Белјајев   Атланта 1996   Стрелаштво Мажи 50 м пушка три позиции
  Сребрен Анатолиј Храпати   Атланта 1996   Кревање тегови Мажи 99 кг
  Бронзен Булат Нијазимбетов   Атланта 1996   Боксување Мажи лесна велтер
  Бронзен Јермакан Ибраимов   Атланта 1996   Боксување Мажи лесна-средна
  Бронзен Владимир Вокмјанин   Атланта 1996   Стрелаштво Мажи 25 метри брзострелен пиштол
  Бронзен Маулен Мамиров   Атланта 1996   Борење Мажи слободен стил 52 кг
  Златен Олга Шишигина   Сиднеј 2000   Атлетика Жени 100 метри со пречки
  Златен Бегзат Сатарханов   Сиднеј 2000   Боксување Мажи пердув
  Златен Јармахан Ибраимов   Сиднеј 2000   Боксување Мажи лесна-средна
  Сребрен Булат Жумадилов   Сиднеј 2000   Боксување Мажи мува
  Сребрен Мурхархан Дилдабеков   Сиднеј 2000   Боксување Мажи супер-тешка
  Сребрен Александар Винокуров   Сиднеј 2000   Велосипедизам Мажи друмски трки
  Сребрен Ислам Баирмуков   Сиднеј 2000   Борење Мажи слободен стил 97 кг
  Златен Бахтијар Артајев   Атина 2004   Боксување Мажи велтер
  Сребрен Генадиј Головкин   Атина 2004   Боксување Мажи средна
  Сребрен Сергеј Филимонов   Атина 2004   Кревање тегови Мажи 77 кг
  Сребрен Генадиј Лалијев   Атина 2004   Борење Мажи слободен стил 74 кг
  Сребрен Георгиј Цурцумија   Атина 2004   Борење Мажи грчко-римски стил 120 кг
  Бронзен Дмитриј Карпов   Атина 2004   Атлетика Мажи декатлон
  Бронзен Серик Јелеуов   Атина 2004   Боксување Мажи лесна
  Бронзен Мхитар Манукјан   Атина 2004   Борење Мажи грчко-римски стил 66 кг
  Златен Бахут Сарасекбајев   Пекинг 2008   Боксување Мажи велтер
  Златен Иљја Иљин   Пекинг 2008   Кревање тегови Мажи 94 кг
  Сребрен Ашкат Житкејев   Пекинг 2008   Џудо Мажи 100 кг
  Сребрен Ирина Некрасова   Пекинг 2008   Кревање тегови Жени 63 кг
  Сребрен Ала Важенина   Пекинг 2008   Кревање тегови Жени 75 кг
  Сребрен Таимураз Тигијев   Пекинг 2008   Борење Мажи слободен стил 96 кг
  Бронзен Јеркебулан Шиналијев   Пекинг 2008   Боксување Мажи лесна-тешка
  Бронзен Арман Чилманов   Пекинг 2008   Теквондо Мажи +80 кг
  Бронзен Марија Грабоветцкаја   Пекинг 2008   Кревање тегови Жени +75 кг
  Бронзен Марид Муталимов   Пекинг 2008   Борење Мажи слободен стил 120 кг
  Бронзен Нирбакит Тенгизбајев   Пекинг 2008   Борење Мажи грчко-римски стил 60 кг
  Бронзен Азет Мамбетов   Пекинг 2008   Борење Мажи грчко-римски стил 96 кг
  Бронзен Јелена Шалигина   Пекинг 2008   Борење Жени слободен стил 63 кг
  Златен Олга Рипакова   Лондон 2012   Атлетика Жени троскок
  Златен Серик Сапијев   Лондон 2012   Боксување Мажи велтер
  Златен Александар Винокуров   Лондон 2012   Велосипедизам Мажи дримски трки
  Златен Иљја Иљин   Лондон 2012   Кревање тегови Мажи 94 кг
  Златен Зулфија Чиншанло   Лондон 2012   Кревање тегови Жени 53 кг
  Златен Маија Манеза   Лондон 2012   Кревање тегови Жени 63 кг
  Златен Светлана Подобедова   Лондон 2012   Кревање тегови Жени 75 кг
  Сребрен Адилбек Нијазимбетов   Лондон 2012   Боксување Мажи лесна-тешка
  Бронзен Иван Дичко   Лондон 2012   Боксување Мажи супер-тешка
  Бронзен Марина Волнова   Лондон 2012   Боксување Жени средна
  Бронзен Акжурек Танатаров   Лондон 2012   Борење Мажи слободен стил 66 кг
  Бронзен Данијал Гаджијев   Лондон 2012   Борење Мажи грчко-римски стил 84 кг
  Бронзен Ѓузел Манјирова   Лондон 2012   Борење Жени слободен стил 72 кг

Зимски олимписки игри уреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Владимир Смирнов   Лилехамер 1994   Крос-кантри Мажи 50 км класично
  Сребрен Владимир Смирнов   Лилехамер 1994   Крос-кантри Мажи 10 км класично
  Сребрен Владимир Смирнов   Лилехамер 1994   Крос-кантри Мажи 15 км слободен стил
  Бронзен Владимир Смирнов   Нагано 1998   Крос-кантри Мажи 15 км слободен стил
  Бронзен Људмила Прокашева   Нагано 1998   Брзо скијање Жени 5000 м
  Сребрен Елена Хрусталева   Ванкувер 2010   Биатлон Поединечно жени
  Бронзен Денис Тен   Сочи 2014   Уметничко скијање Поединечно мажи

Поврзано уреди

Наводи уреди

  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-10-09.
  • „National Olympic Committee of the Republic of Kazakhstan“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-08-08.