Куба на Олимписките игри

Куба првпат настапилa на Олимписките игри во 1900 година и учествувала на поголемиот дел од натпреварите.

Куба на Олимписките игри

Знаме на Куба
МОК-код  CUB
НОК Олимписки комитет на Куба (COC)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1896 • 1900 • 1904 • 1908 • 1912 • 1920 • 1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012

Куба на Зимските олимписките игри никогаш нема настапувано. Кубанските спортисти на Олимписките игри имаат освоено 208 медали од кои 72 златни.

Националниот олимписки комитет на Куба бил основан во 1926 година и бил признаен во 1954 година.

Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Атина Куба не учествувала
Париз 1 1 0 2
Сент Луис 4 2 3 9
Лондон Куба не учествувала
Стокхолм Куба не учествувала
Антверпен Куба не учествувала
Париз 0 0 0 0
Амстердам 0 0 0 0
Лос Анџелес Куба не учествувала
Берлин Куба не учествувала
Лондон 0 1 0 1
Хелсинки 0 0 0 0
Мелбурн и Стокхолм 0 0 0 0
Рим 0 0 0 0
Токио 0 1 0 1
Мексико Сити 0 4 0 4
Минхен 3 1 4 8
Монтреал 6 4 3 13
Москва 8 7 5 20
Лос Анџелес Куба не учествувала
Сеул Куба не учествувала
Барселона 14 6 11 31
Атланта 9 8 8 25
Сиднеј 11 11 7 29
Атина 9 7 11 27
Пекинг 2 11 11 24
Лондон 5 3 6 14
Вкупно 72 67 69 208