Гвинеја на Олимписките игри

Гвинеја има испратено спортисти на сите Летни олимписки игри од 1968 година со искучок на игрите во 1972 година и 1976 година, иако земјата никогаш нема освоено олимписки медал. Ниеден спортист не се натпреварувал на Зимските олимписки игри.

Гвинеја на Олимписките игри

Знаме на Гвинеја
МОК-код  GUI
НОК Гвинејски национален олимписки и спортски комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади

Националниот олимписки комитет бил создаден во 1964 година и признаен од страна на МОК во 1965 година.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. International Olympic Committee. „Comité National Olympique et Sportif Guinéen“. Посетено на 13 June 2011.