Индонезија на Олимписките игри

Индонезија — првпат учествувала на Олимписките игри во 1952 година, и има испратено спортисти да се натпреваруваат на сите Летни олимписки игри отттогаш, со исклучок на игрите во 1964 година, поради спорноста на Игри на новопроизлезените сили, и во 1980 година, кога се придружиле на Американскиот бојкот на Летните олимписки игри 1980. Индонезија никогаш не се натпреварувала на Зимските олимписки игри.

Индонезија на Олимписките игри

Знаме на Индонезија
МОК-код  INA
НОК Индонезиски олимписки комитет
Порталwww.nocindonesia.or.id (индонезиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади

Националниот олимписки комитет на Индонезиа бил создаден во 1946 година а признат во 1952 година.

Индонезиските спортисти имаат освоено вкупно 27 медали, скоро сите во бадминтон и кревање тегови. Иако со вкупен бро на 6 златни медали, еден помалко од Тајланд, Индонезија го има освоено најголемиот број на медеал меѓу земјите на Југоисточна Азија, каде на второ место е Тајланд со 24 медали.

Стрелците Лилис Хандајани, Нуфитријана Саиман и Кусума Вардани биле првите кои како екипа застанале на подиумот, освојувајќи сребрен поле, на игрите во Сеул 1988. Сепак, Индонезија ги има осовено сите свои златни медали во бадминтон. Идните сопружници Сузи Сушанти and Алан Будикушума ги освоеиле првите 2 златни медали на игрите во Барселона 1992 година. Со ова започна традицијата на Индонезија да освојува златни медали на следните 5 Олимписки игри. Игрите во Барселона во 1992 година биле единствените игри на кои Индонезија освоила 2 златни медали. Сепак, на игрите во Лондон 2012 година Индонезија не успеа да осви златен медал.

Последните освојувачи на златни медали се Маркис Кидо и Хендра Сетиван кои се натпреварувале во бадминтон двојки на Летните олимписки игри 2008 година. Последниот освоен медале себрен медал во кревање тегови 69 кг од страна на Тријатно на игрите во Лондон 2012 година.

Табели со медали уреди

Медали по игри уреди

 
Олимписките надежи во 1956 година
Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Хелсинки 1952 0 0 0 0
  Мелбурн 1956 0 0 0 0
  Рим 1960 0 0 0 0
  Токио 1964 не учествувала
  Мексико 1968 0 0 0 0
  Минхен 1972 0 0 0 0
  Монтреал 1976 0 0 0 0
  Москва 1980 не учествувала
  Лос Анџелес 1984 0 0 0 0
  Сеул 1988 0 1 0 1
  Барселона 1992 2 2 1 5
  Атланта 1996 1 1 2 4
  Сиднеј 2000 1 3 2 6
  Атина 2004 1 1 2 4
  Пекинг 2008 1 1 3 5
  Лондон 2012 0 1 1 2
  Рио де Жанеиро 2016 - - - -
Вкупно 6 10 11 27

Медали по спортови уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Бадминтон 6 6 6 18
  Кревање тегови 0 3 5 8
  Стреличарство 0 1 0 1
Вкупно 6 10 11 27

Список на осојувачи на медали уреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Сребрен Хандајани, ЛилиесЛилиес Хандајани, Нуфутријана Саиман, Кушума Вардани   Сеул   Стреличарство Жени екипно
  Златен Будикушума, АланАлан Будикушума   Барселона 1992   Бадминтон Поединечно мажи
  Златен Сушанти, СузиСузи Сушанти   Барселона 1992   Бадминтон Поединечно жени
  Сребрен Вираната, АрдиАрди Вираната   Барселона 1992   Бадминтон Поединечно мажи
  Сребрен Хартоно, ЕдиЕди Хартоно и Руди Гунаван   Барселона 1992   Бадминтон Двојки мажи
  Бронзен Сузанто, ХермаванХермаван Сузанто   Барселона 1992   Бадминтон Поединечно мажи
  Златен Мајнаки, РексиРекси Мајнаки и Рики Субаџа   Атланта 1996   Бадминтон Двојки мажи
  Сребрен Авдина, МијаМија Авдина   Атланта 1996   Бадминтон Поединечно жени
  Бронзен Арианто, АнтонијАнтониј Арианто и Дени Кантоно   Атланта 1996   Бадминтон Двојки мажи
  Бронзен Сушанти, СузиСузи Сушанти   Атланта 1996   Бадминтон Поединечно жени
  Златен Гунаван, ТониТони Гунаван и Кандра Виџаја   Сиднеј 2000   Бадминтон Двојки мажи
  Сребрен Кушарџанто, ТриТри Кушарџанто и Минарти Тимур   Сиднеј 2000   Бадминтон Мешани двојки
  Сребрен Хендраван   Сиднеј 2000   Бадминтон Поединечно мажи
  Сребрен Лиза, РаемаРаема Лиза   Сиднеј 2000   Кревање тегови Жени 48 кг
  Бронзен Индријани, СриСри Индријани  Сиднеј 2000   Кревање тегови Жени 48 кг
  Бронзен Бинти, ВинариниВинарини Бинти   Сиднеј 2000   Кревање тегови Жени 53 кг
  Златен Хидајат, ТауфикТауфик Хидајат   Атина 2004   Бадминтон Поединечно мажи
  Сребрен Лиза, РаемаРаема Лиза   Атина 2004   Кревање тегови Жени 53 кг
  Бронзен Кункоро, Сони ДвиСони Дви Кункоро   Атина 2004   Бадминтон Поединечно мажи
  Бронзен Сјен, ЕнгЕнг Сјен и Фландри Лимпеле   Атина 2004   Бадминтон Мажи двојки
  Златен Сетијаван, ХендраХендра Сетијаван и Kido, MarkisMarkis Kido   Пекинг 2008   Бадминтон Двојки мажи
  Сребрен Видианто, НоваНова Видианто и Лилјана Натсир   Пекинг 2008   Бадминтон Мешани двојки
  Бронзен Јулианти, Марија КристинМарија Кристин Јулианти   Пекинг 2008   Бадминтон Поединечно жени
  Бронзен Ираван, Еко ЈулиЕко Јули Ираван   Пекинг 2008   Кревање тегови Мажи 56 кг

Наводи уреди

  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-12-17.
  • „Komite Olahraga Nasional Indonesia“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-07-13.