Хонгконг на Олимписките игри

Хонгконг првпат настапил на Олимписките игри во 1952 година и оттогаш учествувал на сите игри освен на Летните олимписки игри во 1980 година кога истите ги бојкотирале.

Хонгконг на Олимписките игри

Знаме на Хонгконг
МОК-код  HKG
НОК Спортска федерација и Олимписки комитет на Хонгконг
SFOCHKC-врска (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012
Зимски олимпијади
2002 • 2006

На Зимските олимписки игри Хонгконг за првпат учествувал во 2002 година.

Спортистите на Хонгконг на Олимписките игри досега имаат освоено 2 медали, од кои 1 златн.

Националниот олимписки комитет на Хонгконг бил основан во 1949 година и бил признаен во 1950 година.

Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Хелсинки 0 0 0 0
Мелбурн и Стокхолм 0 0 0 0
Рим 0 0 0 0
Токио 0 0 0 0
Мексико Сити 0 0 0 0
Минхен 0 0 0 0
Монтреал 0 0 0 0
Москва Хонгконг не учествувал
Лос Анџелес 0 0 0 0
Сеул 0 0 0 0
Барселона 0 0 0 0
Атланта 1 0 0 1
Сиднеј 0 0 0 0
Атина 0 1 0 1
Пекинг 0 0 0 0
Лондон 0 0 0 0
Вкупно 1 1 0 2
Освоени медали на ЗОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Солт Лејк Сити 0 0 0 0
Торино 0 0 0 0
Ванкувер Хонгконг не учествувал
Вкупно 0 0 0 0