Државен код претставува краток географски код составен од букви или броеви (геокодови), развиен за да се претставуваат државите или зависните територии за потребите при обработка на податоци и за олеснување на комуникациите. Поради тоа, се развиени неколку различни системи. Најпознат меѓу нив е ISO 3166-1.

Мапа на Океанија со државни кодови.

Изразот државен код понекогаш се користи за повикувачките броеви на различни држави, на пример E.164 повикувачки броеви на државите.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди