Намибија на Олимписките игри

Намибија првпат учествувала на Олимписки игри во 1992 година, и оттогаш учествувала на сите изданија на Летните олимписки игри. Намибија никогаш не учествувала на Зимски олимписки игри.

Намибија на Олимписките игри

Знаме на Намибија
МОК-код  NAM
НОК Намибиски олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади

Намибија има освоено четири олимписки медали, сите од страна на атлетичарот Френки Фредерикс.

Националниот олимписки комитет на Намибија е основан во 1990 година, а бил признаен од страна на Меѓународниот олимписки комитет во 1991 година.

Список на освојувачи на медалиУреди

Медал Натпреварувач Игри Спорт Дисциплина
  Сребрен Фредерикс, ФренкиФренки Фредерикс   Барселона 1992   Атлетика 100 метри
  Сребрен Фредерикс, ФренкиФренки Фредерикс   Барселона 1992   Атлетика 200 метри
  Сребрен Фредерикс, ФренкиФренки Фредерикс   Атланта 1996   Атлетика 100 метри
  Сребрен Фредерикс, ФренкиФренки Фредерикс   Атланта 1996   Атлетика 200 метри

Медали по игриУреди

Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Барселона 1992 0 2 0 2
Атланта 1996 0 2 0 2
Синдеј 2000 0 0 0 0
Атина 2004 0 0 0 0
Пекинг 2008 0 0 0 0
Лондон 2012 0 0 0 0
Вкупно 0 4 0 4

НаводиУреди

  • "Olympic Medal Winners". Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2007-12-20.
  • "Namibian National Olympic Committee". Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2011-06-13.