Тунис на Олимписките игри

Тунис првпат учествувал на Олимписки игри во 1960, и оттогаш испратил свои натпреварувачи на сите изданија од Летните олимписки игри, освен на игрите во 1980 одржани во Москва, на кои се приклучил на бојкотот кој го предводеле САД. Тунис никогаш не учествувал на Зимски олимписки игри.

Тунис на Олимписките игри

Знаме на Тунис
МОК-код  TUN
НОК Туниски олимписки комитет
Порталwww.cnot.org.tn (француски)
Олимписка историја
Летни олимпијади

Туниските спортисти имаат освоено вкупно десет олимписки медали, од кои четири се на славниот атлетичар на долги патеки Мохамед Гамуди, три на пливачот на долги патеки Усама Мелули, како и два во бокс и еден во женска атлетика.

Националниот олимписки комитет на Тунис е основан во 1957 година и истата година бил признаен од страна на Меѓународниот олимписки комитет.

Освојувачи на медали

уреди
Медал Натпреварувач Игри Спорт Дисциплина
  Сребрен Гамуди, МохамедМохамед Гамуди      Токио 1964 Атлетика 10.000 метри
  Бронзен Галхија, ХабибХабиб Галхија   Токио 1964 Бокс Лесна категорија
  Златен Гамуди, МохамедМохамед Гамуди      Мексико 1968 Атлетика 5000 метри
  Бронзен Гамуди, МохамедМохамед Гамуди      Мексико 1968 Атлетика 10.000 метри
  Сребрен Гамуди, МохамедМохамед Гамуди      Минхен 1972 Атлетика 5000 метри
  Бронзен Мисауи, ФетхиФетхи Мисауи   Атланта 1996 Бокс Лесна категорија
  Златен Мелули, УсамаУсама Мелули   Пекинг 2008 Пливање 1500 метри краул
  Бронзен Мелули, УсамаУсама Мелули   Лондон 2012 Пливање 1500 метри краул
  Сребрен Гриби, ХабибаХабиба Гриби   Лондон 2012 Атлетика 3000 метри со препреки
  Златен Мелули, УсамаУсама Мелули   Лондон 2012 Пливање Маратон

Табела на медали

уреди

Медали на Летни олимписки игри

уреди
Олимпијада Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Рим 1960 0 0 0 0
Токио 1964 0 1 1 2
Мексико 1968 1 0 1 2
Минхен 1972 0 1 0 1
Монтреал 1976 0 0 0 0
Москва 1980 не учествувале
Лос Анџелес 1984 0 0 0 0
Сеул 1988 0 0 0 0
Барселона 1992 0 0 0 0
Атланта 1996 0 0 1 1
Синдеј 2000 0 0 0 0
Атина 2004 0 0 0 0
Пекинг 2008 1 0 0 1
Лондон 2012 1 1 1 3
Вкупно 3 3 4 10

Медали по спорт

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Атлетика 1 3 1 5
Бокс 0 0 2 2
Пливање 2 0 1 3
Вкупно 3 3 4 10

Наводи

уреди
  • „Olympic Medal Winners“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2007-12-19.
  • „Comité National Olympique Tunisien“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2011-06-14.