Западна Германија на Олимписките игри

Западна Германија се натпреварувала на Олимписките игри помеѓу 1952 и 1988 година. На Летните олимписки игри 1952 кои биле први за германските натпреварувачи по Втората светска војна и поделбата на Германија, постоел де факто Западно Германски тим кој се натпреварувал под знамето на Германија, откако Источно Германскиот тим одбил да учествува. Во периодот од 1956 до 1964 двете држави се натпреварувале заедно под знамето на Обединетата екипа на Германија.

Западна Германија на Олимписките игри

Знаме на Германија
МОК-код   FRG
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади
Други поврзани настапи
Германија (1896–1936, 1952, 1992–)
Сар (1952)
Германија (1956–1964)

Од 1968 година, Западна Германија се натпреварувала самостојно на Олимписките игри и испратила натпреварувачи на сите изданија сè до 1988 година освен на игрите во Москва во 1980 година кои ги бојкотирала. По обединувањето на Германија во 1990 година, бил возобновен германскиот тим.

Табела на медали

уреди

Медали на Летни олимписки игри

уреди
Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
1896–1952 како дел од   Германија
1956–1964 како дел од   Германија
Мексико 1968 275 5 11 10 26 8
Минхен 1972 (домаќин) 423 13 11 16 40 4
Монтреал 1976 290 10 12 17 39 4
Москва 1980 не учествувале
Лос Анџелес 1984 390 17 19 23 59 3
Сеул 1988 347 11 14 15 40 5
Вкупно 56 67 81 204 21

Медали на Зимски олимписки игри

уреди
Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
1928–1952 како дел од   Германија
1956–1964 како дел од   Германија
Гренобл 1968 87 2 2 3 7 8
Сапоро 1972 78 3 1 1 5 6
Инсбурк 1976 71 2 5 3 10 5
Лејк Пласид 1980 80 0 2 3 5 12
Сараево 1984 84 2 1 1 4 8
Калгари 1988 90 2 4 2 8 8
Вкупно 11 15 13 39 16

Поврзано

уреди