Србија на Олимписките игри

Србија за првпат како независна држава учествувала на Летните олимписки игри во 1912 година, кои се одржале во Стокхолм. Во следните години учествувала како дел од составот на Кралство југославија и СФРЈ, како и Србија и Црна Гора. На Летните олимписки игри во 2008 година, кои се одржале во Пекинг, Србија повторно учествувала самостојно по 96 години.

Србија на Олимписките игри

Знаме на Србија
МОК-код  SRB
НОК Олимписки комитет на Србија
Официјално мрежно место
Олимписка историја
Летни олимпијади
1912
2008
Други поврзани настапи
Југославија (1920–1992W)
Независни учесници (1992S)
Сојузна Република Југославија Југославија(1996–2002)
Србија и Црна Гора (2004–2006)

Медали уреди

Медали на ЛОИ уреди

Медали на ЛОИ  
Место одржавања   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
1996 Стокхолм 0 0 0 0
2008 Пекинг 0 1 2 3
2012 Лондон
Вкупно 0 1 2 3

Медали по спорт уреди

Спортови Медали
Злато Сребро Бронза Вкупно
  Пливање 0 1 0 1
  Тенис 0 0 1 1
  Ватерполо 0 0 1 1
Вкупно 0 1 2 3

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди