Чехословачка на Олимписките игри

Чехословачка првпат учествувала на Олимиските игри во 1920 година, откако се натпреварувала како Бохемија од 1900 до 1912 година. Државата има испратено спортисти да се натпреваруваат на сите Летни олимписки игри оттогаш, со исклучок на игрите во 1984 кога се приклучиле на Советскиот бојкот на игрите. Чехословачка учествувала на сите Зимски олимписки ири од првите игри во 1924 година.

Чехословачка на Олимписките игри

Знаме на Чехословачка
МОК-код  TCH
НОК Чњешкословачки олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади
Други поврзани настапи
Бохемија (1900–1912)
Чешка (1994–)
Словачка (1994–)

По распадот на Чехословачка во 1993 година, Чешка и Словачка испратиле независно екипи на Олимписките игри во 1994 година.

Чехословенските атлетичари имаат освоено вкупно 143 медали на Летните олимписки игри, најмногу во гимнастика. Државата исто така освоила 20 медали на Зимските олимписки игри, во скијачки скокови и хокеј на мраз.

Табели со медали по игри

уреди

Медали на Летните олимписки игри

уреди
Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
1900–1912 како   Бохемија (BOH)
  Антверпен 1920 121 0 0 2 2 21
  Париз 1924 133 1 4 5 10 15
  Амстердам 1928 70 2 5 2 9 14
  Лос Анџелес 1932 7 1 2 1 4 17
  Берлин 1936 188 3 5 0 8 12
  Лондон 1948 87 6 2 3 11 8
  Хелсинки 99 7 3 3 13 6
  Мелбурн 1956 63 1 4 1 6 18
  Рим 1960 116 3 2 3 8 10
  Токио 1964 104 5 6 3 14 9
  Мексико 1968 121 7 2 4 13 7
  Минхен 1972 181 2 4 2 8 18
  Монтреал 1976 163 2 2 4 8 17
  Москва 1980 209 2 3 9 14 13
  Лос Анџелес „не учествува“
  Сеул 1988 163 3 3 2 8 17
  Барселона 208 4 2 1 7 18
Вкупно 49 49 45 143 31

Медали на Зимските олимписки игри

уреди
Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
  Шамони 1924 27 0 0 0 0 -
  Сен Мориц 1928 29 0 0 1 1 8
  Лејк Пласид 1932 6 0 0 0 0 -
  Гарниш-Партенкирхен 48 0 0 0 0 -
  Сен Мориц 1948 47 0 1 0 1 11
  Осло 1952 22 0 0 0 0 -
  Кортина д’Ампезо 41 0 0 0 0 -
  Сква Вали 1960 21 0 1 0 1 13
  Инсбрук 1964 46 0 0 1 1 13
  Гренобл 1968 48 1 2 1 4 12
  Сапоро 1972 41 1 0 2 3 12
  Инсбрук 1976 58 0 1 0 1 13
  Лејк Пласид 1980 41 0 0 1 1 17
  Сараево 1984 50 0 2 4 6 12
  Калгари 1988 60 0 1 2 3 15
  Албертвил 1992 74 0 0 3 3 18
Вкупно 2 8 15 25 28

Медали по летни спортови

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Гимнастика 12 13 10 35
  Атлетика 11 8 5 24
  Кајакарење 7 4 1 12
  Стрелаштво 4 3 2 9
  Кревање тегови 3 2 3 8
  Боксување 3 1 2 6
  Веслање 2 2 7 11
  Велосипедизам 2 2 2 6
  Борење 1 7 7 15
  Тенис 1 1 2 4
  Скокови во вода 1 1 0 2
  Футбал 1 1 0 2
  Коњички спортови 1 0 0 1
  Современ пентатлон 0 1 1 2
  Одбојка 0 1 1 2
  Хокеј на трева 0 1 0 1
  Ракомет 0 1 0 1
  Џудо 0 0 1 1
Вкупно* 49 49 44 142

„Оваа табела на летните спортови не го вклучува бронзениот медал освоен во хокеј на мраз на Летните олимписки игри во 1920 година.“

Медали по зимски спортови

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Скијачки скокови 1 2 4 7
  Уметничко лизгање 1 1 3 5
  Хокеј на мраз 0 4 4 8
  Крос-кантри 0 1 4 5
  Алпско скијање 0 0 1 1
Вкупно* 2 8 16 26

„Оваа табела го вклучува бронзениот медал од летните игри Хокеј на мраз на Летните олимписки игри 1920 година. “

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-10-06.