Колумбија на Олимписките игри

Колумбија првпат настапила на Олимписките игри во 1932 година и оттогаш учествувале на сите игри освен на Летните олимписки игри во 1952 година.

Колумбија на Олимписките игри

Знаме на Колумбија
МОК-код  COL
НОК Олимписки комитет на Колумбија
COC-врска (шпански)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012 • 2016
Зимски олимпијади
2010 • 2014

Колумбија на Зимските олимписките игри за првпат настапила во 2010 година. Спортистите на Олимписките игри имаат освоено вкупно 19 медали, од кои 2 златни.

Националниот олимписки комитет на Колумбија бил основан во 1936 година и бил признаен во 1948 година.

ЛОИ уреди

Учество и освоени медали
ЛОИ Знаменосец Учесник Мажи Жени спорт. Злато Злато Сребро Сребро Бронза Бронза Вкупно Пласман
Лос Анџелес Хорхе Пери 1 1 0 1 0 0 0 0 -
Берлин Хосе Доминго Санчес 5 5 0 1 0 0 0 0 -
Лондон 6 6 0 3 0 0 0 0 -
Хелсинки Колумбија не учествувала
Мелбурн и Стокхолм Хаиме Апарисио 26 26 0 6 0 0 0 0 -
Рим Емилијо Екевери 16 16 0 5 0 0 0 0 -
Токио Емилијо Екевери 20 20 0 6 0 0 0 0 -
Мексико Сити Рикардо Гонсалес 43 38 5 5 0 0 0 0 -
Минхен Алфонсо Перес 59 55 4 8 0 1 2 3 31
Монтреал 35 32 3 7 0 0 0 0 -
Москва Енрике Пења 23 23 0 3 0 0 0 0 -
Лос Анђелес Пабло Рестрепо 39 36 3 8 0 1 0 1 33
Сеул Хорхе Молина 40 34 6 10 0 0 1 1 46
Барселона Бернардо Товар 49 46 3 11 0 0 1 1 54
Атланта Марлон Перес 48 39 9 9 0 0 0 0 -
Сиднеј Марија Изабел Урутија 44 25 19 13 1 0 0 1 50
Атина Карменца Делгадо 53 32 21 15 0 0 2 2 68
Пекинг Марија Луиса Кале 67 43 24 16 0 1 1 2 64
Лондон Маријана Пахон 104 48 56 19 1 3 4 8 38
Вкупно 678 525 153 2 6 11 19

ЗОИ уреди

Учество и освоени медали  
ЗОИ Знаменосец Учесник Мажи Жени спорт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Пласман
Ванкувер Синтија Дензлер 1 0 1 1 0 0 0 0 -
Сочи Колумбија не учествувала
Вкупно 1 0 1 0 0 0 0