Чиле на Олимписките игри

Чиле првпат настапиле на Олимписките игри во 1896 година и оттогаш не учествувале на пет Летни олимписки игри.

Чиле на Олимписките игри

Знаме на Чиле
МОК-код  CHI
НОК Олимписки комитет на Чиле
COC—врска (шпански)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1896 • 1900 • 1904 • 1908 • 1912 • 1920 • 1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012
Зимски олимпијади
1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006 • 2010 • 2014

На Зимските олимписки игри Чиле за првпат учествувал во 1948 година.

Спортистите на земјата на Олимписките игри досега имаат освоено 13 медали, од кои 2 златни.

Националниот олимписки комитет на Чиле бил основан во 1934 година и бил признаен во 1934 година.

ЛОИ уреди

Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Атина 0 0 0 0
Париз Чиле не учествувал
Сент Луис Чиле не учествувал
Лондон Чиле не учествувал
Стокхолм 0 0 0 0
Антверпен 0 0 0 0
Париз 0 0 0 0
Амстердам 0 1 0 1
Лос Анџелес ‘Чиле не учествувал
Берлин 0 0 0 0
Лондон 0 0 0 0
Хелсинки 0 2 0 2
Мелбурн и Стокхолм 0 2 2 4
Рим 0 0 0 0
Токио 0 0 0 0
Мексико Сити 0 0 0 0
Минхен 0 0 0 0
Монтреал 0 0 0 0
Москва ‘Чиле не учествувал
Лос Анџелес 0 0 0 0
Сеул 0 1 0 1
Барселона 0 0 0 0
Атланта 0 0 0 0
Сиднеј 0 0 1 1
Атина 2 0 1 3
Пекинг 0 1 0 1
Лондон 0 0 0 0
Вкупно 2 7 4 13

ЗОИ уреди

Освоени медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
Шамони Чиле не учествувал
Сент Мориц Чиле не учествувал
Лејк Плесид Чиле не учествувал
Гармиш-Партенкирхен Чиле не учествувал
Сент Мориц 0 0 0 0
Осло 0 0 0 0
Кортина д'Ампецо 0 0 0 0
Скво Вали 0 0 0 0
Инсбрук 0 0 0 0
Гренобл 0 0 0 0
Сапоро Чиле не учествувал
Инсбрук 0 0 0 0
Лејк Плесид Чиле не учествувал
Сараево 0 0 0 0
Калгари 0 0 0 0
Албервил 0 0 0 0
Лилехамер 0 0 0 0
Нагано 0 0 0 0
Солт Лејк Сити 0 0 0 0
Торино 0 0 0 0
Ванкувер 0 0 0 0
Сочи 0 0 0 0
Вкупно 0 0 0 0