Аруба на Олимписките игри

Аруба првпат настапила на Олимписките игри во 1988 г. и оттогаш учествувала скоро на сите игри. Спортистите на Аруба досега немаат освоено ниту еден медал.

Аруба на Олимписките игри

Знаме на Аруба
МОК-код  ARU
НОК Олимписки комитет на Аруба
официјално мрежно место Неважечки јазичен код.
Олимписка историја
Летни олимпијади
1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008

Во периодот од 1952-1984 година земјата настапувала под знамето на Холандска Антила

Националниот олимписки комиотет на Аруба бил основан во 1985 година и бил признаен во 1986 година.

Аруба никогаш нема настапено на Зимски олимписки игри.

МедалиУреди

Освоени медали на ЛОИУреди

Учество и освоени медали на ЛОИУреди

Учество и освоени медали на ЛОИ  
ЛОИ Знаменосец Учесници Мажи Жени спорт   Злато   Сребро   Бронза   Вкупно Пласман
1952–1984 учествувала како дел од Холандски Антили
1988 Сеул Бито Мадуро 8 4 4 5 0 0 0 0 -
Барселона 1992 Лусијен Дирксз 5 4 1 3 0 0 0 0
Атланта 1996 Јуниор Фаро 3 3 0 3 0 0 0 0 -
Сиднеј 2000 Рихард Родригес 5 3 2 3 0 0 0 0 -
Атина 2004 Росхендра Фролајк 4 3 1 3 0 0 0 0 -
Пекинг 2008 Фидерд Вис 2 2 0 2 0 0 0 0 -
Лондон 2012 Џемал ле Гранд 4 3 1 3 0 0 0 0 -
Вкупно (7) 31 22 9 0 0 0 0

Спортисти кои учествувале на ЛОИУреди

По ЛОИ 2008.
Спорт Период Вкупно Мажи Жени        
Прво Последно
  Атлетика 1988 2004 7 4 3 0 0 0 0
  Бокс 1988 1988 2 2 0 0 0 0 0
  Велосипедизам 1992 1996 2 2 0 0 0 0 0
  Кревање тегови 1996 2012 2 2 0 0 0 0 0
  Мечување 1988 1988 1 1 0 0 0 0 0
  Едрење 1992 1992 1 1 0 0 0 0 0
  Пливање 2000 2012 5 3 2 0 0 0 0
  Синхронизирано пливање 1988 1988 2 0 2 0 0 0 0
  Џудо 1988 2012 4 4 0 0 0 0 0
Вкупно (9) 26 19 7 0 0 0 0

Надворешни врскиУреди