Германија на Олимписките игри

Германија за првпат учествувала на Летните олимписки игри во 1896 година кои се одржале во Атина, и од тогаш пропуштила само четири Олимписки игри, и тоа во 1920, 1924, 1948, и 1980 година.

Германија на Олимписките игри

Знаме на Германија
МОК-код  GER
НОК Германски олимписки комитет
официјално мрежно место (германски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1896 • 1900 • 1904 • 1908 • 1912 • 1920 • 1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 19561 • 19601 • 19641 • 19682 • 19722 • 19762 • 1980 • 19842 • 19882 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади

1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 19561 • 19601 • 19641 • 19682 • 19722 • 19762 • 19802 • 19842 • 19882 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006

1Како Обединет германски тим (ОГТ)
2Како Сојузна Република Германија (СРГ)

Други поврзани настапи
Источна Германија (1968–1988)
Сар (1952)
Германскиата екипа помага во ископувањето на Олимпија (1875/76)

Спортистите на Германија, заклучно со 2009 година освоиле 500 олимписки златни медали, според кое се наоѓаат на второто место според вечната ранг-список на освојувачи на медали на Олимписките игри. Вкупно има освоено 1588 медали. Германија требала да биде домаќин на Летните олимписки игри во 1916 и Летните олимписки игри во 1940 година, но поради светските војни, тие не се одржале. По Првата светска војна, Германија била исклучена од натпреварувањата во 1920, 1924 и по Втората светска војна во 1948 година. По Втората светска војна Германија била поделена на Источна Германија и Западна Германија. И двете одвоени држави пропуштиле по едно првенство.

Германија на летните и зимските Олимписки игри заедно, заклучно со 2009 има освоено 1.588 медали (518 златни), (529 сребрени) и (541 бронзени).

Германија по Втората светска војна, до 1990 уреди

По сојузникото распуштање на спортските организации во Германија во 1947, во 1950, Меѓународниот олимписки комитет одлучил да го признае реорганизираниот Олимписки комитет на Германија (германски:Nationales Olympisches Komitee für Deutschland), кој ги опфаќал двете Германии, а центарот бил во Западна Германија.

За време на Студената војна, во 1951 година, Германската Демократска Република (ГДР) одлучила да формира посебен Национален олимписки комитет, кој не бил признаен веднаш од страна на МОК. Спортистите од ГДР, тогаш настапувале на Олимписките игри, но повторно преку сојузот кој бил со центар во Западна Германија. Овоја екипа, кој настапувал во периодот од 1956 до 1964 е познат како Обединета екипа на Германија. Од 1968, постоеле два германска екипа, кои добеле посебни кодови од страна на МОК. Кодот GDR за Источна, а GER за Западна Германија Од 1980, кодот за Западна Германија бил променет во FRG, а десет години подоцна, по обединувањето на Германија, бил вратен стариот код GER.

Во раните 1950-ти, територијата окупирана од страна на Франција, Сар имала свој код од МОК SAA, кој постоел до 1956, кога стапил во употреба кодот на Западна Германија.

Медали на ЛОИ уреди

Медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Екипа од
1896 Атина 6 5 2 13   ГЕР
1900 Париз 4 2 2 8   ГЕР
1904 Сент Луис 4 4 5 13   ГЕР
1908 Лондон 3 5 5 13   ГЕР
1912 Стокхолм 5 13 7 25   ГЕР
1920 Антверпен не учествувала   ГЕР
1924 Париз не учествувала   ГЕР
1928 Амстердам 10 7 14 31   ГЕР
1932 Лос Анџелес 3 12 5 20   ГЕР
1936 Берлин 33 26 30 89   ГЕР
1948 Лондон не учествувала   ГЕР
1952 Хелсинки 0 7 17 24   ГЕР
0 0 0 0   Сар
не учествувала   ГДР
1956 Мелбурн и Стокхолм 6 13 7 26   EUA
1960 Рим 12 19 11 42   EUA
1964 Токио 10 22 18 50   EUA
1968 Мексико Сити 5 11 10 26   СРГ
9 9 7 25   ГДР
1972 Минхен 13 11 16 40   СРГ
20 23 23 66   ГДР
1976 Монтреал 10 12 17 39   СРГ
40 25 25 90   ГДР
1980 Москва не учествувала   СРГ
47 37 42 126   ГДР
1984 Лос Анџелес 17 19 23 59   СРГ
не учествувала   ГДР
1988 Сеул 11 14 15 40   СРГ
37 35 30 102   ГДР
1992 Барселона 33 21 28 82   ГЕР
1996 Атланта 20 18 27 65   ГЕР
2000 Сиднеј 13 17 26 56   ГЕР
2004 Атина 13 16 20 49   ГЕР
2008 Пекинг 16 10 15 41   ГЕР
2012 Лондон   ГЕМ
Вкупно (ГЕР) 163 163 203 529
Вкупно (ГДР) 153 129 127 409
Вкупно (СРГ) 56 67 81 204
Вкупно (EUA) 28 54 36 118
Вкупно 400 413 447 1260

Медали на ЗОИ уреди

Медали на ЗОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Екипа од
1924 Шамони не учествувала   ГЕР
1928 Санкт Мориц 0 0 1 1   ГЕР
1932 Лејк Плесид 0 0 2 2   ГЕР
1936. Гармиш-Партенкирхен 3 3 0 6   ГЕР
1948. Санкт Мориц не учествувала   ГЕР
1952 Осло 3 2 2 7   ГЕР
1956. Кортина д'Ампецо 1 0 1 2   EUA
1960. Скво Вали 4 3 1 8   EUA
1964. Инсбрук 3 3 3 9   EUA
1968. Гренобл 2 2 3 7   СРГ
1 2 2 5   ГДР
1972. Сапоро 3 1 1 5   СРГ
4 3 7 14   ГДР
1976. Инсбрук 2 5 3 10   СРГ
7 5 7 19   ГДР
1980. Лејк Плесид 0 2 3 5   СРГ
9 7 7 23   ГДР
1984. Сарајево 2 1 1 4   СРГ
9 9 6 24   ГДР
1988. Калгари 2 4 2 8   СРГ
9 10 6 25   ГДР
1992. Албервил 10 10 6 26   ГЕР
1994. Лилехамер 9 7 8 24   ГЕР
1998. Нагано 12 9 8 29   ГЕР
2002. Солт Лејк Сити 12 16 8 36   НЕМ
2006. Торино 11 12 6 29   ГЕР
2010. Ванкувер   ГЕР
2014. Сочи   ГЕР
Вкупно (ГЕР) 60 59 41 160
Вкупно (ГДР) 39 36 35 110
Вкупно (СРГ) 11 15 13 39
Вкупно (EUA) 8 6 5 19
Вкупно 118 116 94 328

Надворешни врски уреди