Ирска на Олимписките игри

Република Ирска за првпат учествувала на Летните олимписки игри во 1924 година кои се одржале во Париз. Претходно, Ирска учествувала во составот на Велика Британија.

Ирска на Олимписките игри

Знаме на Ирска
МОК-код  IRL
НОК Олимписки совет на Ирска
официјално мрежно место
Олимписка историја
Летни олимпијади
1924 • 1928 • 1932 • 1936 • 1948 • 1952 • 1956 • 1960 • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006
Други поврзани настапи
Велика Британија и Ирска (1900–1920)

Медали уреди

Медали на ЛОИ уреди

Медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза вкупно
1924 Париз 0 0 0 0
1928 Амстердам 1 0 0 1
1932 Лос Анџелес 2 0 0 2
1936 Берлин Не учествувала
1948 Лондон 0 0 0 0
1952 Хелсинки 0 1 0 1
1956 Мелбурн и Стокхолм 1 1 3 5
1960 Рим 0 0 0 0
1964 Токио 0 0 1 1
1968 Мексико Сити 0 0 0 0
1972 Минхен 0 0 0 0
1976 Монтреал 0 0 0 0
1980 Москва 0 1 1 2
1984 Лос Анџелес 0 1 0 1
1988 Сеул 0 0 0 0
1992 Барселона 1 1 0 2
1996 Атланта 3 0 1 4
2000 Сиднеј 0 1 0 1
2004 Атина 0 0 0 0
2008 Пекинг 0 1 2 3
2012 Лондон
Вкупно 8 7 8 23

Медали на ЗОИ уреди

Mедали по спорт уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Атлетика 4 2 0 6
Пливање 3 0 1 4
Бокс 1 4 7 12
Sailing 0 1 0 1
Вкупно 8 7 8 23