Либерија на Олимписките игри

Либерија испраќала спортисти на сите Летни олимписки игри од 1956 година со исклучок на 1968 година, 1976 година и 1992 година, иако земјата никогаш не освоила олимписки медал. Ниеден спортист од Либерија не настапил на некои Зимски олимписки игри.

Либерија на Олимписките игри

Знаме на Либерија
МОК-код  LBR
НОК Либериски национален олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади

Националниот олимписки комитет за Либерија бил создаден во 1954 година и признат од Меѓународниот олимписки комитет во 1955 година.[1]

ПрегледУреди

Игри Спортисти Спортисти по спорт Медали
       
  Мелбурн 1956 1 4 0 0 0
  Рим 1960 1 4 0 0 0
  Токио 1964 1 4 0 0 0
  Мексико 1968 не учествувала
  Минхен 1972 1 4 0 0 0
  Монтреал 1976 не учествувала
  Москва 1980 1 7 0 0 0
  Лос Анџелес 1984 1 4 0 0 0
  Сеул 1988 1 5 0 0 0
  Барселона 1992 не учествувала
  Атланта 1996 1 5 0 0 0
  Сиднеј 2000 1 7 0 0 0
  Атина 2004 1 2 0 0 0
  Пекинг 2008 1 3 0 0 0

НаводиУреди

  1. Меѓународен олимписки комитет. "Либериски национален олимписки комитет". Посетено на 13 јуни 2011.