Свазиленд на Олимписките игри

Свазиленд првпат учествувал на некои Олимписки игри во 1972 година. Ги пропуштиле следните две олимпијади, но се вратиле на ЛОИ 1984 во Лос Анџелес и оттогаш се појавувале на сите игри. Нивниот прв и единствен настап на Зимските олимпијади бил во 1992 година. На сите настапи немаат освоено олимписки медал.

Свазиленд на Олимписките игри

Знаме на Свазиленд
МОК-код  SWZ
НОК Свазилендски олимписки и комонвелтски сојуз
Порталwww.socga.org.sz
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Свазиленд е претставувана преку Свазилендскиот олимписки и комонвелтски сојуз од 1972 година.

Олимписки табела за ЛОИУреди

Игри Спортисти Спортисти по спорт Медали
                 
  Минхен 1972 2 1 1 0 0 0
  Монтреал 1976 не учествувала
  Москва 1980 не учествувала
  Лос Анџелес 1984 8 3 3 1 1 0 0 0
  Сеул 1988 11 5 2 2 2 0 0 0
  Барселона 1992 6 5 1 0 0 0
  Атланта 1996 6 4 1 1 0 0 0
  Сиднеј 2000 6 2 1 2 1 0 0 0
  Атина 2004 3 2 1 0 0 0
  Пекинг 2008 4 2 2 0 0 0
  Лондон 2012 3 2 1 - 0 0 0

Олимписка табела ЗОИУреди

Игри Спортисти Спортисти по спорт Медали
       
  Албервил 1992 1 1 0 0 0