Украина на Олимписките игри

Унгарија за првпат како независна држава учествувала на Летните олимписки игри во 1996 година, кои се одржале во Атланта. Од тогаш, Украина нема пропуштено ниту еден мундијал. Во 1994, дебитирала и на Зимските олимписки игри и нема пропуштено ниту еден мундијал.

Украина на Олимписките игри

Знаме на Украина
МОК-код  UKR
НОК Национален олимписки комитет на Украина
официјално мрежно место (украински) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
1994 • 1998 • 2002 • 2006
Други поврзани настапи
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Украина досега не биле ниту еден пат организатор на Олимписки игри. Во периодод од 1952 до 1988 година, спортистите на Украина биле дел од составот на СССР. По распаѓањето на СССР, на Олимписките игри од 1992 година, нејзините натпреварувачи биле дел од т.н. Оединет тим.

Заклучно со 2010 година, Украина има освоено вкупно 101 медал на олимпијадите, од кој 96 на летните а 5 на Зимските олимписки игри.

Националниот олимписки комитет (украински: Нацiональний олiмпiйський комiтет України) бил основан во 1990 година, а од страна на МОК бил признат три години подоцна.

Медали

уреди

Медали на ЛОИ

уреди
Медали на ЛОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
1996 Атланта 9 2 12 23
2000 Сиднеј 3 10 10 23
2004 Атина 9 5 9 23
2008 Пекинг 7 5 15 27
2012 Лондон
Вкупно 28 22 46 96

Медали на ЗОИ

уреди
Медали на ЗОИ  
Место   Злато   Сребро   Бронза Вкупно
1994. Лилехамер 1 0 1 2
1998. Нагано 0 1 0 1
2002. Солт Лејк Сити 0 0 0 0
2006. Торино 0 0 2 2
2010. Ванкувер 0 0 0 0
Вкупно 1 1 3 5