Етиопија на Олимписките игри

Етиопија првпат учествувала на Олимписки игри во 1956 година, и оттогаш испраќала натпреварувачи на сите изданија на Летните олимписки игри освен на игрите во 1976, 1984 и 1988 година. Етиопија двапати досега настапила на Зимските олимписки игри, а своето прво учество го забележала на игрите во Торино во 2006 година.

Етиопија на Олимписките игри

Знаме на Етиопија
МОК-код  ETH
НОК Олимписки комитет на Етиопија
Порталwww.ethiolympic.org
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Етиопските натпреварувачи имаат освоено вкупно 45 олимписки медали, сите во атлетика.

Националниот олимписки комитет на Етиопија е основан во 1948 година, а бил признаен од страна на Меѓународниот олимписки комитет во 1954 година.

Табела на медали Уреди

Медали на Летни олимписки игри Уреди

Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Мелбурн 1956 12 0 0 0 0 -
Рим 1960 10 1 0 0 1 21
Токио 1964 12 1 0 0 1 24
Мексико 1968 18 1 1 0 2 25
Минхен 1972 31 0 0 2 2 41
Монтреал 1976 не учествувале
Москва 1980 45 2 0 2 4 17
Лос Анџелес 1984 не учествувале
Сеул 1988
Барселона 1992 20 1 0 2 3 33
Атланта 1996 18 2 0 1 3 34
Сиднеј 2000 26 4 1 3 8 20
Атина 2004 26 2 3 2 7 28
Пекинг 2008 27 4 1 2 7 18
Лондон 2012 35 3 1 3 7 24
Вкупно 21 7 17 45 39

Медали на Зимски олимписки игри Уреди

Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Торино 2006 1 0 0 0 0 -
Ванкувер 2010 1 0 0 0 0 -
Вкупно 0 0 0 0 -

Список на освојувачи на медали Уреди

Медал Натпреварувач Игри Спорт Дисциплина
  Златен Бикила, АбебеАбебе Бикила   Рим 1960   Атлетика Маратон
  Златен Бикила, АбебеАбебе Бикила   Токио 1964   Атлетика Маратон
  Златен Волде, МамоМамо Волде   Мексико 1968   Атлетика Маратон
  Сребрен Волде, МамоМамо Волде   Мексико 1968   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Волде, МамоМамо Волде   Минхен 1972   Атлетика Маратон
  Бронзен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер   Минхен 1972   Атлетика 10.000 м
  Златен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер   Москва 1980   Атлетика 5.000 м
  Златен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер   Москва 1980   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Кедир, МохамедМохамед Кедир   Москва 1980   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Тура, ЕшетуЕшету Тура   Москва 1980   Атлетика 3.000 м со препреки
  Златен Тулу, ДерартуДерарту Тулу   Барселона 1992   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Абебе, АдисАдис Абебе   Барселона 1992   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Бајса, ФитаФита Бајса   Барселона 1992   Атлетика 5.000 м
  Златен Гебреселасие, ХаилеХаиле Гебреселасие       Атланта 1996   Атлетика 10.000 м (ОР)
  Златен Роба, ФатумаФатума Роба   Атланта 1996   Атлетика Маратон
  Бронзен Вами, ГетеГете Вами   Атланта 1996   Атлетика 10.000 м
  Златен Абера, ГезахегнеГезахегне Абера   Сиднеј 2000   Атлетика Маратон
  Златен Гебреселасие, ХаилеХаиле Гебреселасие   Сиднеј 2000   Атлетика 10.000 м
  Златен Тулу, ДерартуДерарту Тулу   Сиднеј 2000   Атлетика 10.000 м (ОР)
  Златен Волде, МилионМилион Волде   Сиднеј 2000   Атлетика 5.000 м
  Сребрен Вами, ГетеГете Вами   Сиднеј 2000   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Мезгебу, АсефаАсефа Мезгебу   Сиднеј 2000   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Тола, ТесфајеТесфаје Тола   Сиднеј 2000   Атлетика Маратон
  Бронзен Вами, ГетеГете Вами   Сиднеј 2000   Атлетика 5.000 м
  Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле   Атина 2004   Атлетика 10.000 (ОР)
  Златен Дефар, МесеретМесерет Дефар   Атина 2004   Атлетика 5.000 м
  Сребрен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле   Атина 2004   Атлетика 5.000 м
  Сребрен Дибаба, ЕџагајехуЕџагајеху Дибаба   Атина 2004   Атлетика 10.000 м
  Сребрен Сихине, СилешиСилеши Сихине   Атина 2004   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Дибаба, ТитунешТитунеш Дибаба   Атина 2004   Атлетика 5.000 м
  Бронзен Тулу, ДерартуДерарту Тулу   Атина 2004   Атлетика 10.000 м
  Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле   Пекинг 2008   Атлетика 10.000 м (OR)
  Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле   Пекинг 2008   Атлетика 5.000 м (OR)
  Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба   Пекинг 2008   Атлетика 10.000 м (ОР)
  Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба   Пекинг 2008   Атлетика 5.000 м
  Сребрен Сихине, СилешиСилеши Сихине   Пекинг 2008   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Дефар, МесеретМесерет Дефар   Пекинг 2008   Атлетика 5.000 м
  Бронзен Кебеде, ЦегајЦегај Кебеде   Пекинг 2008   Атлетика Маратон
  Златен Дефар, МесеретМесерет Дефар   Лондон 2012   Атлетика 50.000 м
  Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба   Лондон 2012   Атлетика 10.000 м
  Златен Гелана, ТикиТики Гелана   Лондон 2012   Атлетика Маратон (ОР)
  Сребрен Гебремескел, ДејенДејен Гебремескел   Лондон 2012   Атлетика 5.000 м
  Бронзен Асефа, СофијаСофија Асефа   Лондон 2012   Атлетика 3.000 м со препреки
  Бронзен Бекеле, ТарикуТарику Бекеле   Лондон 2012   Атлетика 10.000 м
  Бронзен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба   Лондон 2012   Атлетика 5.000 м
  • Белешка: ОР — Олимписки рекорд

Наводи Уреди

  • „Olympic Medal Winners“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2007-04-10.
  • „Ethiopian Olympic Committee“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2011-06-13.
  • Ethiopia overview Архивирано на 27 септември 2016 г. на Sports-Reference.com