Либија на Олимписките игри

Либија првпат учествувала на Олимписките игри во 1964 година и оттогаш испраќала спортисти на повеќето Летни олимписки игри. Земјата ги бојкотирала Игрите од 1976 г. заедно со повеќето други африкански земји и исто така ги бојкотирала Игрите од 1984 г.. Либија никогаш не учествувала на Зимските олимписки игри.

Либија на Олимписките игри

Знаме на Либија
МОК-код  LBA
НОК Либиски олимписки игри
Порталolympic.ly (арапски)
Олимписка историја
Летни олимпијади

До денес, ниеден либиски спортист никогаш не освоил олимписки медал.

Националниот олимписки комитет за Либија бил создаден во 1962 година и бил признат од Меѓународниот олимписки комитет во 1963 година.

Преглед уреди

Игри Спортисти Спортисти по медал Медали
                     
  Токио 1964 1 1 - - - - - - - 0 0 0
  Мексико 1968 1 1 - - - - - - - 0 0 0
  Минхен 1972 не учествувала
  Монтреал 1976 не учествувала
  Москва 1980 29 7 4 9 7 - - - 2 0 0 0
  Лос Анџелес 1984 не учествувала
  Сеул 1988 2 - - - 2 - - - 2 0 0 0
  Барселона 1992 5 1 - - - 2 1 - 1 0 0 0
  Атланта 1996 5 4 - - 1 - - - - 0 0 0
  Сиднеј 2000 3 1 - - - 1 - 1 - 0 0 0
  Атина 2004 8 2 2 - - 1 - 1 2 0 0 0
  Пекинг 2008 6 2 2 - 1 1 - - - 0 0 0
  Лондон 2012 4 2 1 - - 1 - - - 0 0 0

Наводи уреди

  • „Либиски олимписки комитет“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 28 септември 2011.