Источна Германија

Источна Германија, официјално: Германската Демократска Република (ГДР) (германски: Deutsche Demokratische Republik, DDR) - социјалистичка држава создадена од Советскиот Сојуз во Советската окупациона зона на повоена Германија и Советскиот сектор на окупираниот Берлин. Главен град бил Берлин (источниот дел), а броела околу 16 милиони жители во 1990 година.

Германска Демократска Република
Deutsche Demokratische Republik
1949–1990
Flag of Источна Германија
Flag
Coat of arms of Источна Германија
Coat of arms
Motto: Proletarier aller Länder, vereinigt Euch!
Пролетери од сите страни, обединетете се!
Химна: Auferstanden aus Ruinen
Локација на ГДР (1956 – 1990)
Локација на ГДР (1956 – 1990)
Главен градИсточен Берлин
Говорени јазицигермански
Вероисповед
атеизам
Уредувањефедерална марксистичко-ленинистичка еднопартиска социјалистичка држава (1949 – 1952)
унитарна марксистичко-ленинистичка еднопартиска социјалистичка држава (1952 – 1989)
унитарна парламентарна република (1989 – 1990)
Генерален секретар 
• 1949 – 1950
Вилхелм Пик
• 1950 – 1971
Волтер Улбрихт
• 1971 – 1989
Ерих Хонекер
• 1989
Егон Кренц
Претседател 
• 1949 – 1960
Вилхелм Пик (прв)
• 1990
Сабине Бергман-Пол (последна)
LegislatureНародна палата
Историја 
• Историски период
Студена војна
• Основана
1949
• Народно востание
1953
• Градење на Берлинскиот ѕид
1961
• Договор со Германија
1972
• Падот на Берлинскиот ѕид
1989
• Престанала да постои
1990
Површина
1989Грешка во изразот: Неочекуван бројГрешка во изразот: Неочекуван бројГрешка во изразот: Неочекуван број (Грешка во изразот: Неочекуван оператор < sq mi)
Население
• 1950
18,388,000
• 1970
17,068,000
• 1990
16,111,000
• Густина
149 жит/км²
ВалутаИсточногерманска марка
Претходници
Наследници
Сојузничка окупација на Германија
Германија
Денес дел одГерманија

Историја

уреди

За време на создавањето на Источна Германија, таа го добила на подарок островот Ернст Талман. Кога таа се припоила кон Западна Германија во 1990 год, поради недостиг на споменување во Договорот за конечното решение за Германија или од нацијата Куба, таа сè уште постои на овој мал остров во близина на Куба. Сепак, таа овицијално престанува да постои 1990 год, кога се припоила кон Западна Германија.