Северна Кореја на Олимписките игри

Северна Кореја (Демократска Народна Република Кореја) првпат учествува на Олимписките игри во 1964 година, учествувајќи само на Зимските олимписки игри одржани во таа година. Осум години подоцна во 1972 година, за првпат се натпреварувале и на Летните олимписки игри. Оттогаш, учествувале на сите Летни игри, со исклучок на бојкотот на игрите воден од страна на Советскиот Сојуз на Летните игри во 1984 година, и бојотот на игрите од 1998 година во Сеул, Јужна Кореја. Учеството на Северна Кореја на Зимските игри е спорадично,тие учествувале само на седум игри од последните дванаесет. Во 2010 година тие се натпреварувале на Зимските олимписки игри во Ванкувер.

Северна Кореја на Олимписките игри

Знаме на Северна Кореја
МОК-код  PRK
НОК Олимписки комитет на Демократска Народна Република Кореја
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Севернокорејските спортисти имаат освоено вкупно 47 медали, од кои два се освоени на Зимските олимписки игри.

Националниот олимписки комитет на Северна Кореја е Олимпискиот комитет на Демократска Народна Република Кореја, кој бил основан во 1953 година а признаен во 1957 година.

Северна Кореја учествувала и на Параолимписките игри за првпат во 2012 година. Лицата со физички недостатоци во Северна Кореја (со исклучок на ветераните) според натписите во The Daily Telegraph се затворени во кампови, и „подложени на тешки и нечовечки услови“,[1] иако извештаите од Обединетите нации говорат дека власта „започнува да ги згрижува луѓето со физички недостатоци“.[2] Сепак добротворната организација Handicap International забележува дека во нејзиното дејствување од 1999 година, и помага на Корејското здружение за заштита на лицата со физички недостатоци.[3] Според Yahoo news во 2012 година постои култирен центар за параолимпијци во главниот град Пјонгјанг.[4]

Табели со медали уреди

Медали на Летните олимписки игри уреди

Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Минхен 1972 1 1 3 5
  Монтреал 1976 1 1 0 2
  Москва 1980 0 3 2 5
  Лос Анџелес 1984 бојкотирани
  Сеул 1988 бојкотирани
  Барселона 1992 4 0 5 9
  Атланта 1996 2 1 2 5
  Сиднеј 2000 0 1 3 4
  Атина 2004 0 4 1 5
  Пекинг 2008 2 1 3 6
  Лондон 2012 4 0 2 6
Вкупно 14 12 21 47

Медали на Зимските олимписки игри уреди

Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Инсбрук 1964 0 1 0 1
  Гренобл 1968 „не учествува“
  Сапоро 1972 0 0 0 0
  Инсбрук 1976 „не учествува“
  Лејк Пласид 1980 „не учествува“
  Сараево 1984 0 0 0 0
  Калгари 1988 0 0 0 0
  Албертвил 1992 0 0 1 1
  Лилехамер 1994 „не учествува“
  Нагано 1998 0 0 0 0
  Солт Лејк Сити 2002 „не учествува“
  Торино 2006 0 0 0 0
  Ванкувер 2010 0 0 0 0
  Сочи 2014 „не учествува“
Вкупно 0 1 1 2

Медали по спортови на Летните олимписки игри уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Кревање тегови 4 4 5 13
  Борење 3 2 5 10
  Боксување 2 3 3 8
  Џудо 2 2 4 8
  Гимнастика 2 0 0 2
  Стрелаштво 1 0 1 2
  Пинг-Понг 0 1 2 3
  Одбојка 0 0 1 1
Вкупно 14 12 21 47

Медали по спорт на Зимските олимписките игри уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Брзо лизгање 0 1 0 1
  Брзо лизгање на куси стази 0 0 1 1
Вкупно 0 1 1 2

Список на медалисти уреди

Летни олимписки игри уреди

Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Ли Хон-Јун   Минхен 1972   Стрелаштво 50 м пушка
  Сребрен Ким У Гил   Минхен 1972   Боксување Лесна мува
  Бронзен Ким Јонг Ик   Минхен 1972   Џудо Мажи лесна
  Бронзен Ри Чин Ок
Ким Мионг Сук
Ким Јунг Бок
Канг Ок Сун
Ким Ун Ја
Хванг Хи Сук
Чанг Ок Рим
Паек Мионг Сук
Риом Чун Ја
Ким Су Дае
Чонг Ок Џин
  Минхен 1972   Одбојка Одбојка жени
  Бронзен Ким Гвонг Хионг   Минхен 1972   Борење Мажи мува слободен стил
  Златен Гу Јонг Ју   Монтреал 1976   Боксување Банта
  Сребрен Ли Бионг Ук   Монтреал 1976   Боксување Лесна мува
  Сребрен Хо Бонг Чол   Москва 1980   Москва 1980 Мажи мува
  Сребрен Јанг Се Хонг   Москва 1980   Борење Мажи лесна мува слободен стил
  Сребрен Ли Хо Пјонг   Москва 1980   Борење Мажи слободен стил банта
  Бронзен Ли Бјонг Ук   Москва 1980   Боксување Мажи мува лесна
  Бронзен Хан Гјонг Си   Москва 1980   Кревање тегови Мажи мува
  Златен Чои Чол Су   Барселона 1992   Боксување Мажи мува
  Златен Пае Гил Су   Барселона 1992   Гимнастика Мажи коњ со рачки
  Златен Ким Ил   1992 Барселона 1992   Борење Мажи слободен стил мува лесна
  Златен Ли Хак Сон   Барселона 1992   Борење Мажи слободен стил мува лесна
  Бронзен Ли Гванг Сик   Барселона 1992   Боксување Банта
  Бронзен Ли Бун Хи и Ју Сун Бок   Барселона 1992   Пинг-понг Жени двојки
  Бронзен Ли Бун Хи   1992 Barcelona   Пинг-понг Жени поединечно
  Бронзен Ким Мионг Нам   Барселона 1992   Кревање тегови Мажи средна
  Бронзен Ким Јонг Сик   Барселона 1992   Борење Мажи слободен стил банта
  Златен Кие Сун Хи   Атланта 1996   Џудо Жени екстра лесна
  Златен Ким Ил   Атланта 1996   Борење Мажи слободен стил мува лесна
  Сребрен Ким Мионг Нам   Атланта 1996   Кревање тегови Мажи лесна
  Бронзен Јон Чол Хо   Атланта 1996   Кревање тегови Мажи средна
  Бронзен Ri Yong-Sam   Атланта 1996   Борење Мажи слободен стил банта
  Сребрен Ри Сонг Хуи   Сиденеј 2000   Кревање тегови Жени 58 кг
  Бронзен Ким Ун Чол   Сиденеј 2000   Боксување Мажи мува лесна
  Бронзен Кие Сун Хуи   Сиденеј 2000   Џудо Жени полу лесна
  Бронзен Канг Јонг Гиун   Сиденеј 2000   Борење Мажи грчко-римски стил 54 кг
  Сребрен Ким Сонг Гук   Атина 2004   Боксување Мажи пердув
  Сребрен Кие Сун Хи   Атина 2004   Џудо Жени 57 кг
  Сребрен Ким Хјанг Ми   Атина 2004   Пинг-понг Жени поединечно
  Сребрен Ри Сонг Хи   Атина 2004   Кревање тегови Жени 58 кг
  Бронзен Ким Јонг Су   Атина 2004   Стрелаштво Мажи 50 м пиштол
  Златен Хонг Ун Јонг   Пекинг 2008   Гимнастика Жени уметничка гимнастика
  Златен Пак Хион Сук   Пекинг 2008   Кревање тегови Жени 63 кг
  Сребрен Ан Кум Ае   Пекинг 2008   Џудо Жени 52 кг
  Бронзен О Јонг Ае   Пекинг 2008   Кревање тегови Жени 58 кг
  Бронзен Пак Чол Мин   Пекинг 2008   Џудо Мажи 66 кг
  Бронзен Вон Ок Им   Пекинг 2008   Џудо Жени 63 кг
  Златен Ом Јун Чол   Лондон 2012   Кревање тегови Мажи 56 кг
  Златен Ан Кум Ае   Лондон 2012   Џудо Жени 52 кг
  Златен КимУн Гук   Лондон 2012   Кревање тегови Мажи 62 кг
  Златен Рим Јонг Сим   Лондон 2012   Кревање тегови Жени 69 кг
  Бронзен Рианг Чун Хва   Лондон 2012   Кревање тегови Жени 48 кг
  Бронзен Јанг Кјонг Ил   Лондон 2012   Борење Мажи слободен стил 55 кг

Зимски олимписки игри уреди

Медал Име Игри Спорт НАстан
  Сребрен Хан Пил Хва   Инсбрук 1964   Брзо лизгање Жени 3000 м
  Бронзен Хванг Ок Сил   Албертвил 1992   Брзо лизгање на куси патеки Жени 500 м

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. "North Korea locks up disabled in 'subhuman' gulags, says UN", The Daily Telegraph, October 21, 2006
  2. "North Korea begins to help disabled" Архивирано на 11 октомври 2012 г., UNHCR, March 5, 2008
  3. „North Korea“. Handicap International. Посетено на 29 July 2012.
  4. „Taedonggong Cultural Center for the Disabled“. Yahoo news. 13 June 2012. Посетено на 29 July 2012.