Узбекистан на Олимписките игри

Узбекистан првпат настапил на Зимските олимписки игри во 1994 година.

Узбекистан на Олимписките игри

Знаме на Узбекистан
МОК-код  UZB
НОК Олимписки комитет на Узбекистан
NOCRU-врска (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012
Зимски олимпијади
1994 • 1998 • 2002 • 2006 • 2010 • 2014
Други поврзани настапи
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Претходно, земјата настапувала во составот на репрезентацијата на СССР. По распаѓањето на Советскиот Сојуз во 1991 година, Узбекистан заедно со уште 15 нови држави од поранешниот СССР на Зимските олимписки игри од 1992 година настапиле како Обединета екипа под олимписко знаме.

Подоцна во 1992 година, 11 здружени републики од поранешниот СССР повторно учествувале на Летните олимписки игри во Барселона. Како самостојна држава, Узбекистан за првпат настапил на Зимските олимписки игри во 1994 година. Оттогаш учествувал на сите летни и Зимски олимписки игри.

Спортистите на Узбекистан на Летните олимписки игри досега имаат освоено 20 медали, од кои 5 златни, додека на Зимските имаат освоено 1 златен медал.

Националниот олимписки комитет на Узбекистан бил основан во 1992 година, додека од страна на МОК бил признаен во 1993 година.

Табела на медали уреди

ЛОИ уреди

Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
1900–1912 како дел од   Русија (RUS)
1952–1988 како дел од   СССР (URS)
  Барселона како дел од   Обединета екипа (EUN)
  1996 Атланта 0 1 1 2
  2000 Сиднеј 1 1 2 4
  2004 Атина 2 1 2 5
  2008 Пекинг 1 2 3 6
  2012 Лондон 1 0 2 3
Вкупно 5 5 10 20

ЗОИ уреди

Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
1952–1988 as part of   СССР (URS)
  1992 Albertville како дел од   Обединета екипа (EUN)
  Лилехамер 1 0 0 1
  Нагано 0 0 0 0
  Солт Лејк Сити 0 0 0 0
  Торино 0 0 0 0
  Ванкувер 0 0 0 0
  Сочи 0 0 0 0
Вкупно 1 0 0 1

Медали на ЛОИ уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Борење 4 3 0 7
  Бокс 1 0 6 7
  Џудо 0 2 2 4
  Гимнастика 0 0 2 2
Вкупно 5 5 10 20

Медали на ЗОИ уреди

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Freestyle skiing 1 0 0 1
Вкупно 1 0 0 1

Освојувачи на медали на ЛОИ уреди

Освојувачи на медали на ЛИО  
ЛОИ Знаменосец Спортисти Мажи Жени сопрт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Пласман
Атланта Темур Ибрахимов 71 63 8 12 0 1 1 2 58
Сиднеј Мухамед Кадир Абдулаев 70 52 18 12 1 1 2 4 42
Атина Абдуло Тангриев 69 51 18 14 2 1 2 5 34
Пекинг Дилшод Махмудов 56 41 15 14 1 2 3 6 40
Лондон
Вкупно 266 207 59 4 5 8 17

Учество на спортистите уреди

ЗОИ 2010.
Спорт Период Вкупно Мажи Жени Злато Сребро Бронза Вкупно
Прво Последње
  Атлетика 1996 2008 39 22 17 0 0 0 0
  Велосипедизам 1996 2008 2 2 0 0 0 0 0
  Бокс 1996 2008 24 24 0 1 0 5 6
  Веслање 2004 2008 4 3 1 0 0 0 0
  Гимнастика 1996 2008 4 1 3 0 0 1 1
  Кревање тегови 1996 2008 8 8 0 0 0 0 0
  Кајакарство 1996 2008 25 20 5 0 0 0 0
  Мачување 1996 2000 2 1 1 0 0 0 0
  Пливање 1996 2008 24 19 5 0 0 0 0
  Борење 1996 2008 26 26 0 3 3 0 6
  Пинг-понг 2004 2004 1 0 1 0 0 0 0
  Стрелаштво 1996 2008 6 3 3 0 0 0 0
  Теквондо 2004 2008 5 2 3 0 0 0 0
  Тенис 1996 2008 4 2 2 0 0 0 0
  Трамполина 2000 2008 1 0 1 0 0 0 0
  Џудо 1996 2008 22 20 2 0 0 0 0
Вкупно (24) 197 153 44 10 19 35 64

Освојувачи на медали на ЗОИ уреди

Освојувачи на медали на ЗОИ  
ЛОИ Знаменосец Спортисти Мажи Жени сопрт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Пласман
Лилехамер Сергеј Бренер 7 3 4 1 1 0 0 1 14
Нагано Комил Урунбаев 4 2 2 3 0 0 0 0
Сот Лејк Сити Комил Урунбаев 6 3 3 2 0 0 0 0
Торино Кајрат Ерменков 4 2 2 2 0 0 0 0
Ванкувер Олег Шамаев 3 1 2 2 0 0 0 0
Вкупно 24 11 13 1 0 0 1

Освојувачи на медал на ЗОИ уреди

Медал Име Игра Спорт Дисциплина
  Лина Черјазова Лилехамер Слободно скијање Акробатски скокови
После ЗОИ 2010.
Спорт Период Вкупно Мажи Жени Злато Сребро Бронза Вкупно
Прво Последно
  Алпско скијање 1998 2010 5 3 2 0 0 0 0
  Уметничко лизгање 1994 2010 11 5 6 0 0 0 0
  Слободно скијање 1994 1998 3 1 2 1 0 0 1
Вкупно (16) 19 9 10 1 0 0 1

Надворешни врски уреди

  • „Olympic Medal Winners“. International Olympic Committee. Посетено на 2007-12-18.
  • „National Olympic Committee of the Republic of Uzbekistan“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-12-04.