Албанија на Олимписките игри

Албанија за првпат учествувала на Летните олимписки игри во 1976 година кои се одржале во Минхен, а следните четири Олимписки игри ги пропуштила. Повторно се вратила на Олимписките игри од 1992 година кои се одржале во Барселона. Албанија се наоѓа во групата на земји кои никогаш не се освоиле некаков медал.

Албанија на Олимписките игри

Знаме на Албанија
МОК-код  ALB
НОК Национален олимписки комитет на Албанија
официјално мрежно место (албански)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008
Зимски олимпијади
2006

Албанија, своето прво учество на зимските олимписки игри го имаше на игрите во Торино во 2006.

МедалиУреди

Медали на ЛОИУреди

Учество  
ЛОИ Знаме Учество Мажи. Жени сопрт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Ранг
1976. Атина Имер Пампури 5 4 1 2 0 0 0 0 -
1976. Монтреал Албанија не учествувала
1980. Москва Албанија не учествувала
1984. Лос Анџелес Албанија не учествувала
1988. Сеул Албанија не учествувала
1992. Барселона Кристо Робо 7 5 2 4 0 0 0 0 -
1996. Атланта Мирела Маниани 7 3 4 5 0 0 0 0 -
2000. Сиднеј Илирјан Сули 4 2 2 3 0 0 0 0 -
2004. Атина Клодина Шаља 7 5 2 4 0 0 0 0 -
2008. Пекинг Сахит Призрени 11 7 4 6 0 0 0 0 -

Медали на ЗОИУреди

Учество  
ЗОИ Знаме Учество Мажи. Жени сопрт.   Злато   Сребро   Бронза Вкупно Ранг
2006. Торино Ерион Тола 1 1 0 1 0 0 0 0 -

Нaдворешни врскиУреди