Туркменистан на Олимписките игри

Туркменистан првпат настапил на Летните олимписки игри во 1996 година. На Зимските олимписки игри земјата нема учествувано.

Туркменистан на Олимписките игри

Знаме на Туркменистан
МОК-код  TKM
НОК Олимписки комитет на Туркменистан (NOCT)
Олимписка историја
Летни олимпијади
1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012
Други поврзани настапи
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Претходно, земјата настапувала во составот на репрезентацијата на СССР. По распаѓањето на Советскиот сојуз во 1991 година, Туркменистан заедно со уште 15 нови држави од поранешниот СССР на Зимските олимписки игри од 1992 година настапиле како Обединета екипа под олимписко знаме.

Подоцна во 1992 година, 11 здружени републики од поранешниот СССР повторно учествувале на Летните олимписки игри во Барселона. Како самостојна држава, Туркменистан за првпат настапил на Летните олимписки игри во 1996 година. Оттогаш учествувал на сите Летни олимписки игри.

Спортистите на Туркменистан на Летните олимписки игри досега немаат освоено медал.

Националниот олимписки комитет на Туркменистан бил основан во 1990 година, додека од страна на МОК бил признаен во 1993 година.

ЛОИУреди

Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
1900–1912 како дел од   Русија (RUS)
1952–1988 како дел од   СССР (URS)
Барселона as part of   Обединета екипа (EUN)
Атланта 0 0 0 0
Сиднеј 0 0 0 0
Атина 0 0 0 0
Пекинг 0 0 0 0
Лондон 0 0 0 0
Вкупно 0 0 0 0