Египет на Олимписките игри

Египет првпат учествувал на Олимписките игри во 1912 година, и имаат испратено спортисти да се натпреваруваат на повеќето Летни олимписки игри оттогаш. Заедно со Ирак и Либан, Египет ги бојкотирал игрите во 1956 година како протест на тројниот напад на Египет во Суецката војна од страна на Израел, Британија и Франција. Сепак, екоњичките спортови за Летните олимписки игри 1956 година биле одржани во Стокхолм, Шведска пет месеци порано (поради австралиските закони а карантин), па на истите се натправарувале тројца египетски спортисти. Египет се повлекол од игрите во 1976 по три дена за да се придружи на широкиот бојкот поради учеството на Нов Зеланд, кои биле во спортски врски со апартхејдот во Јужноафриканската Република. Египет исто така се придружил и на бојкотот на игрите 1980 година. Египет бил претставен на Зимските олимписки игри од еден единствен алпски скијач во 1984 година.

Египет на Олимписките игри

Знаме на Египет
МОК-код  EGY
НОК Египетски олимписки комитет
Порталwww.egyptianolympic.org (арапски) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
* Како Oбединета Арапска Република
Зимски олимпијади
Меѓуолимпијади
1906

египетските спортисти имаат освоено вкупно 26 медали, при што најмногу се освоени во Кревање тегови.

Националниот олимписки комитет за Египет е Египетскиот олимписки игри, и бил создаден во 1910 година.

Табели со медали

уреди

Медали на Летните олимписки игри

уреди
Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Стокхолм 1912 1 0 0 0 0 -
Антверпен 1920 22 0 0 0 0 -
Париз 1924 33 0 0 0 0 -
Амстердам 1928 32 2 1 1 4 17
Лос Анџелес 1932 „Не учествува“
Берлин 1936 54 2 1 2 5 15
Лондон 1948 85 2 2 1 5 16
Хелсинки 1952 106 0 0 1 1 40
Мелбурн 1956 3 0 0 0 0 -
Рим 1960 74 0 1 1 2 30
Токио 1964 73 0 0 0 0 -
Мексико 1968 30 0 0 0 0 -
Минхен 1972 23 0 0 0 0 -
Монтреал 1976 29 0 0 0 0 -
Москва 1980 „Не учествува“
Лос Анџелес 1984 114 0 1 0 1 33
Сеул 1988 49 0 0 0 0 -
Барселона 1992 75 0 0 0 0 -
Атланта 1996 29 0 0 0 0 -
Сиднеј 2000 89 0 0 0 0 -
Атина 2004 97 1 1 3 5 46
Пекинг 2008 103 0 0 1 1 80
Лондон 2012 113 0 2 0 2 58
Вкупно 7 9 10 26 53

Медали на Зимските олимписки игри

уреди
Игри Спортисти Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Сараево 1 0 0 0 0 -
1988–2010 „Не учествува“
Вкупно 0 0 0 0 -

Медали по спортови

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
  Кревање тегови 5 2 2 9
  Борење 2 3 2 7
  Боксување 0 1 3 4
  Скокови во вода 0 1 1 2
  Џудо 0 1 1 2
  Мечување 0 1 0 1
  Теквондо 0 0 1 1
Вкупно 7 9 10 26

Список на медалисти

уреди
Медал Име Игри Спорт Настан
  Златен Носеир, Ел СаједЕл Сајед Носеир   Амстердам 1928   Кревање тегови Мажи лесна-тешка
  Златен Мустафа, ИбраимИбраим Мустафа   Амстердам 1928   Борење Мажи грчко-рисмки стил
  Сребрен Симаика, ФаридФарид Симаика   Амстердам 1928   Скок во вода Мажи 10 м
  Бронзен Симаика, ФаридФарид Симаика   Амстердам 1928   Скок во вода Мажи 3 м
  Златен Месба, АнварАнвар Месба   Берлин 1936   Кревање тегови Мажи лесна
  Златен ал Туни, КадрКадр ал Туни   Берлин 1936   Кревање тегови Мажи средна
  Сребрен Солиман, СалехСалех Солиман   Берлин 1936   Кревање тегови Мажи пердув
  Бронзен Шамс, ИбраимИбраим Шамс   Берлин 1936   Кревање тегови Мажи пердув
  Бронзен Васиф, ИбраимИбраим Васиф   Берлин 1936   Кревање тегови Мажи лесна-тешка
  Златен Фајад, МахмудМахмуд Фајад   Лондон 1948   Кревање тегови Мажи пердув
  Златен Шамс, ИбраимИбраим Шамс   Лондон 1948   Кревање тегови Мажи лесна
  Сребрен Хамоуда, АтијаАтија Хамоуда   Лондон 1948   Кревање тегови Мажи лесна
  Сребрен Хасан, МахмудМахмуд Хасан   Лондон 1948   Борење Мажи грчко-римски стил
  Бронзен Ораби, ИбраимИбраим Ораби   Лондон 1948  Борење Мажи грчко-римски стил
  Бронзен Ал Рашид, АбделАбдел Ал Рашид   Хелсинки 1952   Борење Мажи грчко-римски стил
  Сребрен Сајед, ОсманОсман Сајед   Рим 1960  Борење Мажи грчко-римски стил
  Бронзен ал-Гуинди, Абдел МонеимАбдел Монеим ал-Гуинди   Рим 1960   Боксување Мажи мува
  Сребрен Рашван, Мохамед АлиМохамед Али Рашван   Лос Анџелес 1984  Џудо Мажи
  Златен Габер, КарамКарам Габер   Атина 2004  Борење Мажи грчко-римски стил
  Сребрен Мухамед Али   Атина 2004  Боксување Мажи супертешка
  Бронзен Исмаил, АхмедАхмед Исмаил   Атина 2004   Боксување Мажи лесна-тешка
  Бронзен Елсајед, МохамедМохамед Елсајед   Атина 2004   Боксување Мажи тешка
  Бронзен Бајоуми, ТамерТамер Бајоуми   Атина 2004   Теквондо Мажи 58 кг
  Бронзен Месба, ХешамХешам Месба   Пекинг 2008   Џудо Мажи 90 кг
  Сребрен Абоуелкасем, АлаединАлаедин Абоуелкасем   Лондон 2012   Мечување Мажи
  Сребрен Габер, КарамКарам Габер   Лондон 2012   Борење Мажи грчко-римски стил

Наводи

уреди
  • „Olympic Medal Winners“. МОК. Посетено на 2007-12-15.
  • „Egyptian Olympic Committee“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-06-13.