Мадагаскар на Олимписките игри

Предлошка:Infobox Olympics Madagascar

Мадагаскар за првпат учествувала на олимпијада во 1964 г. и испраќала учесинци на сите олимпијади освен во 1976 о 1988 г. Ниеден од нив никогаш нема освоено медал.[1] Веројатно најпознат малгашки олимписки учесник е Жан-Луј Равеломананцоа, кој стигнал до финалето на трката на 100 м во Летние олимписки игри 1968, а завршил осми. За првпат Мадагаскар учествувал на зимска олимпијада во 2006 г.

Олимписки медали (летни)Уреди

Олимпијада Спортисти Спортисти по спортови Медали
                     
  Токио 1964 1 1 - - - - - - - 0 0 0
  Мексико 1968 4 3 1 - - - - - - 0 0 0
  Минхен 1972 3 3 - - - - - - - 0 0 0
  Монтреал 1976 не учествувал
  Moscow 1980 6 3 2 1 - - - - - 0 0 0
  Лос Анџелес 1984 2 2 - - - - - - - 0 0 0
  Сеул 1988 не учествувал
  Барселона 1992 9 3 - 2 2 2 - - - 0 0 0
  Атланта 1996 2 1 - 1 - - - - - 0 0 0
  Сиднеј 2000 10 7 - 3 - - - - - 0 0 0
  Атина 2004 9 3 - 2 1 2 1 - - 0 0 0
  Пекинг 2008 6 2 - 1 - 2 1 - - 0 0 0
  Лондон 2012 7 2 - - - 2 1 1 1 0 0 0

Олимписки медали (зимски)Уреди

Олимпијада Спортисти Спортисти по спортови Medals
       
  Торино 2006 1 1 0 0 0
  Ванкувер 2010 не учествувал
  Сочи 2014 не учествувал

НаводиУреди

ПоврзаноУреди