Западна Германија

Западна Германија (германски: Westdeutschland) — колоквијален македонски термин што се користи за означување на Сојузна Република Германија (СРГ; германски: Bundesrepublik Deutschland) помеѓу нејзиното формирање на 23 мај 1949 година и германското повторно обединување преку пристапувањето на Источна Германија на 3 октомври 1990 година. За време на Студената војна, западниот дел на Германија и поврзаната територија на Западен Берлин биле дел од т.н. Западен блок. Западна Германија била формирана како политички ентитет за време на сојузничката окупација на Германија по Втората светска војна, формирана од 12 држави формирани во трите сојузнички зони на окупација што ги држиле САД, Обединетото Кралство и Франција. Привремениот главен град на СРГ бил градот Бон, а земјата од времето на Студената војна била ретроспективно означена како Република Бон (Bonner Republik).[2]

Сојузна Република Германија
Bundesrepublik Deutschland
1949–1990
Flag of Западна Германија
Flag
Coat of arms of Западна Германија
Coat of arms
Motto: Einigkeit und Recht und Freiheit"
„Единство и правда и слобода“
Химна: Das Lied der Deutschen (Deutschlandlied) a
Песната на Германците
Location of Западна Германија
Главен градБон
Largest cityХамбург
Говорени јазицигермански
УредувањеСојузна парламентарна република
• 1949–1959
Теодор Хојс
• 1959–1969
Хајнрих Либке
• 1969–1974
Густав Хајнеман
• 1974–1979
Валтер Шел
• 1979–1984
Карл Карстенс
• 1984–1990
Рихард фон Вајцзекерb
Канцелар 
• 1949–1963
Конрад Аденауер
• 1963–1966
Лудвиг Ерхард
• 1966–1969
Курт Георг Кизингер
• 1969–1974
Вили Брант
• 1974–1982
Хелмут Шмит
• 1982–1990
Хелмут Колc
LegislatureБундестаг
Историски периодСтудена војна
23 мај 1949
3 октомври 1990
Површина
1990248.577 km2 (95,976 sq mi)
Население
• 1990
63.254.000
ВалутаГерманска маркаd (DM) (DEM)
Временска зонаUTC+1 (CET)
• Summer (DST)
UTC+2 (CEST)
Повикувачки број49
Internet TLD.de
Претходници
Наследници
Окупациски зони на Германија
Сар (протекторат)
Германија
 1. Од 1952 до 1991, официјална државна химна на Германија била Deutschlandlied во целост, но само третата строфа била пеена на официјална настани.[1]
 2. Продолжил како Претседател на обединета Германија до 1994.
 3. Продолжил као Канцелар на обединета Германија до 1998.
 4. Во Сар, помеѓу јануари 1957 и јули 1959 се користел францускиот франк и франкот на Сар.

На почетокот на Студената војна, Европа била поделена меѓу западниот и источниот блок. Германија била поделена на двете земји. Првично, Западна Германија барала ексклузивен мандат за цела Германија, претставувајќи се себеси како единствено демократски реорганизирано продолжение на Германскиот Рајх од 1871-1945 година.[3]

Три југозападни покраини на Западна Германија се споиле за да го формираат Баден-Виртемберг во 1952 година, а Сар ѝ се придружил на Западна Германија како држава во 1957 година, откако бил одвоен како Сарски протекторат од Германија окупирана од сојузниците од Франција (одвојувањето не било целосно легално бидејќи се спротивставил Советскиот Сојуз). Покрај добиените десет држави, Западен Берлин се сметал за неофицијална де факто единаесеттата држава. Додека де јуре тој не бил дел од Западна Германија, бидејќи Берлин бил под контрола на Сојузничкиот контролен совет (СКС), Западен Берлин политички се усогласил со Западна Германија и бил директно или индиректно претставен во нејзините федерални институции.

Темелите за влијателната позиција на Германија биле поставени за време на економското чудо од 1950-тите (Wirtschaftswunder), кога Западна Германија станала втора по големина економија во светот по огромното уништување предизвикано од Втората светска војна. Првиот канцелар Конрад Аденауер, кој останал на функцијата до 1963 година, работел на целосно усогласување со НАТО наместо неутралност и обезбедил членство во воената алијанса. Аденауер исто така бил поборник на договори кои се развиле во денешната Европска Унија. Кога Г6 била основана во 1975 година, немало сериозна дебата за тоа дали Западна Германија ќе стане негова членка.

По распадот на Источниот блок, симболизиран со отворањето на Берлинскиот ѕид, двете држави презеле акција за да се постигне германско обединување. Источна Германија гласала за распуштање и пристапување кон Сојузна Република Германија во 1990 година. Петте повоени држави (Länder) биле реконституирани, заедно со обединетиот Берлин, кој го завршил својот специјален статус и формирал дополнителна „земја“. Тие формално ѝ се придружиле на федералната република на 3 октомври 1990 година, зголемувајќи го вкупниот број на држави од десет на шеснаесет и ставиле крај на поделбата на Германија. Повторната обединета Германија е директно продолжение на државата претходно неформално наречена Западна Германија, а не нова држава, бидејќи процесот во суштина бил доброволен чин на пристапување: Сојузна Република Германија била проширена за да ги вклучи дополнителните шест држави на Германска Демократска Република. Проширената Сојузна Република ја задржала политичката култура на Западна Германија и го продолжила своето постојно членство во меѓународните организации, како и усогласувањето на западната надворешна политика и припадноста кон западните сојузи како што се Обединетите нации, НАТО, ОЕЦД и Европската економска заедница.

Именување

уреди

Пред повторното обединување, Германија била поделена помеѓу Сојузна Република Германија, попозната како Западна Германија, и Германска Демократска Република; попозната како Источна Германија. Обединувањето било постигнато со пристапувањето од Германската Демократска Република во Сојузна Република Германија, па Bundesrepublik Deutschland станало официјалното име на обединета Германија.

Во Источна Германија, термините Westdeutschland (Западна Германија) или westdeutsche Bundesrepublik (Федеративна Република Западна Германија) биле претпочитани во текот на 1950-тите и 1960-тите. Ова се променило со уставниот амандман во 1974 година, кога идејата за единствена германска нација била напуштена од Источна Германија. Како резултат на тоа, таа официјално ги сметала западногерманците и западноберлинците за странци. Иницијализмот BRD започнал да преовладува во источногерманската употреба во раните 1970-ти, започнувајќи од весникот Neues Deutschland. Другите земји од источниот блок наскоро го следеле примерот.

Во 1965 година, западногерманскиот сојузен министер за сегермански прашања, Ерих Менде, ги издал „Директивите за ознака на Германија“, препорачувајќи да се избегне иницијализмот BRD. На 31 мај 1974 година, шефовите на западногерманските сојузни и државни влади препорачале секогаш да се користи целото име во официјалните публикации. Оттогаш, западногерманските извори ја избегнувале скратената форма, со исклучок на левичарските организации кои ја прифатиле. Во ноември 1979 година, федералната влада го информирала Бундестагот дека западногерманските јавни радиодифузери АРД и ЗДФ се согласиле да одбијат да го користат иницијализмот.[4]

ИСО 3166-1 алфа-2 кодот на земјата на Западна Германија бил DE (за Дојчланд, Германија), кој останал код на државата на Германија по повторното обединување. ISO 3166-1 алфа-2 шифрите се најшироко користените шифри на земјата, а кодот DE особено се користи како идентификатор на земјата, што го проширува поштенскиот код и како домен на највисоко ниво .de шифрата на државата на Интернет. Помалку користениот ISO 3166-1 алфа-3 код на земјата на Западна Германија бил DEU, кој останал код на државата на повторно обединета Германија. Сега веќе избришаните кодови за Источна Германија, од друга страна, биле DD во ISO 3166-1 алфа-2 и DDR во ISO 3166-1 алфа-3.

Колоквијалниот термин Западна Германија или негов еквивалент се користел на многу јазици. Westdeutschland бил исто така широко распространета колоквијална форма што се користела во земјите од германско говорно подрачје, обично без политички призвук.

Историја

уреди

На 4-11 февруари 1945 година, водачите од Соединетите Американски Држави, Обединетото Кралство и Советскиот Сојуз ја одржале Конференцијата во Јалта на која биле преговарани идните аранжмани во врска со повоената Европа и сојузничката стратегија против Јапонија во Пацификот. Тие се согласиле дека границите на Германија од 31 декември 1937 година ќе бидат избрани како демаркација на германската национална територија од територијата окупирана од Германија; сите германски анексии по 1937 година биле автоматски ништовни. Последователно, и во 1970-тите, западногерманската држава требала да тврди дека овие граници од 1937 година продолжиле да бидат „валидни во меѓународното право“; иако сојузниците веќе се договориле помеѓу себе дека териториите источно од линијата Одер-Најсе мора да бидат префрлени на Полска и на Советскиот Сојуз во секој мировен договор. Конференцијата се согласила дека повоена Германија, без овие трансфери, ќе биде поделена на четири окупациски зони: Француска зона на крајниот запад; британска зона на северозапад; американска зона на југ; и советска зона на исток. Берлин бил посебно поделен на четири зони. Овие поделби не биле наменети за распарчување на Германија, туку само за одредување зони на администрација.

 
Холандски тенкови, сликани во Западна Германија во 1956 година како дел од големото странско воено присуство предводено од Британија и Америка во земјата

Со подоцнежниот Потсдамски договор, четирите сојузнички сили потврдиле заеднички суверенитет над „Германија како целина“, дефиниран како севкупност на територијата во окупациските зони. Поранешните германски области источно од реките Одра и Ниса и надвор од „Германија како целина“ биле официјално одвоени од германскиот суверенитет во август 1945 година и биле префрлени од советската воена окупација на полската и советската (во случајот со територијата на Калининград) цивилна администрација, нивниот полски и советски статус да биде потврден со конечен мировен договор. По воените обврски од страна на сојузниците кон владите во егзил на Чехословачка и Полска, Протоколите од Потсдам исто така се согласиле на „уреден и хуман“ трансфер во Германија како целина на етничкото германско население во Полска, Чехословачка и Унгарија. Осум милиони германски протерани луѓе и бегалци на крајот се населиле во Западна Германија. Помеѓу 1946 и 1949 година, три од окупационите зони почнале да се спојуваат. Најпрвин, британската и американската зона биле комбинирани во квази-држава Бизонија. Набргу потоа, француската зона била вклучена во Тризонија. Спротивно на тоа, советската зона станала Источна Германија. Во исто време, нови сојузни држави биле формирани во сојузничките зони; заменувајќи ја географијата на преднацистичките германски држави, како што се Слободната Држава Прусија и Република Баден, кои на крајот потекнуваат од поранешните независни германски кралства и кнежевства.

Во доминантниот повоен наратив на Западна Германија, нацистичкиот режим бил окарактеризиран како „криминална“ држава, [5] нелегална и нелегитимна од самиот почеток; додека Вајмарската Република била окарактеризирана како „пропадната“ држава, [5] чии инхерентни институционални и уставни недостатоци биле искористени од Хитлер во неговото незаконско преземање на диктаторските овластувања. Следствено, по смртта на Хитлер во 1945 година и последователната капитулација на германските вооружени сили, националните политички, судски, административни и уставни инструменти и на нацистичка Германија и на Вајмарската Република биле разбрани како целосно непостоечки, така што новата Западна Германија можела да се утврди во состојба на уставна ништовност.[6] Како и да е, новата Западна Германија го потврдила својот фундаментален континуитет со „севкупната“ германска држава за која се сметало дека го отелотворува обединетиот германски народ уште од Парламентот во Франкфурт во 1848 година, и која од 1871 година била претставена во германскиот Рајх; иако оваа севкупна држава била ефективно неактивна долго пред 8 мај 1945 година.

Во 1949 година, со продолжувањето и заострувањето на Студената војна (на пример, Берлинскиот воздушен лифт од 1948-49 година), двете германски држави кои потекнуваат од Западните сојузнички и советските зони станале меѓународно познати како Западна Германија и Источна Германија. Општо познато на англиски македонски како Источна Германија, поранешната советска окупациска зона, на крајот станала Германска Демократска Република или ГДР. Во 1990 година Западна Германија и Источна Германија заеднички го потпишале Договорот за конечното решение во однос на Германија (исто така познат како „Два плус четири договор“); со кој транзицискиот статус на Германија по Втората светска војна бил дефинитивно завршен и четирите сојузнички сили се откажале од нивната заедничка преостаната суверена власт за Германија како целина, вклучително и областа на Западен Берлин, која официјално останала под сојузничка окупација за целите на меѓународното право и правото на ГДР. (статус што западните земји го применувале на Берлин како целина и покрај тоа што Советите еднострано прогласиле крај на окупацијата на Источен Берлин многу децении претходно). Договорот Два плус четири, исто така, покажал дека двата дела на Германија ги потврдиле нивните повоени надворешни граници како конечни и неповратни (вклучувајќи го и трансферот на поранешните германски земји во 1945 година источно од линијата Одер-Најсе), а сојузничките сили ја потврдиле нивната согласност до обединување на Германија. Од 3 октомври 1990 година, по реформацијата на земјите на ГДР, Источногерманските покраини и Источен Берлин и се придружиле на Сојузна Република.

Членство во НАТО

уреди
 
Западна Германија (сина) и Западен Берлин (жолта) по пристапувањето на Сар во 1957 година и пред петте земји-области од ГДР и Источен Берлин се приклучат во 1990 г

Со територии и граници кои во голема мера се совпаѓале со оние од стариот среден век Источна Франција и наполеоновата конфедерација на Рајна од 19 век, Сојузна Република Германија била основана на 23 мај 1949 година според условите на конвенциите Бон-Париз и го добила „целосниот авторитет на суверена држава“ на 5 мај 1955 година (иако „целосниот суверенитет“ не бил добиен до Договорот Два плус четири во 1990 година)[lower-alpha 1]. Поранешните окупаторски трупи на Западот останале на теренот, сега како дел од Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО), на која Западна Германија и се приклучила на 9 мај 1955 година, ветувајќи дека наскоро ќе се вооружи.[8]

Западна Германија станала фокус на Студената војна со нејзиното сопоставување со Источна Германија, членка на подоцна основаниот Варшавски пакт. Поранешниот главен град, Берлин, бил поделен на четири сектори, при што западните сојузници им се придружиле на нивните сектори за да го формираат Западен Берлин, додека Советите го држеле Источен Берлин. Западен Берлин бил целосно опкружен со територијата на Источна Германија и претрпел советска блокада во 1948-49 година, која била надмината со берлинскиот воздушен лифт.

 
Конрад Аденауер бил германски државник кој служел како прв канцелар на Сојузна Република Германија.

Избувнувањето на Корејската војна во јуни 1950 година довела до повици на САД за повторно вооружување на Западна Германија за да помогне во одбраната на Западна Европа од согледаната советска закана. Партнерите на Германија во Европската заедница за јаглен и челик предложиле да се формира Европска одбранбена заедница (ЕЗО), со интегрирана армија, морнарица и воздухопловство, составена од вооружените сили на нејзините земји-членки. Војската на Западна Германија била подложена на целосна контрола на ЕЗО, но другите земји-членки на ЕЗО (Белгија, Франција, Италија, Луксембург и Холандија) требало да соработуваат во ЕЗО додека одржуваат независна контрола врз сопствените вооружени сили.

Иако договорот за ЕЗО бил потпишан (мај 1952), тој никогаш не стапил во сила. Француските Голии го отфрлиле со образложение дека го загрозува националниот суверенитет, а кога француското Национално собрание одбило да го ратификува (август 1954 година), договорот умрел. Француските голисти и комунисти го убиле предлогот на француската влада. Потоа требало да се пронајдат други средства за да се дозволи повторно вооружување на Западна Германија. Како одговор, на Конференциите во Лондон и Париз, Договорот од Брисел бил изменет за да ја вклучи Западна Германија и да ја формира Западноевропската унија (ЗЕУ). На Западна Германија требало да и биде дозволено повторно да се вооружи (идеја што многу Германци ја отфрлиле) и да има целосна суверена контрола врз својата војска, наречена Bundeswehr. ЗЕУ, сепак, ја регулирал големината на вооружените сили дозволени за секоја од нејзините земји-членки. Исто така, германскиот устав забранил каква било воена акција, освен во случај на надворешен напад против Германија или нејзините сојузници (Bündnisfall). Исто така, Германците би можеле да ја одбијат воената служба на основа на совест и наместо тоа да служат за цивилни цели.[9]

Тројцата западни сојузници ги задржале окупационите овластувања во Берлин и одредени одговорности за Германија како целина. Според новите аранжмани, сојузниците стационирале војници во Западна Германија за одбрана на НАТО, во согласност со договорите за стационирање и статус на силите. Со исклучок на 55.000 француски војници, сојузничките сили биле под заедничка одбранбена команда на НАТО. (Франција се повлекла од колективната воена командна структура на НАТО во 1966 година. )

Реформи во текот на 1960-тите

уреди

Конрад Аденауер имал 73 години кога станал канцелар во 1949 година, и поради оваа причина првично бил сметан за „чувар'. Сепак, тој останал на власт 14 години. Големиот старец на германската повоена политика морал да биде извлечен - речиси буквално - од функцијата во 1963 година [10]

Во октомври 1962 година, неделниот информативен магазин Der Spiegel објавил анализа на западногерманската воена одбрана. Заклучокот бил дека има неколку слабости во системот. Десет дена по објавувањето, канцелариите на Der Spiegel во Хамбург биле упаднати од полицијата и биле запленети количества документи. Канцеларот Аденауер во Бундестагот изјавил дека написот е еднаков на велепредавство и дека авторите ќе бидат кривично гонети. Уредникот/сопственикот на списанието, Рудолф Аугштајн поминал извесно време во затвор, пред јавното негодување поради кршењето на законите за слобода на печатот да стане премногу гласно за да биде игнориран. Членовите на СРГ од кабинетот на Аденауер поднеле оставка од владата, барајќи оставка од Франц Јозеф Штраус, министер за одбрана, кој дефинитивно ја пречекорил својата надлежност за време на кризата. Аденауер сè уште бил повреден од неговата кратка кандидатура за претседател, а оваа епизода уште повеќе ја нарушило неговата репутација. Тој најавил дека ќе се повлече во есента 1963 година. Негов наследник требало да стане Лудвиг Ерхард.[11]

Во раните 1960-ти, стапката на економски раст значително се забавила. Во 1962 година стапката на раст изнесувала 4,7%, а следната година 2,0%. По краткото закрепнување, стапката на раст повторно забавила во рецесија, без раст во 1967 година.

Била формирана нова коалиција за справување со овој проблем. Ерхард поднел оставка во 1966 година и бил наследен од Курт Георг Кизингер. Тој ја предводел големата коалиција помеѓу двете најголеми партии во Западна Германија, ЦДУ/ЦСУ и Социјалдемократската партија (СПД). Ова било важно за воведувањето на нови вонредни акти: големата коалиција им дала на владејачките партии двотретинско мнозинство од гласовите потребни за нивна ратификација. Овие контроверзни акти дозволиле да се ограничат основните уставни права како што е слободата на движење во случај на вонредна состојба.

 
Руди Дучке, студентски лидер

За време на донесувањето на законите, имало жестоко противење против нив, пред сè од Слободната демократска партија, подемот на западногерманското студентско движење, група која себеси се нарекувала Notstand der Demokratie („Демократијата во криза“) и членовите на Кампањата против нуклеарното вооружување. Клучен настан во развојот на отворената демократска дебата се случил во 1967 година, кога шахот на Иран, Мохамад Реза Пахлави, го посетил Западен Берлин. Неколку илјади демонстранти се собрале пред операта каде тој требал да присуствува на специјална изведба. Поддржувачите на Шахот, вооружени со стапови и цигли ги нападнале демонстрантите додека полицијата стоела и гледала. Демонстрациите во центарот биле насилно растерани кога случаен минувач по име Бено Онесорг бил застрелан во главата и убиен од полицаец во цивилна облека. (Денес е утврдено дека полицаецот Курас бил платен шпион на источногерманските безбедносни сили. Протестните демонстрации продолжиле, а биле упатени повици за поактивно спротивставување од страна на некои групи студенти, што било објавено од печатот, особено таблоидот Bild-Zeitung, како масовно нарушување на животот во Берлин, во масовна кампања против демонстрантите. Протестите против американската интервенција во Виетнам, помешани со гневот поради енергичноста со која биле потиснати демонстрациите, довеле до зголемена милитантност меѓу студентите на универзитетите во Берлин. Еден од најистакнатите активисти бил млад човек од Источна Германија, Руди Дучке, кој исто така ги критикувал формите на капитализам што требало да се видат во Западен Берлин. Непосредно пред Велигден 1968 година, еден млад човек се обидел да го убие Дучке додека со велосипед се движел до студентскиот сојуз, при што тешко го повредил. Низ цела Западна Германија, илјадници демонстрирале против весниците Спрингер, кои се сметале за главната причина за насилството врз студентите. Биле запалени камиони со весници, а искршени прозорците на деловните згради.[12]

По овие демонстрации, во кои прашањето за улогата на Америка во Виетнам почнало да игра поголема улога, дошла желба кај учениците да дознаат повеќе за улогата на родителската генерација во нацистичкиот период. Постапките на Трибуналот за воени злосторства во Нирнберг биле широко публикувани во Германија, но додека новата генерација учители, образовани со наодите од историските студии, не можела да почне да ја открива вистината за војната и злосторствата извршени во име на германскиот човек, еден храбар адвокат, Фриц Бауер стрпливо собирал докази за чуварите на концентрациониот логор Аушвиц и на дваесетината на кои им се судело во Франкфурт во 1963 година. Извештаите на дневните весници и посетите на училишните класови на постапката ѝ ја откриле на германската јавност природата на системот на концентрациониот логор и станало очигледно дека холокаустот бил со многу поголеми димензии отколку што верувало претходно во германското општество. (Терминот „Холокауст“ за систематско масовно убивање на Евреите првпат стапил во употреба во 1979 година, кога американската мини-серија од 1978 година со тоа име била прикажана на западногерманската телевизија.) Процесите започнати со судењето во Аушвиц одекнале децении подоцна.

Повикувањето во прашање на акциите и политиките на владата довеле до нова клима на дебата. Прашањата на еманципацијата, колонијализмот, екологијата и основната демократија биле дискутирани на сите нивоа на општеството. Во 1979 година, еколошката партија, Зелените, ја достигнала границата од 5% потребна за добивање пратенички места на провинциските избори на слободниот ханзиски град Бремен. Исто така, од големо значење бил постојаниот раст на феминистичкото движење во кое жените демонстрирале за еднакви права. До 1977 година, мажената жена морала да има дозвола од сопругот доколку сака да се вработи или да отвори сметка во банка.[13] Понатамошните реформи во 1979 година на законот за родителски права им дале еднакви законски права на мајката и таткото, укинувајќи го законското овластување на таткото.[14] Паралелно со ова, геј движењето започнало да расте во поголемите градови, особено во Западен Берлин, каде што хомосексуалноста била широко прифатена во текот на дваесеттите години во Вајмарска Република.

 
Лого на фракцијата на Црвената армија

Гневот поради третманот на демонстрантите по смртта на Бено Онесорг и нападот врз Руди Дучке, заедно со зголемената фрустрација поради недостигот на успех во постигнувањето на нивните цели, довел до зголемена милитантност меѓу студентите и нивните поддржувачи. Во мај 1968 година, тројца млади луѓе запалиле две стоковни куќи во Франкфурт; тие биле изведени на суд и јасно му било дадено на судот дека тие ја сметаат нивната постапка како легитимен чин во, како што ја опишале, „борбата против империјализмот“.[12] Студентското движење почнало да се дели на различни фракции, почнувајќи од неврзани либерали до маоисти и поддржувачи на директна акција во секој облик - анархистите. Неколку групи ја поставиле како своја цел да ги радикализираат индустриските работници и да земат пример од активностите во Италија на Црвените бригади (Brigate Rosse), многу студенти заминале да работат во фабриките, но со мал или никаков успех. Најозлогласената од подземните групи била Фракцијата на Црвената армија која започнала со напади на банки за да ги финансира нивните активности и на крајот заминала во илегала убивајќи голем број полицајци, неколку случајни минувачи и на крајот двајца истакнати западногерманци, кои ги заробиле. Во 1990-тите напади сè уште се извршувале под името „РАФ“. Последната акција се случила во 1993 година и групата објавила дека се откажува од своите активности во 1998 година. Оттогаш се појавиле докази дека групите биле инфилтрирани од тајни агенти на германското разузнавање, делумно преку инсистирањето на синот на една од нивните истакнати жртви, државниот советник Бабак.[15]

Вили Брант

уреди

На изборите во 1969 година, СПД - на чело со Вили Брант - добила доволно гласови за да формира коалициска влада со ФДП.[16] Иако бил канцелар само нешто повеќе од четири години, Вили Брант станал еден од најпопуларните политичари во целиот период. Брант бил надарен говорник и растот на социјалдемократите не бил мал дел поради неговата личност. Брант започнал политика на зближување со источните соседи на Западна Германија, политика на која се спротивставила ЦДУ. Прашањето за подобрување на односите со Полска, Чехословачка и Источна Германија предизвикало сè поагресивен тон во јавните дебати, но тоа бил огромен чекор напред кога Вили Брант и министерот за надворешни работи, Валтер Шел (ФДП) преговарале за договори со сите три земји. (Московски договор, август 1970 година, Варшавски договор, декември 1970 година, договор за четири сили за статусот на Западен Берлин во 1971 година и договор за односите меѓу Западна и Источна Германија, потпишан во декември 1972 година. ) [17] Овие договори претставувале основа за брзо подобрување на односите помеѓу истокот и западот и долгорочно довеле до укинување на Варшавскиот договор и контрола на Советскиот Сојуз над Источна Европа. Канцеларот Брант бил принуден да поднесе оставка во мај 1974 година, откако Гинтер Гијом, висок член на неговиот персонал, бил откриен како шпион на источногерманската разузнавачка служба, Штази. Придонесите на Брант за светскиот мир довеле до негова номинација за Нобеловата награда за мир во 1971 година.

Канцелар за домашни реформи

уреди

Иако Брант е можеби најпознат по неговите достигнувања во надворешната политика, неговата влада го надгледувала спроведувањето на широк опсег на социјални реформи и тој бил познат како „Kanzler der inneren Reformen“ („Канцелар за домашни реформи“).[18] Според историчарот Дејвид Чајлдс, „Брант беше загрижен дека неговата влада треба да биде реформска администрација и беа преземени голем број реформи“.[19] Во рок од неколку години, буџетот за образование се зголемил од 16 милијарди на 50 милијарди германски марки, додека еден од секои три потрошени германски марки од новата влада бил наменет за цели на социјална помош. Како што истакнала новинарката и историчар Марион Донхоф:

Луѓето беа обземени од сосема ново чувство за животот. Манија за големи реформи се прошири како шумски пожар, погодувајќи ги училиштата, универзитетите, администрацијата, семејното законодавство.

Во есента 1970 година, Јирген Вишњовски од СПД изјавил:

„Секоја недела повеќе од три планови за реформи излегуваат на одлука во кабинетот и во Собранието[20].

Според Хелмут Шмит, домашната реформска програма на Вили Брант постигнала повеќе од која било претходна програма за споредлив период.[21] Нивоата на социјалните трошоци биле зголемени,[22] со повеќе средства доделени за домување, транспорт, училишта и комуникација,[23] и биле обезбедени значителни федерални бенефиции за земјоделците.[24] Биле воведени различни мерки за проширување на здравствената заштита,[25] додека федералната помош за спортските организации била зголемена.[24] Исто така биле воспоставени голем број либерални социјални реформи [26] додека државата на благосостојба била значително проширена [27] (со вкупните јавни трошоци за социјалните програми речиси двојно се зголемија помеѓу 1969 и 1975 година),[28] со законодавството за здравство, домување и социјална заштита,[24] и до крајот на канцеларството на Брант, Западна Германија имала еден од најнапредните системи на благосостојба во светот.[18]

Социјално осигурување
уреди

Во текот на овој период биле направени значителни зголемувања на бенефициите за социјално осигурување, како што се надоместоци за повреда и болест,[18] пензии, [29] надоместоци за невработеност,[18][30] надоместоци за домување,[31] надоместоци за основна помош за егзистенција,[32] и семејни додатоци и надоместоци за живот.[33] Во првиот владин буџет, надоместоците за боледување биле зголемени за 9,3%, пензиите за воените вдовици за 25%, пензиите за ранетите во војната за 16%, а пензиските пензии за 5%.[23] Нумерички, пензиите се зголемиле за 6,4% (1970), 5,5% (1971), 9,5% (1972), 11,4% (1973) и 11,2% (1974). Приспособени за промените на годишниот индекс на цените, пензиите реално пораснале за 3,1% (1970), 0,3% (1971), 3,9% (1972), 4,4% (1973) и 4,2% (1974). [34] Помеѓу 1972 и 1974 година, куповната моќ на пензионерите се зболемила за 19%.[35] Во 1970 година, воените пензии исто така биле зголемени за 16%.[36] Пензиите на жртвите од војната се зголемиле за 5,5% во јануари 1971 година и за 6,3% во јануари 1972 година. До 1972 година, воените пензии за деца без родители и родители се зголемиле за околу 40%, а за вдовиците за околу 50%. Помеѓу 1970 и 1972 година, „Landabgaberente“ (пензија за пренос на земјиште) се зголемила за 55%.[37] Помеѓу 1969 и 1974 година, просечната реална стандардна стапка на поддршка на приходите се зголемила (во цените во 1991 година) од околу 300 DM на околу 400 DM.[38] Помеѓу 1970 и 1974 година, бенефициите за невработеност се зголемиле од околу 300 евра на околу 400 евра месечно, а помошта за невработеност од нешто помалку од 200 евра месечно на нешто помалку од 400 евра месечно.[39] Во цените во 2001 година, просечното стандардно ниво на бенефиции за социјална помош се зголемило од околу 200 евра месечно во 1969 година на над 250 евра месечно во 1974 година [40] Во поголемиот дел од годините на Брант како канцелар, поголемиот дел од придобивките биле зголемени како процент од просечната нето заработка.[31]

Во 1970 година, морските пилоти станале ретроспективно осигурливи и се здобиле со целосна социјална сигурност како членови на Институтот за осигурување на работници кои не се физички работници. Истата година стапила на сила посебна регулатива за окружните мајстори за чистење оџаци, што ги направило целосно осигурливи според Шемата за осигурување на занаетчиите.[36] Било спроведено и зголемување на ослободените од данок за деца, што им овозможило на 1.000.000 семејства да побараат додаток за второ дете, наспроти 300.000 семејства претходно.[23] Вториот закон за изменување и дополнување (1970) го зголемил и додатокот за трето дете од 50 на 60 марки, го зголемил лимитот на приходот за додатокот за второ дете од 7.800 на 13.200 марки; последователно се зголемил на 15.000 DM со третиот закон за измена (декември 1971), 16.800 DM со четвртиот закон за измена (ноември 1973 година) и на 18.360 DM со петтиот закон за измена (декември 1973 година). Била воведена флексибилна возраст за пензионирање по 62 години (1972) за инвалиди, а социјалната помош била проширена на оние на кои претходно морале да им помагаат нивните роднини.[26] Од 1971 година, биле обезбедени специјални субвенции за да им се овозможи на младите земјоделци да се откажат од земјоделството „и да го олеснат нивниот влез во неземјоделскиот пензиски систем со заостанати плаќања“.[41]

Законот за трета измена (1974) ги проширил индивидуалните права на социјална помош со помош на лимити со повисоки примања компатибилни со примање бенефиции и ги намалил старосните граници за одредени посебни бенефиции. Биле продолжени и мерките за рехабилитација, детските додатоци биле изразени како проценти од стандардните износи и на тој начин биле индексирани на нивните промени, а бабите и дедовците на примателите биле ослободени од потенцијалната обврска за надоместување на трошоците на носителот на социјалната помош. Третиот закон за измена на социјалната заштита (1974) придонел за значителни подобрувања за лицата со посебни потреби, оние на кои им била потребна грижа и постарите лица,[42] и бил основан нов фонд од 100 милиони марки за децата со посебни потреби.[23] Исто така биле зголемени и додатоците за преквалификација и напредна обука и за бегалците од Источна Германија,[23] заедно со федералните грантови за спорт.[23] Покрај тоа, биле зголемени и пензиите на 2,5 милиони воени жртви.[20] По ненадејното зголемување на цената на нафтата, во декември 1973 година бил донесен закон со кој на примателите на социјална помош и станбен додаток им бил доделен единствен додаток за масло за греење (постапка повторена зимата 1979 година за време на администрацијата на Шмит).[43] Биле извршени и подобрувања и автоматско прилагодување на надоместоците за одржување на учесниците во мерките за стручна обука, и биле обезбедени зголемени надоместоци за обука и преквалификација, заедно со посебни додатоци за бегалците од Источна Германија.[44]

Со законски пропис издаден во февруари 1970 година била утврдена категоријата на лица со најтешки инвалиди „на кои, во однос на помошта за одржување, им се доделува зголемена побарувачка (50% од соодветната стапка), а во рамките на олеснување во посебни услови за живот: повисока стапка на медицинска помош“.[45] Во 1971 година, старосната граница за пензионирање на рударите била намалена на 50 години [46] Закон од април 1972 година кој предвидувал „унапредување на услугите за социјална помош“ со цел да се поправи, преку различни корисни мерки (особено во областа на националното осигурување и работните услови), недостигот на кадар што го претрпеле социјалните установи во нивните медицинско-социјални, образовни и друга работа. Предлог-законот за усогласување на бенефициите за преобразование и друг предлог-закон за лицата со тешки инвалиди станале закон во мај и септември 1972 година, соодветно. Во 1972 година биле воведени зимски плаќања за градежни работници.[47][48][49]

За да помогне во планирањето на семејството и водењето за брак и семејство, владата одвоила 2 232 000 германски марки во 1973 година за плаќање и за основна и понатамошна обука на персоналот. Посебен напор бил направен и во 1973 година да се организира рекреација на лицата со посебни потреби, со празничен водич за лицата со посебни потреби, издаден со помош на Сојузното Министерство за семејство и младински прашања и здравје, со цел да им се помогне да најдат соодветно сместување за одмор за себе и нивните семејства. Од 1972 до 1973 година, вкупниот износ на индивидуална помош доделена од Гарантниот фонд за интеграција на младите имигранти се зголемила од 17 милиони германски марки на 26 милиони германски марки. Според законот донесен во април 1974 година, заштитата дотогаш доделена на жртвите на војна или индустриски несреќи заради нивната професионална и социјална реинтеграција била проширена на сите инвалиди, без оглед на причината за нивниот хендикеп, под услов нивниот капацитет за работа да има е намален за најмалку 50%[50].

Здравје
уреди

Во областа на здравствената заштита биле воведени различни мерки за подобрување на квалитетот и достапноста на обезбедувањето здравствена заштита. Била воведена бесплатна болничка нега за 9 милиони приматели на социјална помош,[20] додека била воведена помошна медицинска услуга за 23 милиони пациенти.[20] Пензионерите биле ослободени од плаќање придонес за здравствено осигурување од 2%, додека биле извршени подобрувања во обезбедувањето здравствено осигурување,[18] што се карактеризирало со проширена шема за осигурување за боледување [23] со вклучување на превентивен третман. Ограничувањето на приходот за задолжително осигурување за боледување било индексирано со промените во нивото на платата (1970) [31] и било воведено правото на медицински скрининг за рак за 23,5 милиони луѓе.[51] Во јануари 1971 година, намалувањето на додатокот за боледување во случај на хоспитализација било прекинато. Истата година, задолжителното здравствено осигурување било проширено и на самовработените. [52] Во 1970 година, владата вклучила немедицински психотерапевти и психоаналитичари во националната програма за здравствено осигурување.[53]

Учениците, студентите и децата во градинките биле вклучени во шемата за осигурување од незгода, од која корист имале 11 милиони деца.[20] Истата година биле воведени бесплатни медицински прегледи,[54] додека Законот за осигурување од боледување на фармерите (1972) вовел задолжително осигурување за боледување за независните земјоделци, семејните работници во земјоделството и пензионерите според пензиската шема на фармерите, медицински бенефиции за сите опфатени групи, и паричен надоместок за семејните работници под задолжително покритие за пензиско осигурување.[31] Учеството во здравственото осигурување на работодавачот се проширило на четири милиони вработени. Законот за развој од декември 1970 година им овозможило на сите вработени доброволно да станат членови на законското осигурување за боледување. Нивото на приход за задолжително осигурување за боледување било индексирано на 75% од соодветното ниво на проценка за пензиско осигурување, додека на доброволно осигурените вработени им било одобрено барање за надоместок за нивното боледување од работодавачот. Со овој закон бил воведен и нов вид на бенефиции за осигурување за боледување, имено објекти во кои била идентифицирана рана дијагноза на болеста. Освен дискреционата служба за превенција на болести која постоела од 1923 година, осигурениците во тоа време имале и право во одредени околности на медицински прегледи насочени кон рана дијагноза на болеста. Според една студија, ова означило промена во концептот на осигурување за боледување која има за цел да обезбеди добро здравје.[43]

Законот за финансирање на болниците (1972) го обезбедил снабдувањето со болници и ги намалил трошоците за болничка нега, „го дефинираше финансирањето на болничките инвестиции како јавна одговорност, поединечните држави да издаваат планови за развој на болницата, а федералната влада да ги сноси трошоците за болничките инвестиции опфатени во плановите, стапките за болничка нега на тој начин само врз основа на тековните трошоци, болниците да обезбедат јавните субвенции заедно со исплатите на осигурителниот фонд за пациентите да ги покриваат вкупните трошоци“. Законот за подобрување на придобивките (1973) го направил правото на болничка нега правно обврзувачко (правата кои веќе ги уживале во пракса), ги укинал временските ограничувања за болничка нега, вовел право на помош во домаќинството под одредени услови, а исто така вовел право на отсуство од работа и готовина. придобивките во случај на болест на детето.[31] Во 1971 година, за да го поттикне растот на регистрираните семејни центри за одмор, Федералната влада доделила субвенции за изградба и назначување на 28 од овие центри со вкупна цена од 8 милиони германски марки. Биле воведени бесплатни прелиминарни истраги за 2,5 милиони деца до 4-годишна возраст за рано откривање и корекција на развојни нарушувања, а биле проширени и здравствените истражувања. Биле зголемени федералните грантови, особено за Центарот за истражување на ракот во Хајделберг, додека бил формиран Федерален институт за спортска наука, заедно со Институтот за социјална медицина и епидемиологија во Берлин. Дополнително, се зголемиле средствата за нови објекти за рехабилитација.

Пензии
уреди

Законот за пензиски реформи (1972) на сите пензионери им гарантирал минимална пензија без оглед на нивните придонеси [55] и ја институционализирал нормата дека стандардната пензија (на просечните приматели со четириесет години придонеси) не треба да падне под 50% од тековната бруто-заработка. Пензиските реформи од 1972 година ги подобриле условите за подобност и бенефициите за речиси секоја подгрупа на западногерманското население.[56] Стапката на замена на приходот за вработените кои дале целосни придонеси била зголемена на 70% од просечната заработка. Реформата, исто така, ја заменила 65-тата година како задолжителна возраст за пензионирање со „прозорец за пензионирање“ кој се движел помеѓу 63 и 65 години за вработените кои работеле најмалку триесет и пет години. На вработените кои се квалификувале како инвалиди и работеле најмалку триесет и пет години, им бил продолжен подарежлив рок за пензионирање, кој се движел помеѓу 60 и 62 години. Жените кои работеле најмалку петнаесет години (од кои десет морале да бидат по 40-годишна возраст) и долгорочно невработените, исто така, добиле ист прозорец за пензионирање како и инвалидите. Покрај тоа, немало намалувања на бенефициите за вработените кои решиле да се пензионираат порано од [57] 65-годишна возраст. Доколку пензискиот бенефит паднал под одредено ниво, тогаш на таквите работници им било дозволувано да ја заменат бројката за плата од 75% од просечната плата во овој период, со што ќе се создаде нешто како бенефиција од минимална плата. [58] Според едно проучување, пензиската реформа од 1972 година го „засилила“ намалувањето на сиромаштијата во староста.[59]

Освен тоа, било воведено доброволно пензионирање на 63 години без одбитоци во нивото на бенефиции,[56] заедно со индексирањето на пензиите на жртвите од војната со зголемувањето на платите.[18] Биле воведени загарантирани минимални пензиски бенефиции за сите Западни Германци, заедно со автоматско зголемување на пензиите за воените вдовици (1970 година). Биле воведени и фиксни минимални стапки за жените кои примаат многу ниски пензии, заедно со еднаков третман за воените вдовици.[60] Биле направени подобрувања во пензиското обезбедување за жените и самовработените, [61] била воведена нова минимална пензија за работниците со најмалку дваесет и пет години осигурување,[32] било спроведено побрзо пензиско индексирање, со годишно усогласување на пензиите донесено за шест месеци,[62] и седмиот закон за измена (1973) го поврзал индексирањето на пензиите на земјоделците со индексирањето на општата шема за пензиско осигурување.

Во 1972 година била воведена еден вид на нова пензија за „тешко хендикепирани“ лица,[63] заедно со исплати доколку дојде до повреда на работа [64] и посебна пензија за долгогодишен осигуреник од 63-годишна возраст и пензија поради „ограничена способност за заработка“ на возраст од 62 години [65] Дополнително, бил воведен посебен пензиски надоместок за работниците на возраст од 60 и повеќе години по невработеност.[66] Според Законот за тешко хендикепирани лица од април 1974 година, сериозно хендикепирано лице може да се пензионира предвреме на старосна пензија на возраст од 62 години, под услов „да ги почитува другите одредби од законодавството за пензиско осигурување“.

Образование
уреди

Во образованието, администрацијата на Брант се обидела да ги прошири можностите за образование за сите Западни Германци. Владата претседавала со зголемување на бројот на наставници,[20] биле воведени дарежливи јавни стипендии за студентите за покривање на нивните животни трошоци,[26] и западногерманските универзитети биле претворени од елитни училишта во масовни институции.[26] Возраста за напуштање на училиштето била зголемена на 16 години,[67] и трошоците за истражување и образование биле зголемени за речиси 300% помеѓу 1970 и 1974 година [67] Работејќи преку комитетот за планирање формиран за „заедничка задача“ за развој на универзитетот, Федералната влада започнала да ги прави инвестициските трошоци во 1971 година [68] Надоместоците за високото или понатамошното образование биле укинати,[18] додека имало значително зголемување и на бројот на високообразовните институции.[18] Била спроведена многу потребна програма за изградба на училишта и колеџи,[18] заедно со воведување на постдипломска поддршка за висококвалификувани дипломци, обезбедувајќи им можност да ги добијат своите докторати или да преземат истражувачки студии.[69] Законот за индивидуално унапредување на стручната обука стапил на сила во октомври 1971 година, кој предвидувал финансиски грантови за посетување на понатамошни општи или технички наставни установи од втората година на студии во високите технички училишта, академиите и високообразовните установи, центрите за обука на второто диплома или одредени курсеви за телевизиска настава. Во одредени случаи биле доделувани и грантови за присуство во центри за обука сместени надвор од Сојузна Република.

 
Училиште во Линебург со доградба изградено во 1970-тите

Буџетот за образование бил удвоен од 3% на 6%, додека се случило проширување на средното образование. Бројот на студенти се зголемил од 100.000 на 650.000, во училиштата биле отворени уште 30.000 места, а дополнителни 1.000 милиони марки биле доделени за нови училишни згради. Дополнително, било проширено обезбедувањето стипендии, при што програмата од 1970 година предвидувала, според зборовите на еден набљудувач, „5.000 нови стипендии за дипломирани студенти, а двојно повеќе од тој број беа доделени три години подоцна“.[44] Биле воведени грантови за учениците од групи со пониски приходи да останат на училиште, заедно со грантови за оние кои заминуваат во секаков вид на високо или дополнително образование.[69][70] Зголемувања биле направени и во образовните додатоци, како и трошоците за наука.[33] Во 1972 година, владата одвоила 2,1 милиони германски марки во грантови за промовирање на брачноти и семејното образование. Според Approbationsordnung (акт за професијата за медицинско образование) од 1970 година, предметот психосоматска медицина и психотерапија на германските универзитети станал задолжителен предмет за студентите по медицина,[71] и истата година било воведено образование на клинички и биомедицински инженери.[72] До средината на 1980-тите, Берлин имал 25 сеопфатни, додека Баварија имала само 1, а во повеќето сеопфатни ленти сè уште се сметале за „само експериментални“. [73]

Домување
уреди

Во областа на домувањето, биле спроведени различни мерки во корист на домаќинствата, како што се подобрување на правата на станарите и зголемување на помошта за кирија. Според Законот за субвенции за кирии (Wohngeldgesetz) од 1970 година, „закупците со ниски приходи и сопствениците на сместувачките капацитети се поддржани со субвенции за наемнини и оптоварувања“.[74] Утврдувањето на приходите на семејствата земени во предвид за надоместоци за домување било поедноставено, и биле воведени зголемени нивоа на заштита и поддршка за станарите и домаќините со ниски приходи [18] што довело до пад на бројот на известувања за иселување од своите домови. До 1974 година, за субвенции за кирии биле исплатени три пати повеќе отколку во 1969 година, а речиси еден и пол милион домаќинства добиле помош за изнајмување.[42] Биле направени зголемувања во субвенциите за јавни станови, [75] што се карактеризира со зголемување од 36% во буџетот за социјални станови во 1970 година [23] и со воведување програма за изградба на 200.000 јавни станбени единици (1971 година). [76] Од 1970 до 1971 година, било забележано зголемување од 18,1% во градежните дозволи за социјални станови.[77] Други реформи насочени кон подобрување на правата на станарите вклучуваче заштита од пренамена на станови за изнајмување во станови, забрана за злоупотреба на простор за живеење, нова регулатива на системот за посредници во станови и скала за надоместоци за инженерите и архитектите. Дополнително, биле зголемени и приспособени ограничувањата на приходите за подобност за социјални станови според општите трендови на приходите.

Била воведена лабава форма на регулирање на киријата под името „Vergleichmieten“ („споредливи кирии“), [78] заедно со обезбедувањето „за домување погодно за семејството“ на субвенции за стоки или закупнини на сопствениците на станови или куќи чиј плафон е приспособен на зголемени расходи или приходи (1970).[79] Дополнително, бил донесен закон за создавање имот за работниците, според кој оженет работник вообичаено би задржал до 95% од својата плата, а оценетата даночна ремисија за оженетите наемници се применувала до плата од 48.000 марки, што укажува на економскиот просперитет на Западна Германија во тоа време.[23] Законот за урбанистичко планирање (1971) го поттикнал зачувувањето на историското наследство и помогнал да се отвори патот кон иднината на многу германски градови,[60] додека Законот за урбана обнова (1971) им помогнал на сојузните држави да ги обноват своите внатрешни градови и да развијат нови населби. [80] Дополнително, Упатствата од декември 1972 година за користење на федералните фондови за помагање на изградбата на социјални станови утврдиле дека одреден стандард треба да се почитува при изградбата на домови за лица со тешки инвалиди.[81]

Вториот закон за станбен додаток од декември 1970 година довел до поедноставување на администрацијата на надоместоците за домување и ги проширил правата, го зголемил лимитот на приход на 9.600 германски марки годишно плус 2.400 германски марки за секој член на семејството, го зголемил општиот одбиток од приходот за да се утврди пресметаниот приход од 15% на 20 %, стапките на надоместоци наведени во табелите кои ја заменуваат комплицираната процедура за пресметување врз основа на „подносливиот товар на киријата“. Законот за измена на изградба на станови (1971) го зголемил лимитот на приход за пристап до станови со ниска кирија според програмата за социјално домување од 9.000 германски марки на 12.000 германски марки годишно плус 3.000 германски марки (наместо 2.400 германски марки) за секој член на семејството. Законот, исто така, вовел посебни субвенции за намалување на должничкиот товар за градежниците што не ја надминуваат редовната граница на приходи за повеќе од 40%. Според законот од 1973 година, ограничувањата биле зголемени на 1.000 германски марки плус 9.000 германски марки и 4.200 германски марки за дополнителни членови на семејството.[31] Законот за подобрување на закупнината (1971) ја зацврстило позицијата на станарите. Според оваа легислатива, известувањето требало да се прогласи за незаконско „онаму каде што не е достапно соодветно сместување за замена; станоиздавачите се обврзани да ги наведат причините за иселување“,[31] додека Законот за заштита од иселувањето (1971) воспоставил заштита на закупците од зголемување на киријата и известување. Известувањето било законско само доколку е во „оправдан интерес на сопственикот“. Според овој закон, повисоките закупнини не се признавале како „оправдана камата“.[31] Вториот закон за заштита од иселување (1972) ја направил трајна заштитата на закупецот воведена според Законот за заштита од иселување од 1971 година. Според овој нов закон, известувањето било законито единствено кога сопственикот докажувал оправдан личен интерес за станот. Дополнително, зголемувањето на киријата било само законско, ако не и над нормалните споредливи кирии во истата област.[31]

Директивите за сместување на странски работници стапиле на сила во април 1971 година. Овие директиви наметнале одредени барања за простор, хигиена, безбедност и удобности во сместувањето што го нуделе работодавците. Истата година, Сојузната влада доделила сума од 17 милиони германски марки за подобрување и осовремување на становите изградени пред 21 јуни 1948 година [82] Покрај тоа, според регулативата на Одборот на Федералната канцеларија за труд од 1971 година, „изградбата на работнички хостели квалификувани за финансиска поддршка од владата под одредени услови“.[83]Германскиот совет за развој на градот“, кој бил формиран врз основа на член 89 од законот за поттикнување на урбаната градба, делумно имал за цел да планира поволна средина за семејствата (како што е обезбедувањето игралишта). Во 1971 година, Федералната канцеларија за труд ставила на располагање 425 милиони германски марки во форма на заеми чија цел била да обезбедат 157.293 легла во 2.494 хостели. Една година подоцна била промовирана изградба на станови за работниците мигранти. За оваа намена биле издвоени 10 милиони германски марки, со што таа година се финансирале 1650 семејни станови.

Развојните мерки биле започнати во 1972 година со федерална финансиска помош доделена на областите за подобрување на мерките поврзани со градовите и селата, а во буџетот од 1972 година биле наменети 50 милиони германски марки, односно третина од вкупните трошоци за околу 300 шеми. Совет за урбан развој бил формиран во мај 1972 година со цел да се промовира идна работа и мерки во областа на урбаното обновување. Во 1973 година, владата обезбедила помош од 28 милиони германски марки за осовремување на старите станови.[84] Биле воведени нови правила за подобрување на законот за имот под кирија, а контролата на порастот на кириите и заштитата од откажување на закупот ги заштитувале правата на работниците мигранти во сферата на домувањето.[85] Закон од јули 1973 година ги утврдил основните и минималните барања во однос на работните живеалишта, главно во однос на просторот, вентилацијата и осветлувањето, заштитата од влага, топлина и бучава, напојување и греење и санитарни инсталации.[84]

Граѓански права и заштита на животните
уреди

Во однос на граѓанските права, администрацијата на Брант вовела широк опсег на социјално либерални реформи кои имале за цел да ја направат Западна Германија поотворено општество. Биле воведени поголеми законски права за жените, како што е примерот со стандардизацијата на пензиите, законите за развод, регулативите што ја регулирале употребата на презимињата и воведувањето мерки за внесување на повеќе жени во политиката.[60] Возраста за гласање била намалена од 21 на 18 години, [86] возраста за подобност за политичка функција била намалена на 21 години,[69] и возраста за мнозинство била намалена на 18 години во март 1974 година [69] Третиот закон за либерализација на Кривичниот законик (1970) го либерализирало „правото на политичка демонстрација“,[21][69] додека еднакви права им биле доделени на вонбрачните деца истата година.[32] Амандманот од 1971 година на нацрт-законот за реформа на федералните државни служби им овозможило на татковците да аплицираат за работа во државна служба со скратено работно време. [87] Во 1971 година, физичкото казнување било забрането во училиштата, [88] и истата година бил воведен нов автопатски законик.[89] Во 1973 година била воведена мерка која го олеснила посвојувањето на мали деца со намалување на минималната возраст за посвоителите од 35 на 25 години.

Во 1972 година [90] била формирана машинерија за женска политика на национално ниво, додека амнестија била загарантирана за помали прекршоци поврзани со демонстрации.[69] Од 1970 година наваму, на родителите, како и на сопствениците повеќе не им било законски забрането „да даваат или изнајмуваат соби или станови на невенчани парови или да им дозволуваат да преноќат“.[91] Во октомври 1972 година, системот за правна помош бил подобрен со зголемување на надоместокот што им се исплаќа на приватните адвокати за правни услуги на сиромашните.[92] Законот за Бауспаркасен од 1972 година [93] ги ставил сите (од јануари 1974 година наваму) под надзор на Федералната канцеларија за надзор на банкарството, и го ограничил Бауспаркасен „на бизнисот за заштеда на договори и сродните активности“.[94] Законот за заштита на животните, донесен во 1972 година, вовел различни заштитни мерки за животните, како што е неоправдано предизвикување болка, повреда или страдање на животното и ограничување на експериментите на минималниот неопходен број животни.[95] Во 1971 година, биле воведени правила што им овозможиле на поранешните гастарбајтери „да добијат неограничена дозвола за престој по петгодишен престој“.[96]

Вооружени сили
уреди
 
Протест во Бон против распоредувањето на ракетите Першинг II во Западна Германија, 1981 година

Биле спроведени голем број реформи во вооружените сили,[24] што се карактеризирало со намалување на основната воена обука од 18 на 15 месеци, реорганизација на образованието и обуката, како и процедурите за персонал и набавки.[42] Образованието за војниците било подобрено,[97] била извршена реконструкција на персоналот на највисокото раководство во Бундесверот,[98] академското образование било наложено за офицерите надвор од нивната основна воена обука и била воведена нова политика за регрутирање на персоналот на Бундесверот со намера да се изгради армија што ќе го одразува плуралистичкото општество на Западна Германија. Министерот за одбрана Хелмут Шмит го предводел развојот на првата Регулатива за заедничка служба ZDv 10/1, која го ревитализирала концептот Innere Fuehrung, истовремено потврдувајќи ја вредноста на „граѓанин во униформа“. Според едно проучување, како резултат на оваа реформа, „силниот граѓански начин на размислување го поместил порано доминантниот воен начин на размислување“ и ја принудил постарата генерација на Бундесверот да прифати нов тип на војник замислен од Шмит.[99] Дополнително, Законот за федерални трошоци за преместување го зголемил додатокот за преселување (во сила од 1 ноември 1973 година), при што основните надоместоци биле зголемени за 50 и 100 германски марки соодветно, додека дополнителните додатоци за семејствата биле зголемени на униформа сума од 125 германски марки.

 
Влез на Универзитетот Бундесвер во Минхен

Во 1970 година, Стручните училишта на вооружените сили и Организацијата за стручно усовршување ги прошириле своите услуги за прв пат на регрути, „колку што дозволувала воената должност“.[100] Биле одобрени нови бонуси за запишување и биле подобрени претходните шеми за бонуси,[101] и биле воведени нови регулативи за плати кои ја подобриле финансиската состојба на воениот персонал и државните службеници.[102] Во јули 1973 година, стапила на сила третата измена на Законот за цивилна служба; „предуслов за создавање дополнителни места за цивилна служба за признати приговарачи на совест“. Амандманот предвидувал дека мажите признати како приговарачи на совеста додека служат воена служба треба веднаш да бидат префрлени на служба за цивилна служба.[103] Максималниот износ за војниците кои се пријавуваат најмалку 12 години бил зголемен од 6.000 германски марки на 9.000 германски марки,[104] и од октомври 1971 година наваму, на долгорочниот персонал им се исплаќале грантови за трошоците за посета на образовните институти на „втората образовна рута" или учество на државни признати курсеви за општо образование обезбедени од приватни училишта за кореспонденција.[105] Во 1972 година, биле основани два универзитети во Бундесверот;[106][107] реформа која, според еден историчар, „се борела против затворената природа на војската и гарантирала дека офицерите ќе бидат подобро способни успешно да комуницираат со цивилниот свет“.[108] Од април 1973 година, општите плаќања за издршка според Законот за изменување и дополнување на Законот за обезбедување на одржување и Законот за заштита на работното место биле зголемени, додека зголемени биле и посебниот додаток (божиќен бонус) за воените обврзници, заедно со додатокот за отказ. Бил подобрен надоместокот за трошоци за војниците на дежурни отсуство од местото на вработување, заедно со патните субвенции и одредбите за воена служба оштетени војници и нивните семејства.[109] Дополнително, била подобрена и положбата на подофицерите.[110]

Работнички права
уреди

Во однос на условите за работа, биле воведени низа реформи насочени кон зајакнување на правата на работниците и дома и на работното место. Законот за боледување од 1970 година обезбедил еднаков третман на работниците и вработените во случај на неспособност за работа,[62] додека породилното отсуство било зголемено.[111] Законодавството било воведено во 1970 година кое обезбедило континуирано плаќање на платите за работниците онеспособени поради болест.[55] Во 1970 година, на сите вработени единици за работа (со исклучок на жените кои примале породилни надоместоци и привремено и незначително вработени лица) добиле безусловно правно барање против нивниот работодавач за продолжување на исплата на нивната бруто плата во период од 6 недели, како и во случај на бањско лекување одобрено од Фонд за осигурување, Фондот ги сносил целосните трошоци. Претходно исплатата на додатокот на работодавачот и боледувањето се вршела единствено од денот кога лекарот потврдил неспособност за работа.[36] Во 1972 година, бил донесен Закон за работа во агенцијата, кој се обидувал да ги спречи работните агенции да обезбедуваат услуги за вработување и имал за цел да обезбеди минимална заштита на работното место за вработените во агенциската работа. [112] Законот за ангажирање работна сила, донесен во октомври 1972 година, содржел одредби за да се предвиди претходно овластување за ангажирање работна сила, за да се направи разлика помеѓу системот што ги регулира ангажираните работници и распоредувањето на работниците, за регулирање и да се подобрат правата на ангажираните работници во однос на работните услови и социјалното осигурување и да се предвидат построги казни и парични казни за прекршителите.

Биле направени и подобрувања во приходите и условите за работа за домашните работници,[113] осигурувањето од несреќи било проширено и на возрасните кои не работат, и Законот за помош на граничните зони (1971) ги зголемил нивоата на помош за опаѓачката зонска периферна област. [114] Законот за заштита при работа (1973) барал од работодавците да обезбедат лекари од компанијата и експерти за безбедност.[115] Во ноември 1970 година била донесена директива за заштита од бучава на работното место. Доколку мерењата покажале или имало причина да се претпостави дека водечката вредност на нивото на бучава е 90 dB(A) може да се надмине на работното место, тогаш органот морал да му наложи на работодавачот да организира прегледи на засегнатите вработени и овие вработени морале да користат лични уреди за заштита од бучава. Била воведена и програма за усогласување на фондовите за 15 милиони вработени, што ги стимулирало да акумулираат капитал.[24]

Министерска наредба од јануари 1970 година ја проширила заштитата во случаи на делумна невработеност на домашните работници, додека уредбата од август 1970 година ги фиксирала здравствените услови неопходни за служба во трговската морнарица. Општа одредба од октомври 1970 година детално ги определила околностите во кои надлежниот орган мора да преземе дејствија врз основа на актот за техничките средства за работа. Барањето, исто така, предвидувало до кој степен техничките стандарди воспоставени од национални и меѓународни организации може да се сметаат за „правила на уметноста“. Во директива од 10 ноември 1970 година, министерот за труд и социјала им препорачал на повисоките органи за работна заштита на „Лендерот“ да ја донесат директивата објавена, во договор со Министерството за труд, од Германското здружение на инженери на евалуација на бучавата на работната станица во однос на губење на слухот, со цел да се подобрат заштитните мерки за работниците од односните звуци. Во септември 1971 година, била објавена уредба во врска со опасните работни материјали; заштита на лицата кои ги користеле овие материјали од вклучените опасности. Во август 1971 година, стапил на сила закон насочен кон намалување на атмосферското загадување од оловните соединенија во горивата на четиритактните мотори. Како заштита од радијација, уредбата за системот на овластувања за лекови третирани со јонизирачко зрачење или кои содржат радиоактивни супстанци, во својата верзија од 8 август 1967 година, била реконструирана со нова уредба од 10 мај 1971 година, која додала некои радионуклиди на листата на лекови кои лекарите во приватна ординација биле овластени да ги користат.

Со декрет на Сојузниот министер за труд и социјален поредок, Сојузниот институт за индустриска заштита станал Федерална агенција за индустриска заштита и истражување на несреќи. Меѓу назначените задачи вклучувало унапредување на индустриската заштита, спречување на несреќи при патување до и од работа и спречување несреќи во домот и рекреативни активности, поттикнување на обука и напредна обука во областа на индустриската заштита и промовирање и координирање на несреќи истражување. Во 1972 година била издадена регулатива која за првпат дозволиила вработување на жени како возачи на трамваи, омнибуси и камиони, додека понатамошните прописи поставиле нови одредби за кранови и работа со компримиран воздух. Законот за фабрички устав (1971) ги зацврстил правата на поединечните вработени „да бидат информирани и да бидат сослушани за прашања во врска со нивното работно место“. Работниот совет добил поголеми овластувања додека синдикатите добиле право на влез во фабриката „под услов да го известат работодавачот за нивната намера да го сторат тоа“,[19] додека бил донесен закон за поттикнување на пошироката акционерска сопственост на работниците и други рангирани вработени.[19] Законот за индустриски односи (1972) и Законот за застапување на персоналот (1974) ги прошириле правата на вработените за прашања кои веднаш ги засегале нивните работни места, а истовремено ги подобриле можностите за кодетерминирање на оперативните комитети, заедно со пристапот на синдикатите до компаниите.[55]

Законот за работните места од 1972 година барал во случаите на колективно отпуштање во установа која вообичаено вработува повеќе од дваесет вработени, раководството и работниот совет да мора да преговараат за социјален план кој предвидувал компензација за работниците кои би и изгубиле своите работни места. Во случаи кога двете страни не можеле да се договорат за социјален план, законот предвидувал обврзувачка арбитража. [116] Во 1972 година, правата на работничките совети на информации од раководството не само што биле зајакнати, туку и на работните совети им биле обезбедени целосно кодетерминирачки права за прашања како што се распоредот на работното време во фабриката, одредувањето на стапки на парчиња, системите за плати во фабриката., воспоставување време за одмор, работни паузи, прекувремена и краткорочна работа. [117] Била донесена и легислатива која за прв пат го признала присуството на синдикатите на работното место, ги проширила средствата за дејствување на работничките совети и ги подобрила нивните работни основи, како и оние на советите на млади.[118]

Законот од јануари 1972 година за организација на трудот во претпријатијата значително ги проширил правата на работничкиот совет за соработка и заедничко управување во областа на стручното образование. Истата година, Институтот за безбедност на Сојузна Република Германија бил трансформиран во јавна Федерална агенција (Бундесаншталт) со значително зголемени овластувања, во контекст на кои посебен акцент започнало да се става на неговата нова задача за промовирање и координирање на истражувањата во областа за спречување на несреќи. Биле воведени нови одредби за рехабилитација на лицата со тешки инвалидитети („Schwerbehinderte“) и жртви од несреќи.[60] Законот за тешки инвалидитети од април 1974 година ги обврзал сите работодавци со повеќе од петнаесет вработени да се погрижат 6% од нивната работна сила да се состои од лица официјално признати како тешки инвалиди. На работодавачите кои не успеале да го направат тоа им биле проценети 100 германски марки месечно за секое работно место што паѓало пред потребната квота. Овие компензаторни плаќања биле искористени за „субвенционирање на приспособувањето на работните места на барањата на оние кои биле тешко хендикепирани“.[32]

Закон донесен во јануари 1974 година, дизајниран да ги заштити членовите на надзорните одбори на компаниите кои поминуваат обука, имал за цел да обезбеди дека претставниците на младите работници и младите членови на работничките совети кои сè уште се на обука можат да ги извршуваат своите должности со поголема независност и без страв од неповолни последици за нивните идни кариери. На барање, претставниците на работниците по завршувањето на нивните курсеви за обука морале да имаат работен однос со неограничено времетраење. Во областа на сообраќајот, Законот за финансирање на општинскиот сообраќај од 1971 година воспоставил федерални упатства за субвенции за општинските власти,[119] додека Федералниот сообраќаен план од 1973 година обезбедил рамка за целиот сообраќај, вклучувајќи го и јавниот превоз. [120] Дополнително, Законот за тешко хендикепирани лица од април 1974 година ги продолжил благосостојните и промотивните обврски на работодавачот и обезбедил право на дополнителен одмор кој се состоел од шест работни дена.[81]

Заштита на животната средина
уреди

Федерална програма за животна средина била основана во 1971 година, [121] и во 1972 година биле донесени закони за регулирање на елиминацијата на ѓубрето и загадувањето на воздухот преку емисија. [122] Соодветните грантови кои покривале 90% од развојот на инфраструктурата биле доделени на локалните заедници, што довело до драматично зголемување на бројот на јавни базени и други објекти за потрошувачка инфраструктура низ Западна Германија.[26] Покрај тоа, биле направени напори за подобрување на железницата и автопатите.[24] Во 1971 година бил донесен закон со кој максималната содржина на олово е 0,4 грама на литар бензин,[123] а во 1972 година ДДТ бил забранет.[124] Сојузниот закон за контрола на емисиите, донесен во март 1974 година, обезбедил заштита од штетни гасови, бучава и честички што се пренесуваат во воздухот.[125]

Економија
уреди

Под управата на Брант, Западна Германија постигнала пониска стапка на инфлација отколку во другите индустриски развиени земји во тоа време,[23] додека се случил пораст на животниот стандард, потпомогнат од ревалоризацијата на марката.[23] Ова се карактеризира со тоа што реалните приходи на вработените се зголемувале посилно од приходите од претприемничка работа, при што процентот на приходите на вработените во вкупниот национален доход се зголемил од 65% на 70% помеѓу 1969 и 1973 година, додека процентот на приходите од претприемничка работа на имотот паднал во истиот период од нешто помалку од 35% на 30%.[42] Дополнително, процентот на западногерманци кои живееле во сиромаштија (врз основа на различни дефиниции) се намалил помеѓу 1969 и 1973 година [126] Според една проценка, процентот на западногерманци кои живеат во сиромаштија паднал од 9,7 проценти на 8,9 проценти помеѓу 1969 и 1973 година, а од 20,2 проценти на 14,0 проценти според друга проценка.[127] Според друга проценка, процентот на западногерманци кои живеел во сиромаштија во овој период паднал од 2,7 проценти на 1,4 проценти. [122]

Хелмут Шмит

уреди

Министерот за финансии Хелмут Шмит (СПД) формирал коалиција и тој бил канцелар од 1974 до 1982 година. Ханс-Дитрих Геншер, водечки функционер на ФДП, станал заменик-канцелар и министер за надворешни работи. Шмит, силен поддржувач на Европската заедница (ЕК) и Атлантската алијанса, ја истакнал својата посветеност на „политичкото обединување на Европа во партнерство со САД“.[128] Зголемените надворешни проблеми го принудиле Шмит да се концентрира на надворешната политика и ги ограничи домашните реформи што можел да ги спроведе. СССР ги унапредил своите ракети со среден дострел, за кои Шмит се пожалил дека се неприфатлива закана за рамнотежата на нуклеарната моќ, бидејќи ја зголемува веројатноста за политичка принуда и побарал одговор од Западот. НАТО реагирал во форма на својата двострана политика. Домашните одекнувања биле сериозни внатре во СПД и ја поткопало нејзината коалиција со ФДП.[129] Еден од неговите големи успеси, во соработка со францускиот претседател Валери Жискар д'Естен, било основањето на Европскиот монетарен систем (ЕМС) во април 1978 година [130]

Хелмут Кол

уреди

Во октомври 1982 година, коалицијата СПД-ФДП се распаднала кога ФДП ги здружила силите со ЦДУ/ЦСУ за да го избере претседателот на ЦДУ Хелмут Кол за канцелар со конструктивно гласање за недоверба. По националните избори во март 1983 година, Кол се појавил во цврста контрола и на владата и на ЦДУ. ЦДУ/ЦСУ не успеала да добие апсолутно мнозинство, поради влезот во Бундестагот на Зелените, кои добиле 5,6 отсто од гласовите.

Во јануари 1987 година, владата на Кол-Геншер била вратена на функцијата, но ФДП и Зелените добиле на сметка на поголемите партии. ЦДУ на Кол и нејзината баварска сестринска партија, ЦСУ, се намалиле од 48,8 отсто од гласовите во 1983 година на 44,3 отсто. СПД паднал на 37%; Долгогодишниот претседател на СПД, Брант, подоцна поднел оставка во април 1987 година и бил наследен од Ханс-Јохен Фогел. Уделот на ФДП се зголемил од 7% на 9,1%, што е најдобро од 1980 година. Уделот на Зелените се зголемил на 8,3% од нивниот удел од 5,6% од 1983 година.

Обединување

уреди

Со распадот на источниот блок во 1989 година, симболизиран со отворањето на Берлинскиот ѕид, следувал брз чекор кон повторно обединување на Германија; и конечно решавање на повоениот специјален статус на Германија. По демократските избори, Источна Германија го прогласила своето пристапување во Сојузна Република зависно од условите на Договорот за обединување меѓу двете држави; а потоа и Западна Германија и Источна Германија радикално ги промениле своите устави во согласност со одредбите на тој Договор. Источна Германија потоа се распуштила, а нејзините пет повоени држави биле реконституирани, заедно со обединетиот Берлин кој го завршил својот специјален статус и формирал дополнителна област. Тие формално се приклучиле на Сојузна Република на 3 октомври 1990 година, зголемувајќи го бројот на држави од 10 на 16, со што завршила поделбата на Германија. Проширената Сојузна Република ја задржала политичката култура на Западна Германија и го продолжила своето постојно членство во меѓународните организации, како и усогласувањето на западната надворешна политика и припадноста кон западните сојузи како НАТО и Европската унија.

Официјалната церемонија на обединување на Германија на 3 октомври 1990 година се одржала во зградата на Рајстагот, вклучувајќи ги канцеларот Хелмут Кол, претседателот Ричард фон Вајцекер, поранешниот канцелар Вили Брант и многу други. Еден ден подоцна, парламентот на обединета Германија се соберал во чин на симболика во зградата на Рајхстагот.

Меѓутоа, во тоа време, улогата на Берлин сè уште не била решена. Единствено по жестока дебата, која многумина ја сметаат за една од најнезаборавните седници на парламентот, Бундестагот заклучил на 20 јуни 1991 година, со сосема мало мнозинство, дека и владата и парламентот треба да се преселат во Берлин од Бон.

Економско чудо

уреди

Западногерманското Wirtschaftswunder („економско чудо“, измислено од Тајмс) започнало во 1950 година. Ова подобрување било одржано со валутната реформа од 1948 година, која ја заменила Рајхсмарката со германската марка и ја запрела неконтролираната инфлација. Сојузничката демонтажа на западногерманската индустрија за јаглен и челик конечно завршила во 1950 година.

 
Фолксваген Буба – за многу години најуспешниот автомобил во светот – на склопување во фабриката Волфсбург, 1973 година

Како што се зголемила побарувачката за стоки за широка потрошувачка по Втората светска војна, произлезениот недостиг помогнал да се надмине долготрајниот отпор кон купувањето германски производи. Во тоа време Германија имала голем фонд на квалификувана и евтина работна сила, делумно како резултат на бегството и протерувањето на Германците од Централна и Источна Европа, што влијаело до 16,5 милиони Германци. Ова и помогнало на Германија да ја удвои вредноста на својот извоз за време на војната. Освен овие фактори, напорната работа и долгите часови со полн капацитет меѓу населението и во доцните 1950-ти и 1960-тите години дополнителна работна сила обезбедена од илјадници („гастарбајтери“) обезбедиле витална основа за економскиот раст. Ова подоцна имало импликации за последователните германски влади додека се обидувале да ја асимилираат оваа група работници.

Со отфрлањето на сојузничките репарации, ослободувањето на германската интелектуална сопственост и влијанието на стимулацијата на Маршаловиот план, Западна Германија развила една од најсилните економии во светот, речиси исто толку силна како и пред Втората светска војна. Источногерманската економија покажала одреден раст, но не толку како во Западна Германија, делумно поради континуираните репарации за СССР.[131]

Во 1952 година, Западна Германија станала дел од Европската заедница за јаглен и челик, која подоцна ќе еволуира во Европската унија. На 5 мај 1955 година, Западна Германија била прогласена за „авторитет на суверена држава“. Британските, француските и американските војски останале во земјата, исто како што Советската армија останала во Источна Германија. Четири дена по добивањето на „авторитетот на суверена држава“ во 1955 година, Западна Германија се приклучила на НАТО. Обединетото Кралство и САД задржале особено силно присуство во Западна Германија, делувајќи како пречка во случај на советска инвазија. Во 1976 година, Западна Германија станала една од основачите на Групата шест (Г6). Во 1973 година, Западна Германија - дом на приближно 1,26% од светското население - имала четврти по големина БДП во светот од 944 милијарди (5,9% од вкупниот свет). Во 1987 година, имала удел од 7,4% од вкупното светско производство.

Демографија

уреди

Население и витална статистика

уреди

Вкупно население на Западна Германија од 1950 до 1990 година, собрани од Statistisches Bundesamt.

Просек (x 1000)[132] Родени Починати Промена Стапка на наталитет (на 1000) Стапка на смртност (на 1000) Природни промени (на 1000) TFR
1946 732 998 588 331 144 667 15.9 12.7 3.2 1.89
1947 781 421 574 628 206 793 16.6 12.2 4.4 2.01
1948 806 074 515 092 290 982 16.7 10.6 6.0 2.07
1949 832 803 517 194 315 609 16.9 10.5 6.4 2.14
1950 50 958 812 835 528 747 284 088 16.3 10.6 5.7 2.10
1951 51 435 795 608 543 897 251 711 15.7 10.8 4.9 2.06
1952 51 864 799 080 545 963 253 117 15.7 10.7 5.0 2.08
1953 52 454 796 096 578 027 218 069 15.5 11.3 4.2 2.07
1954 52 943 816 028 555 459 260 569 15.7 10.7 5.0 2.12
1955 53 518 820 128 581 872 238 256 15.7 11.1 4.6 2.11
1956 53 340 855 887 599 413 256 474 16.1 11.3 4.8 2.19
1957 54 064 892 228 615 016 277 212 16.6 11.5 5.2 2.28
1958 54 719 904 465 597 305 307 160 16.7 11.0 5.7 2.29
1959 55 257 951 942 605 504 346 438 17.3 11.0 6.3 2.34
1960 55 958 968 629 642 962 325 667 17.4 11.6 5.9 2.37
1961 56 589 1 012 687 627 561 385 126 18.0 11.2 6.9 2.47
1962 57 247 1 018 552 644 819 373 733 17.9 11.3 6.6 2.45
1963 57 865 1 054 123 673 069 381 054 18.4 11.7 6.7 2.52
1964 58 587 1 065 437 644 128 421 309 18.3 11.1 7.2 2.55
1965 59 297 1 044 328 677 628 366 700 17.8 11.6 6.3 2.51
1966 59 793 1 050 345 686 321 364 024 17.8 11.6 6.2 2.54
1967 59 948 1 019 459 687 349 332 110 17.2 11.6 5.6 2.54
1968 60 463 969 825 734 048 235 777 16.3 12.3 4.0 2.39
1969 61 195 903 456 744 360 159 096 15.0 12.4 2.6 2.20
1970 61 001 810 808 734 843 75 965 13.4 12.1 1.3 1.99
1971 61 503 778 526 730 670 47 856 12.7 11.9 0.8 1.92
1972 61 809 701 214 731 264 −30 050 11.3 11.8 −0.5 1.72
1973 62 101 635 663 731 028 −95 395 10.3 11.8 −1.5 1.54
1974 61 991 626 373 727 511 −101 138 10.1 11.7 −1.6 1.51
1975 61 645 600 512 749 260 −148 748 9.7 12.1 −2.4 1.45
1976 61 442 602 851 733 140 −130 289 9.8 11.9 −2.1 1.46
1977 61 353 582 344 704 922 −122 578 9.5 11.5 −2.0 1.40
1978 61 322 576 468 723 218 −146 750 9.4 11.8 −2.4 1.38
1979 61 439 581 984 711 732 −129 748 9.5 11.6 −2.1 1.39
1980 61 658 620 657 714 117 −93 460 10.1 11.6 −1.5 1.44
1981 61 713 624 557 722 192 −97 635 10.1 11.7 −1.6 1.43
1982 61 546 621 173 715 857 −94 684 10.1 11.6 −1.5 1.41
1983 61 307 594 177 718 337 −124 160 9.7 11.7 −2.0 1.33
1984 61 049 584 157 696 118 −111 961 9.5 11.4 −1.9 1.29
1985 61 020 586 155 704 296 −118 141 9.6 11.6 −2.0 1.28
1986 61 140 625 963 701 890 −118 141 10.3 11.5 −1.2 1.34
1987 61 238 642 010 687 419 −45 409 10.5 11.3 −0.8 1.37
1988 61 715 677 259 687 516 −10 257 11.0 11.2 −0.2 1.41
1989 62 679 681 537 697 730 −16 193 11.0 11.2 −0.2 1.39
1990 63 726 727 199 713 335 13 864 11.5 11.3 0.2 1.45

Религија

уреди

Верската припадност во Западна Германија се намалила од 1960-тите.[133] Верската припадност опаднала побрзо меѓу протестантите отколку кај католиците, што предизвикало Римокатоличката црква да го надмине протестантите како најголема деноминација во земјата во текот на 1970-тите.

Религија во Западна Германија, 1970
религија процент
{Протестанти
  
49%
Католици
  
44,6%
Останати
  
6,4%
Година Протестанти [%] Римокатолици [%] Муслимани[%] Останати [%][134][135]
1950 50.6 45.8 3.6
1961 51.1 45.5 3.5
1970 49.0 44.6 1.3 3.9
1975 44.1 43.8
1980 42.3 43.3
1987 41.6 42.9 2.7 11.4

Позиција кон Источна Германија

уреди
 
Вили Брант и Вили Штоф во Ерфурт, 1970 година; првиот пат кога еден канцелар се сретнал со премиер на ГДР

Официјалниот став на Западна Германија во врска со Источна Германија на самиот почеток бил дека владата на Западна Германија е единствениот демократски избран, а со тоа и единствениот легитимен претставник на германскиот народ. Според доктрината Халштајн, секоја земја (со исклучок на СССР) што ги признала властите на Германската Демократска Република нема да има дипломатски односи со Западна Германија.

Во раните 1970-ти, политиката на Вили Брант („Источна политика“) довела до форма на меѓусебно признавање меѓу Источна и Западна Германија. Договорот од Москва (август 1970 година), Договорот од Варшава (декември 1970 година), Договорот за четири сили во Берлин (септември 1971 година), договорот за транзит (мај 1972 година) и Основниот договор (декември 1972 година) помогнале да се нормализираат односите меѓу Источна и Западна Германија и довеле до приклучување на двете германски држави во Обединетите нации. Доктрината Халштајн била отстапена и Западна Германија престанала да бара ексклузивен мандат за Германија како целина.

Следејќи ја политиката, западногерманското гледиште било дека Источна Германија е де факто влада во рамките на една германска нација и de jure државна организација на делови од Германија надвор од Сојузна Република. Сојузна Република продолжила да тврди дека не може во рамките на нејзините сопствени структури да ја признае ГДР de jure како суверена држава според меѓународното право; притоа признавајќи дека, во рамките на структурите на меѓународното право, ГДР била независна суверена држава. По разлика, Западна Германија тогаш се сметала себеси за во своите граници, не само де факто и де јуре влада, туку и единствен де јуре легитимен претставник на „Германија како целина“.[136] Двете Германии се откажале од секое тврдење дека го претставуваат другиот на меѓународно ниво, што тие признале дека нужно подразбира меѓусебно признавање како и двете способни де јуре да го претставуваат своето население во учеството во меѓународните тела и договори, како што се Обединетите нации и Хелсиншките договори

Оваа оценка на Основниот договор била потврдена со одлука на Сојузниот уставен суд во 1973 година; [137]

„... Германската Демократска Република е во меѓународно-правна смисла држава и како таков субјект на меѓународното право. Овој наод е независен од признавањето во меѓународното право на Германската Демократска Република од страна на Сојузна Република Германија. Таквото признавање не само што никогаш не било формално изречено од Сојузна Република Германија, туку напротив постојано експлицитно е одбиено. Доколку однесувањето на Сојузна Република Германија кон Германската Демократска Република се процени во светлината на нејзината политика на детант, особено склучувањето на Договорот како де факто признавање, тогаш тоа може да се сфати само како де факто признавање од посебен вид. Посебната карактеристика на овој Договор е што иако е билатерален договор меѓу две држави, на кој важат правилата на меѓународното право и кој како и секој друг меѓународен договор има важност, тој е меѓу две држави кои се делови од сè уште постоечка, иако неспособна да дејствува како нереорганизирана, сеопфатна држава на цела Германија со единствено политичко тело.“ [138]

Западногерманскиот устав („Основен закон“) предвидувал два члена за обединување со другите делови на Германија:

 • Членот 23 предвидувал можност другите делови на Германија да се приклучат на Сојузна Република (според уставот на Сојузна Република Германија).
 • Членот 146 предвидувал можност за обединување на сите делови на Германија со нов устав.

По мирната револуција од 1989 година во Источна Германија, Фолкскамер на ГДР на 23 август 1990 година го прогласил пристапот на Источна Германија во Сојузна Република според член 23 од Основниот закон и на тој начин го започнал процесот на повторно обединување, кој требало да стапи на сила на 3 октомври 1990 година. Самиот чин на обединување (со многуте специфични услови и услови; вклучително и фундаментални амандмани на западногерманскиот основен закон) бил постигнат уставно со последователниот Договор за обединување од 31 август 1990 година; тоа е преку обврзувачки договор меѓу поранешната ГДР и Сојузна Република сега меѓусебно се признаваат како посебни суверени држави во меѓународното право. [137] Овој договор потоа бил изгласан на сила на 20 септември 1990 година и од Фолкскамер и од Бундестагот со уставно бараното двотретинско мнозинство; од една страна, истребувањето на ГДР и повторно воспоставување на области на територијата на Источна Германија; а од друга договорените измени на Основниот закон на Сојузна Република. Меѓу овие амандмани бил и укинувањето на самиот член 23 во однос на кој ГДР номинално го прогласила своето застарено пристапување кон Федералната Република.

Двете германски покраини влегле во валутна и царинска унија во јули 1990 година, а на 3 октомври 1990 година, Германската Демократска Република се распуштила и повторно воспоставените пет источногермански области (како и обединет Берлин) се приклучиле на Сојузна Република Германија. ставајќи крај на поделбата Исток-Запад.

Политика

уреди

Политичкиот живот во Западна Германија бил неверојатно стабилен и уреден. Периодот на Аденауер (1949–63) бил проследен со краток период под водство на Лудвиг Ерхард (1963–66), кој, пак, бил заменет од Курт Георг Кизингер (1966–69). Сите влади помеѓу 1949 и 1966 година биле формирани од обединетата пратеничка група на Христијанско-демократската унија (ЦДУ) и Христијанско-социјалната унија (ЦСУ), или сами или во коалиција со помалата Слободна демократска партија (ФДП) или други десничарски партии.

 
Кабинетона Брант од 1969 година на скалите од резиденцијата на претседателот

„Големата коалиција“ на Кизингер од 1966–69 година била помеѓу двете најголеми партии во Западна Германија, ЦДУ/ЦСУ и Социјалдемократската партија (СПД). Ова било важно за воведувањето на нови вонредни акти - Големата коалиција им го дала на владејачките партии потребното двотретинско мнозинство гласови. Овие контроверзни акти дозволиле да се ограничат основните уставни права како што е слободата на движење во случај на вонредна состојба.

Пред донесувањето на законите, имало жестоко противење на нив, пред сè од ФДП, растечкото германско студентско движење, група која себеси се нарекувала Notstand der Demokratie [de] („Демократија во вонредна состојба“) и синдикатите. Демонстрациите и протестите се зголемиле на број, а во 1967 година студентот Бено Онесорг бил застрелан во глава од полицаец. Печатот, особено таблоидот Bild-Zeitung, започнал кампања против демонстрантите.

До 1968 година се појавила посилна желба за соочување со нацистичкото минато. Во 1970-тите екологијата и антинационализмот станале фундаментални вредности кај левичарските Германци. Како резултат на тоа, во 1979 година Зелените биле во можност да го достигнат минимумот од 5% потребни за да добијат пратенички места на државните избори за слободниот град Бремен, а со основањето на националната партија во 1980 година се развиле во една од политички најуспешните зелени движења во светот.

Друг резултат на немирите во 1960-тите било основањето на фракцијата на Црвената армија (РАФ). РАФ била активна од 1968 година, извршувајќи низа терористички напади во Западна Германија во текот на 1970-тите. Дури и во 1990-тите, нападите сè уште се извршувале под името РАФ. Последната акција се случила во 1993 година, а во 1998 година групата објавила дека престанува со активностите.

 
Хелмут Кол во 1987 година

На изборите во 1969 година, СПД добила доволно гласови за да формира коалициска влада со ФДП. Лидерот на СПД и канцелар Вили Брант останал на чело на владата до мај 1974 година, кога поднел оставка по аферата Гијом, во која висок член на неговиот персонал бил откриен како шпион на источногерманската разузнавачка служба, Штази. Сепак, нашироко се смета дека аферата била само поттик за оставката на Брант, а не основна причина. Наместо тоа, Брант, опседнат со скандалот поврзан со алкохолот и депресијата [139] како и со економските последици од нафтената криза во 1973 година, речиси се чини дека едноставно му е било доста од функцијата. Како што самиот Брант подоцна изјавил, „бев исцрпен, од причини кои немаа никаква врска со процесот што се одвиваше во тоа време“.[140]

Министерот за финансии Хелмут Шмит (СПД) тогаш формирал влада, продолжувајќи ја коалицијата СПД-ФДП. Тој бил канцелар од 1974 до 1982 година. Ханс-Дитрих Геншер, водечки функционер на ФДП, бил вицеканцелар и министер за надворешни работи во истите години. Шмит, силен поддржувач на Европската заедница (ЕК) и Атлантската алијанса, ја истакнал својата посветеност на „политичкото обединување на Европа во партнерство со САД“.

Целите на СПД и ФДП сепак се оддалечиле во доцните 1970-ти и раните 1980-ти. На 1 октомври 1982 година ФДП ги здружил силите со ЦДУ/ЦСУ за да го избере претседателот на ЦДУ Хелмут Кол за канцелар со конструктивно гласање за недоверба. По националните избори во март 1983 година, Кол се појавил во цврста контрола и на владата и на ЦДУ. ЦДУ/ЦСУ не успеала да добие апсолутно мнозинство, поради влезот во Бундестагот на Зелените, кои добиле 5,6 отсто од гласовите.

Во јануари 1987 година, владата на Кол-Геншер била вратена на функцијата, но ФДП и Зелените добиле на сметка на поголемите партии. Социјалдемократите заклучиле дека не само што е малку веројатно Зелените да формираат коалиција, туку и дека таквата коалиција ќе биде далеку од мнозинство. Ниту едната состојба не била променета до 1998 година.

Денацификација

уреди

Во 1951 година биле донесени неколку закони, со што завршила денацификацијата. Како резултат на тоа, многу луѓе со поранешно нацистичко минато повторно завршиле во политичкиот апарат на Западна Германија. Западногерманскиот претседател Валтер Шел и канцеларот Курт Георг Кизингер биле поранешни членови на Нацистичката партија. Во 1957 година, 77% од високите функционери на Министерството за правда на Западна Германија биле поранешни членови на Нацистичката партија.[141] Државниот секретар на Конрад Аденауер, Ханс Глобке, одиграл голема улога во изготвувањето на антисемитските закони на Нирнберг во нацистичка Германија.[142]

Култура

уреди

Во многу аспекти, германската култура продолжила и покрај диктатурата и војната. Старите и новите форми коегзистирале една до друга, а американското влијание, веќе силно во 1920-тите, растело.[143]

Спорт

уреди
 
Поштенски марки во знак на сеќавање на Светското првенство во 1974 година одржано во Западна Германија

Во 20 век, асоцијативниот фудбал станал најголемиот спорт во Германија. Германската фудбалска репрезентација, основана во 1900 година, ја продолжила својата традиција со седиште во Сојузна Република Германија, освојувајќи го Светското првенство во ФИФА во 1954 година со неверојатен натпревар наречен чудото од Берн. Претходно германскиот тим не важел за дел од меѓународниот врв. Светското првенство во фудбал во 1974 година се одржало во градовите на Западна Германија и Западен Берлин. Откако биле поразени од нивните колеги од Источна Германија во првото коло, екипата на Германскиот фудбалски сојуз повторно го освоила купот, победувајќи ја Холандија со 2-1 во финалето. Со процесот на обединување во полн замав во летото 1990 година, Германците го освоиле третото Светско првенство, со играчи на кои им било дозволено да учествуваат во Источна Германија сè уште не им било дозволено да придонесат. Европските првенства кои исто така биле освоени биле оние во 1972, 1980 и 1996 година [144][145][146]

Откако двете Олимписки игри од 1936 година се одржале во Германија, Минхен бил избран за домаќин на Летните олимписки игри во 1972 година. Ова биле и првите летни игри на кои источногерманците се појавиле со посебното знаме и химна на ГДР. Од 1950-тите, Германија на Олимпијадата била претставувана со обединет тим предводен од предвоените германски претставници на НОК, бидејќи МОК ги негирала барањата на Источна Германија за посебен тим. На Летните олимписки игри 1956 година, олимписките тимови на Западна Германија, Источна Германија и Сар биле споени за да ја претставуваат Германија заедно. Четири години претходно Сар присуствувал како посебен тимов, додека Источна Германија не присуствувала. По 1956, 1962 и 1964 година; Источна Германија се натпреварувала на Летните олимписки игри како посебна членка на МОК.

Студијата на 800 страници „Допингот во Германија од 1950 година до денес“ детализира како владата на Западна Германија помогнала во финансирањето на широка програма за допинг.[147][148] Западна Германија со децении ја охрабрувала и прикривала културата на допинг во многу спортови.[149][150]

Како и во 1957 година, кога Сар пристапил, источногерманските спортски организации престанале да постојат кон крајот на 1990 година, бидејќи нивните поделби и нивните членови се приклучиле на нивните западни колеги. Така, сегашните германски организации и тимови во фудбал, Олимпијада и на други места се идентични со оние кои неформално се нарекувале „западногермански“ пред 1991 година. Единствените разлики биле поголемото членство и различното име што го користиле некои странци. Овие организации и тимови пак главно ги продолжиле традициите на оние кои ја претставувале Германија пред Втората светска војна, па дури и Првата светска војна, обезбедувајќи на тој начин вековен континуитет и покрај политичките промени. Од друга страна, одделните источногермански тимови и организации биле основани во 1950-тите; тие биле епизода која траела помалку од четири децении, но сепак доста успешна во тоа време.

Западна Германија одиграла 43 натпревари на ЕП, повеќе од која било друга репрезентација.[151]

Книжевна сцена

уреди

Покрај интересот за постарата генерација писатели, се појавиле и нови автори на позадината на искуствата од војната и повоениот период. Волфганг Борхерт, поранешен војник кој починал млад во 1947 година, е еден од најпознатите претставници на Trümmerliteratur. Хајнрих Бол се смета за набљудувач на младата федерална република од 1950-тите до 1970-тите и предизвикал некои политички контроверзии поради неговиот сè покритички поглед на општеството. Саемот на книгата во Франкфурт (и неговата награда за мир на германската трговија со книги) наскоро се развила во ценета институција. Пример за литературата на Западна Германија се – меѓу другите – Зигфрид Ленц (со Лекцијата по германски) и Гинтер Грас (со Лимениот тапан и Пробивањето).

Географска распространетост на власта

уреди

Во Западна Германија, повеќето политички агенции и згради биле сместени во Бон, додека германската берза се наоѓала во Франкфурт кој станал економски центар. Судскиот огранок на германскиот Сојузен уставен суд и највисокиот Апелационен суд, ниле сместени во Карлсруе.

Западногерманската влада била познато дека е многу подецентрализирана од нејзиниот државен социјалистички сосед од Источна Германија, првата била сојузна држава, а втората унитарна. Додека Источна Германија била поделена на 15 административни области кои биле само локални ограноци на националната влада, Западна Германија била поделена на држави со независно избрани државни парламенти и контрола на Бундесратот, вториот законодавен дом на Сојузната влада.

Поврзано

уреди

Белешки

уреди

Белешки

уреди

Наводи

уреди
 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-12-05. Посетено на 2011-09-06.
 2. The Bonn Republic — West German democracy, 1945–1990, Anthony James Nicholls, Longman, 1997
 3. Празен навод (help)
 4. See in general: Stefan Schmidt, "Die Diskussion um den Gebrauch der Abkürzung «BRD»", in: Aktueller Begriff, Deutscher Bundestag – Wissenschaftliche Dienste (ed.
 5. 5,0 5,1 Collings (2015).
 6. Jutta Limbach, How a constitution can safeguard democracy:The German Experience (PDF), Goethe-Institut, Архивирано од изворникот (PDF) на 20 December 2016, Посетено на 7 December 2016
 7. Detlef Junker (editor), Translated by Sally E. Robertson, The United States and Germany in the Era of the Cold War Архивирано на 23 септември 2015 г., A Handbook Volume 1, 1945–1968 Series: Publications of the German Historical Institutes ISBN 0-511-19218-5. See Section "The Presence of the Past" paragraph 9.
 8. Kaplan, Lawrence S. (1961). „NATO and Adenauer's Germany: Uneasy Partnership“. International Organization. 15 (4): 618–629. doi:10.1017/S0020818300010663.
 9. John A. Reed Jr, Germany and NATO (National Defense University, 1987) Online Архивирано на 8 март 2021 г..
 10. William Glenn Gray, "Adenauer, Erhard, and the Uses of Prosperity."
 11. Alfred C. Mierzejewski, Ludwig Erhard: A Biography (Univ of North Carolina Press, 2005) p 179.
 12. 12,0 12,1 Wolfgang Kraushaar, Frankfurter Schule und Studentenbewegung, vol. 2 Dokumente, Rogner und Bernhard, 1998 Dokument Nr. 193, p. 356
 13. Cornelius Grebe (2010). Reconciliation Policy in Germany 1998–2008, Construing the 'Problem' of the Incompatibility of Paid Employment and Care Work. Verlag für Sozialwissenschaften. стр. 92. doi:10.1007/978-3-531-91924-9. ISBN 978-3-531-91924-9. Архивирано од изворникот на 16 April 2017. Посетено на 18 September 2017. However, the 1977 reform of marriage and family law by Social Democrats and Liberals formally gave women the right to take up employment without their spouses' permission. This marked the legal end of the 'housewife marriage' and a transition to the ideal of 'marriage in partnership'.
 14. Comparative Law: Historical Development of the Civil Law Tradition in Europe, Latin America, and East Asia, by John Henry Merryman, David Scott Clark, John Owen Haley, p. 542
 15. „RAF: Gefangen in der Geschichte“. Die Zeit. 13 August 2011. Архивирано од изворникот на 8 May 2013. Посетено на 25 May 2013.
 16. Hélène Miard-Delacroix, Willy Brandt: Life of a Statesman (2016)
 17. Informationen zur Politische Bildung Heft 258, p. 32
 18. 18,00 18,01 18,02 18,03 18,04 18,05 18,06 18,07 18,08 18,09 Radice; Radice (1986).
 19. 19,0 19,1 19,2 Childs, David (1992).
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 Dönhoff, Marion (1982).
 21. 21,0 21,1 Braunthal (1994)
 22. „The Population of the Federal Republic of Germany“ (PDF). Cicred.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 6 April 2017. Посетено на 17 April 2017.
 23. 23,00 23,01 23,02 23,03 23,04 23,05 23,06 23,07 23,08 23,09 23,10 Prittie, Terence (1974).
 24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 Binder, David (1975).
 25. Health Care Systems in Transition: Germany (PDF). European Observatory on Health Care Systems, World Health Organization. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 May 2011. Посетено на 13 September 2019.
 26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 Sinn, Hans-Werner (2007).
 27. Flacks, Richard; Lichtenstein, Nelson (3 February 2015). The Port Huron Statement: Sources and Legacies of the New Left's Founding Manifesto. University of Pennsylvania Press. ISBN 9780812246926 – преку Google Books.
 28. „Dalton, Politics in Germany – Chapter 10“. Socsci.uci.edu. Архивирано од изворникот на 20 October 2018. Посетено на 14 November 2012.
 29. Callaghan (2000).
 30. „Ursachen der Wachstumsschwäche in Deutschland 1995–2005“ (PDF). core.ac.uk (германски).
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 31,6 31,7 31,8 Flora, Peter (1 January 1986). Growth to Limits: The Western European Welfare States Since World War II. Walter de Gruyter. ISBN 978-3-11011131-6 – преку Google Books.
 32. 32,0 32,1 32,2 32,3 Walker, Robert; Lawson, Roger; Townsend, Peter, eds. (1984).
 33. 33,0 33,1 Wilsford (1995)
 34. Potthoff & Miller (2006).
 35. „GHDI – Document – Page“. Germanhistorydocs.ghi-dc.org. Архивирано од изворникот на 7 January 2019. Посетено на 14 November 2012.
 36. 36,0 36,1 36,2 Schewe, Nordhorn & Schenke (1972)
 37. Sozialdemokratischen Partei Deutschlands (1 January 1972). „Wahlprogramm der SPD : mit Willy Brandt fur Frieden, Sicherheit und eine bessere Qualitat des Lebens“. Архивирано од изворникот на 1 February 2017. Посетено на 13 September 2019.
 38. „IZA Discussion Paper No. 124“ (PDF). Ftp.iza.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 10 August 2017. Посетено на 17 April 2017.
 39. Boss, Alfred (November 2008). „Zur Entwicklung des Anspruchslohns in Deutschland“ (PDF). Ifw-mewmbers.ifw-kiel.de. Kiel Institute for the World Economy. Архивирано од изворникот (PDF) на 29 October 2016. Посетено на 4 June 2017.
 40. „Table of Contents“ (PDF). Ilo.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 6 April 2017. Посетено на 17 April 2017.
 41. Merkl, Peter H. (1 January 2012). Small Town and Village in Bavaria: The Passing of a Way of Life. Berghahn Books. ISBN 9780857453471 – преку Google Books.
 42. 42,0 42,1 42,2 42,3 Schmidt, Helmut (1982).
 43. 43,0 43,1 Kohler, Peter A.; Zacher, Hans F.; Partington, Martin, eds. (1982).
 44. 44,0 44,1 The Velvet Chancellors: A History of Post-war Germany by Terence Prittie
 45. „Information Bulletin on Social Policy“. Council of Europe, Documentation Section and Library. 1 January 1972.
 46. „Study of the European Communities re-adaptation aids in the coal and steel industries – Archive of European Integration“. Aei.pitt.edu. 26 March 2013. Архивирано од изворникот на 10 September 2015. Посетено на 17 April 2017.
 47. Markovits, Andrei (14 April 2016). The Politics of West German Trade Unions: Strategies of Class and Interest Representation in Growth and Crisis. Routledge. ISBN 9781317230762 – преку Google Books.
 48. No[Ux00eb]l, Alain; Relations, Queen's University (Kingston, Ont ) Institute of Intergovernmental (1 January 2004). Federalism and Labour Market Policy: Comparing Different Governance and Employment Strategies. IIGR, Queen's University. ISBN 9781553390060 – преку Google Books.
 49. Bundesbank[мртва врска][мртва врска]
 50. „Report on the Development of the Social Situation in the Community in 1974“ (PDF). Aei.pitt.edu. Архивирано (PDF) од изворникот 4 March 2016. Посетено на 17 April 2017.
 51. Празен навод (help)
 52. Tomka (2004).
 53. Cocks, Geoffrey (1 January 1997). Psychotherapy in the Third Reich: The Göring Institute. Transaction Publishers. ISBN 9781412832366 – преку Google Books.
 54. „Innere Reformen“. Hdg.de. Архивирано од изворникот на 28 May 2014. Посетено на 14 November 2012.
 55. 55,0 55,1 55,2 „August 1970: The first policy statement“. Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung. 28 October 1969. Архивирано од изворникот на 24 July 2011. Посетено на 14 November 2012.
 56. 56,0 56,1 Mares, Isabela (2006).
 57. Silvia & Stolpe (2007).
 58. Williamson & Pampel (2002).
 59. „The Politics of Pension Reform in Germany“ (PDF). London School of Economics. Архивирано од изворникот (PDF) на 7 April 2017. Посетено на 17 April 2017.
 60. 60,0 60,1 60,2 60,3 Brandt, Willy (1992).
 61. Blackburn (2003).
 62. 62,0 62,1 „Sozialliberale Koalition und innere Reformen | bpb“ (германски). Bpb.de. 5 April 2002. Архивирано од изворникот на 13 June 2019. Посетено на 14 November 2012.
 63. Ebbinghaus, Bernhard (20 July 2006). Reforming Early Retirement in Europe, Japan and the USA. OUP Oxford. ISBN 9780199286119 – преку Google Books.
 64. Unemployment in Theory and Practice edited by Thomas Lange
 65. Patricia, Lewicki, Maria (25 March 2014). Sustainability of the German Pension Scheme: Employment at Higher Ages and Incentives for Delayed Retirement. KIT Scientific Publishing. ISBN 9783731501718 – преку Google Books.
 66. Kumashiro, Masaharu (2 September 2003). Aging and Work. CRC Press. ISBN 9780203218556 – преку Google Books.
 67. 67,0 67,1 Lane (1985)
 68. Johnson, N. (22 October 2013). State & Government in the Federal Republic of Germany: The Executive at Work. Elsevier. ISBN 9781483293011 – преку Google Books.
 69. 69,0 69,1 69,2 69,3 69,4 69,5 Winkler (2007)
 70. Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW) and the Freier Zusammenscluss von StudentInnenschaften (FZS) (2007). „The introduction of tuition fees in Germany and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (UN ICESCR)“ (PDF). gew.de. Архивирано од изворникот (PDF) на 5 August 2013.
 71. Köllner, V. (February 1995). „[Education in Psychosomatic medicine and psychotherapy in the German Federal Republic]“. Ther Umsch (германски). 52 (2): 118–122. PMID 7892672.
 72. Dyro, Joseph F. (1 January 2004). Clinical Engineering Handbook. Academic Press. ISBN 9780122265709 – преку Google Books.
 73. Ardagh (1996).
 74. Neuhaus, Rolf (1 January 1979). „Social security, how it works in the Federal Republic of Germany“. Friedrich-Ebert-Stiftung.
 75. Patton (1999).
 76. Bezelga & Brandon (1991).
 77. „1971 – Frischer Wind durch innere Reformen der Bonner Koalition – chroniknet Artikel und private Fotos“. Chroniknet.de. 29 May 1977. Архивирано од изворникот на 23 September 2015. Посетено на 14 November 2012.
 78. Power (2002).
 79. „Digitales Archiv Marburg – Das DigAM Projekt“. Digam.net. 28 October 1969. Архивирано од изворникот на 27 May 2014. Посетено на 14 November 2012.
 80. Kommers (1997).
 81. 81,0 81,1 „Comparative study on the Rehabilitation of Handicapped Persons in the Countries of the Community“ (PDF). Aei.pitt.edu. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 March 2016. Посетено на 17 April 2017.
 82. „Report on the Development of the Social Situation in the Community in 1971“ (PDF). Aei.pitt.edu. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 March 2016. Посетено на 17 April 2017."Report on the Development of the Social Situation in the Community in 1971" (PDF).
 83. Haddad, Yvonne Yazbeck (11 April 2002). Muslims in the West: From Sojourners to Citizens. Oxford University Press. ISBN 9780198033752 – преку Google Books.
 84. 84,0 84,1 „Report on the Development of the Social Situation in the Community in 1973“ (PDF). Aei.pitt.edu. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 17 April 2017.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link) (PDF).
 85. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име aei.pitt.
 86. Pridham (1977).
 87. Cooke & Gash (2007).
 88. Kaplan (2012).
 89. Transport, European Conference of Ministers of (1 February 1972). Eighteenth Annual Report and Resolutions of the Council of Ministers. OECD Publishing. ISBN 9789282106303 – преку Google Books.
 90. Huber & Stephens (2001).
 91. Goodin, Robert E.; и др. (21 February 2008). Discretionary Time. Cambridge University Press. стр. 174. ISBN 9781139470773.
 92. Paterson, Alan; Goriely, Tamara (1 January 1996). A reader on resourcing civil justice. Oxford University Press. ISBN 9780198764618 – преку Google Books.
 93. „The 'Bauspar' System in Germany“ (PDF). Brussels: European Office German Bausparkassen. January 2013. Архивирано од изворникот (PDF) на 22 September 2015. Посетено на 28 August 2015.
 94. Boléat, Mark (1 January 1985). National Housing Finance Systems: A Comparative Study. Mark Boleat. ISBN 9780709932499 – преку Google Books.
 95. Phillips, Mary T.; Sechzer, Jeri A. (6 December 2012). Animal Research and Ethical Conflict: An Analysis of the Scientific Literature: 1966–1986. Springer Science & Business Media. ISBN 9781461236207 – преку Google Books.
 96. Larres, Klaus; Panayi, Panikos (27 August 2014). The Federal Republic of Germany Since 1949: Politics, Society and Economy Before and After Unification. Routledge. ISBN 9781317891741 – преку Google Books.
 97. „The Economist“. Economist Newspaper Limited. 1 January 1974.
 98. „Helmut Schmidt – Biografie Who's Who. Whoswho.de. Архивирано од изворникот на 17 May 2019. Посетено на 17 April 2017.
 99. „Citizen in Uniform: Democratic Germany and the Changing Bundeswehr“ (PDF). Strategicstudiesinstitute.army.mil/p. Архивирано од изворникот (PDF) на 10 December 2016. Посетено на 17 April 2017.
 100. Verteidigung, Germany (West) Bundesministerium der (1 January 1971). „White Paper: the Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence.
 101. „White Paper: the Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence. 1 January 1973.
 102. „White Paper: the Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence. 1 January 1973.
 103. „White Paper 1973/1974: The Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence. 1 January 1974.
 104. „White Paper 1973/1974: The Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence. 1 January 1974.
 105. „White Paper 1973/1974: The Security of the Federal Republic of Germany and the Development of the Federal Armed Forces“. Federal Minister of Defence. 1 January 1974.
 106. Deichen, Michael. „Studierendenbereich :: Beitrag aus dem IntranetBw anläßlich des 40 jährigen Bestehens der Universitäten der Bundeswehr“. Hsu-hh.de. Архивирано од изворникот на 28 January 2017. Посетено на 17 April 2017.
 107. Szabo, Stephen F. (1 January 1990). The Bundeswehr and Western Security. Macmillan Publishers Limited. ISBN 9780333498804 – преку Google Books.
 108. Herspring, Dale R. (27 March 2013). Civil-Military Relations and Shared Responsibility: A Four-Nation Study. JHU Press. ISBN 9781421409290 – преку Google Books.
 109. „Drucksache 7/1748, betr. Wehrgerechrigkeit“ (PDF) (германски). Deutscher Bundestag. 28 February 1974. Архивирано од изворникот (PDF) на 31 October 2016. Посетено на 11 October 2022.
 110. „Helmut Schmidt, West German chancellor – obituary“. The Daily Telegraph. 10 November 2015. Архивирано од изворникот на 10 December 2019. Посетено на 17 April 2017.
 111. „Digitales Archiv Marburg – Das DigAM Projekt“. digam.net. Архивирано од изворникот на 6 October 2014.
 112. Schiek (2006).
 113. „GHDI – Document“. Germanhistorydocs.ghi-dc.org. 24 September 1973. Архивирано од изворникот на 14 August 2017. Посетено на 14 November 2012.
 114. Scheffer (2008).
 115. „Dezember 1973 – Regierung Uruguay Parteien Zeitungen "El Popular" "Cronica" Verband – chroniknet – Schlagzeilen, Ereignisse, Fotos mit Geschichte, Community“. Chroniknet.de. Архивирано од изворникот на 23 September 2015. Посетено на 14 November 2012.
 116. Abraham & Houseman (1994).
 117. Thelen (1991).
 118. „IZPB | bpb“ (германски). Bpb.de. Архивирано од изворникот на 31 January 2017. Посетено на 14 November 2012.
 119. „When will Japan Choose Light Rail Transit?“. jrtr.net. Архивирано од изворникот на 4 March 2016. Посетено на 13 December 2018.
 120. Banister (2002).
 121. Schäfers (1998).
 122. 122,0 122,1 Glatzer (1992).
 123. Katzenstein, Peter J. (1 January 1989). Industry and Politics in West Germany: Toward the Third Republic. Cornell University Press. ISBN 0801495954 – преку Google Books.
 124. Chaney, Sandra (15 July 2013). Nature Of The Miracle Years: Conservation in West Germany, 1945–1975. Berghahn Books. ISBN 9780857458414 – преку Google Books.
 125. Federal Republic of Germany: Spatial Development and Problems by Peter Schöller, Willi Walter Puls, and Hanns Jürgen Buchholz
 126. „Germany – Chartbook of Economic Inequality“. Chartbookofeconomicinequality.com. Архивирано од изворникот на 6 December 2019. Посетено на 13 September 2019.
 127. Blanke, B.; Smith, R. (18 August 1999). Cities in Transition: New Challenges, New Responsibilities. Springer. ISBN 9780333982273 – преку Google Books.
 128. Max Otte; Jürgen Greve (2000). A rising middle power?: German foreign policy in transformation, 1989–1999.
 129. Frank Fischer, "Von Der 'Regierung Der Inneren Reformen' zum 'Krisenmanagement': Das Verhältnis Zwischen Innen- und Aussenpolitik in der Sozial-Liberalen Ära 1969–1982".
 130. Jonathan Story, "The launching of the EMS: An analysis of change in foreign economic policy."
 131. Giersch, Herbert (1992). The fading miracle : four decades of market economy in Germany. Cambridge [England]: Cambridge University Press. ISBN 0-521-35351-3. OCLC 24065456.
 132. „Population by area in 1,000“. DESTATIS – Statistisches Bundesamt. Архивирано од изворникот на 11 August 2018. Посетено на 11 August 2018.
 133. FOWID, Religionszugehörigkeit Bevölkerung 1970–2011 (online Архивирано на 15 октомври 2015 г.; PDF-Datei; 173 kB)
 134. Includes Protestants outside the EKD.
 135. Pollack, D.; Rosta, G.; West, D. (2017). Religion and Modernity: An International Comparison. Oxford University Press. стр. 76. ISBN 978-0-19-880166-5. Посетено на 2023-07-30.
 136. Quint, Peter E (1991), The Imperfect Union; Constitutional Structures for German Unification, Princeton University Press, стр. 14
 137. 137,0 137,1 Kommers (2012).
 138. Texas Law: Foreign Law Translations 1973, University of Texas, Архивирано од изворникот на 20 December 2016, Посетено на 7 December 2016
 139. Gregor Schöllgen: Willy Brandt.
 140. quoted in: Gregor Schöllgen.
 141. „Germany's post-war justice ministry was infested with Nazis protecting former comrades, study reveals“. The Daily Telegraph. 10 October 2016. Архивирано од изворникот на 23 January 2019. Посетено на 23 January 2019.
 142. Tetens, T.H. The New Germany and the Old Nazis, New York: Random House, 1961 pages 37–40.
 143. „The Impact of the First World War and Its Implications for Europe Today | Heinrich Böll Stiftung | Brussels office – European Union“. Heinrich-Böll-Stiftung. Посетено на 2021-07-08.
 144. UEFA.com. „Season 1972 | UEFA EURO 1972“. UEFA.com (англиски). Посетено на 2023-08-20.
 145. UEFA.com. „Season 1980 | UEFA EURO 1980“. UEFA.com (англиски). Посетено на 2023-08-20.
 146. UEFA.com. „Season 1996 | UEFA EURO 1996“. UEFA.com (англиски). Посетено на 2023-08-20.
 147. „Report: West Germany systematically doped athletes“. USA Today. 3 August 2013.
 148. „Study Says West Germany Engaged in Sports Doping“. The New York Times. 8 August 2013.
 149. „Report exposes decades of West German doping“. France 24. 5 August 2013.
 150. „West Germany cultivated doping culture among athletes: report“. CBC News. 5 August 2013.
 151. Glenday, Craig (2013). Guinness World Records 2014. 2013 Guinness World Records Limited. стр. 257. ISBN 978-1-908843-15-9.

Извори

уреди

Понатамошно читање

уреди
 • Bark, Dennis L., and David R. Gress. A History of West Germany Vol 1: From Shadow to Substance, 1945–1963 (1992); ISBN 978-0-631-16787-7; vol 2: Democracy and Its Discontents 1963–1988 (1992) ISBN 978-0-631-16788-4
 • Berghahn, Volker Rolf. Modern Germany: society, economy, and politics in the twentieth century (1987) ACLS E-book online
 • Hanrieder, Wolfram F. Germany, America, Europe: Forty Years of German Foreign Policy (1989) ISBN 0-300-04022-9
 • Henderson, David R. "German Economic Miracle." The Concise Encyclopedia of Economics (2008).
 • Jarausch, Konrad H. After Hitler: Recivilizing Germans, 1945–1995 (2008)
 • Junker, Detlef, ed. The United States and Germany in the Era of the Cold War (2 vol 2004), 150 short essays by scholars covering 1945–1990
 • MacGregor, Douglas A. The Soviet-East German Military Alliance, New York, Cambridge University Press, 1989.
 • Main, Steven J. "The Soviet Occupation of Germany. Hunger, Mass Violence and the Struggle for Peace, 1945–1947." Europe-Asia Studies (2014) 66#8 pp. 1380–1382.
 • Maxwell, John Allen. "Social Democracy in a Divided Germany: Kurt Schumacher and the German Question, 1945–52." PhD dissertation, West Virginia University, 1969.
 • Merkl, Peter H. ed. The Federal Republic of Germany at Fifty (1999)
 • Mierzejewski, Alfred C. Ludwig Erhard: A Biography (2004) online Архивирано на 12 април 2020 г.
 • Pruys, Karl Hugo. Kohl: Genius of the Present : A Biography of Helmut Kohl (1996)
 • Schwarz, Hans-Peter. Konrad Adenauer: A German Politician and Statesman in a Period of War, Revolution and Reconstruction (2 vol 1995) excerpt and text search vol 2; also full text vol 1 Архивирано на 28 јуни 2011 г.; and full text vol 2 Архивирано на 28 јуни 2011 г.
 • Smith, Gordon, ed, Developments in German Politics (1992) ISBN 0-8223-1266-2, broad survey of reunified nation
 • Smith, Helmut Walser, ed. The Oxford Handbook of Modern German History (2011) pp. 593–753.
 • Weber, Jurgen. Germany, 1945–1990 (Central European University Press, 2004) online edition
 • Williams, Charles. Adenauer: The Father of the New Germany (2000) Online Архивирано на 12 април 2020 г.

Примарни извори

уреди
 • Beate Ruhm Von Oppen, ed. Documents on Germany under Occupation, 1945–1954 (Oxford University Press, 1955) online

Надворешни врски

уреди

50°44′02″N 7°05′59″E / 50.73389° СГШ; 7.09972° ИГД / 50.73389; 7.09972


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „lower-alpha“, но нема соодветна ознака <references group="lower-alpha"/>.