Иран на Олимписките игри

Иран оофицијално Исламска Република Иран — првпат учествувала на Олимписките игри во 1948 година, и има испратено натпреварувачи на сите Летни олимписки игри оттогаш, со исклучок на игрите во 1980 и 1984 година поради бојкоти. Иран исто така има учествувано и на Зимските олимписки игри во неколку прилики по 1956 година.

Иран на Олимписките игри

Знаме на Иран
МОК-код  IRI
НОК Национален олимписки комитет на Исламска Република Иран
Порталwww.olympic.ir (персиски) (англиски)
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Ферјдун Малком, мечувалец кој се натпреварувал во мечување на игрите во 1900 година, бил првиот иранец кој се натпреварувал на Олимписките игри. Иранските натпреварувачи имаат освоено 60 медали, сите во борење, кревање тегови, теквондо и атлетика.

Иранскиот Национален олимписки колитет бил основан во 1947 година.

Табели на медали

уреди

Медали аа ЛОИ

уреди
 
Првиот олимписки медал за Иран, Џафар Салмаси
Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
1900  Париз 1900 0 0 0 0 -
1904–1936 „Не учествува“
1948  Иран на Летните олимписки игри 1948Лондон 1948 0 0 1 1 34
1952  Хелсинки 1952 0 3 4 7 30
1956  Мелбурн 1956 2 2 1 5 14
1960  Рим 1960 0 1 3 4 27
1964  Токио 1964 0 0 2 2 34
1968  Мексико 1968 2 1 2 5 19
1972  Минхен 1972 0 2 1 3 28
1976  Монтреал 1976 0 1 1 2 33
1980–1984 „Не учествува“
1988  Сеул 1988 0 1 0 1 36
1992  Барселона 1992 0 1 2 3 44
1996  Атланта 1996 1 1 1 3 43
2000  Сиднеј 2000 3 0 1 4 27
2004  Атина 2004 2 2 2 6 29
2008  Пекинг 2008 1 0 1 2 51
2012  Лондон 2012 4 5 3 12 17
Вкупно 15 20 25 60 42

Медали на ЗОИ

уреди
Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно Место
1956  Кортина ди Ампезо 1956 0 0 0 0 -
  Сквав Вали 1960 „Не учествува“
1964  Инсбрук 1964 0 0 0 0 -
1968  Гренобл 1968 0 0 0 0 -
1972  Сапоро 1972 0 0 0 0 -
1976  Инсбрук 1976 0 0 0 0 -
1980–1994 „Не учествува“
1998  Нагано 1998 0 0 0 0 -
2002  Солт Лејк Сити 2002 0 0 0 0 -
2006  Торино 2006 0 0 0 0 -
2010  Ванкувер 2010 0 0 0 0 -
2014  Сочи 2014 0 0 0 0 -
Вкупно 0 0 0 0 -

Медали по спортови

уреди
Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупни
  Атлетика 0 1 0 1
  Теквондо 2 1 2 5
  Кревање тегови 5 5 6 16
  Борење 8 13 17 38
Вкупно 15 20 25 60

Список на медалисти

уреди
Медал Име Игри Спорт Настан Датум
  Бронзен Салмаси, ЏафарЏафар Салмаси Лондон 1948 Кревање тегови Мажи 60 кг 019 август 1948
  Бронзен Молагасеми, МахмудМахмуд Молагасеми Хелсинки 1952 Борење Мажи слободен стил 52 кг 0223 јули 1952
  Бронзен Моџтабави, АбдулаАбдула Моџтабави Хелсинки 1952 Борење Мажи слободен стил 73 кг 0323 јули 1952
  Сребрен Тахти, ГоломрезаГоломреза Тахти Хелсинки 1952 Борење Мажи слободен стил 79 кг 0423 јули 1952
  Сребрен Гивечи, НасерНасер Гивечи Хелсинки 1952 Борење Мажи слободен стил 67 кг 0523 јули 1952
  Бронзен Тофик, ЈаханбахтЈаханбахт Тофик Хелсинки 1952 Борење Мажи слободен стил 69 кг 0623 јули 1952
  Сребрен Намџу, МахмудМахмуд Намџу Хелсинки 1952 Борење Мажи 56 кг 0725 јули 1952
  Бронзен Мирзај, АлиАли Мирзај Хелсинки 1952 Борење Мажи 56 кг 0825 јули 1952
  Бронзен Намџу, МахмудМахмуд Намџу Мелбурн 1956 Борење Мажи 56 кг 0923 ноември 1956
  Сребрен Јагуби, МедхдиМедхди Јагуби Мелбурн 1956 Борење Мажи слободен стил 57 кг 101 декември 1956
  Сребрен Коџастепур, Мухамед АлиМухамед Али Коџастепур Мелбурн 1956 Борење Мажи слободен стил 52 кг 111 декември 1956
  Златен Хабиби, Емам-АлиЕмам-Али Хабиби Мелбурн 1956 Борење Мажи слободен стил 67 кг 121 декември 1956
  Златен Тахти, ГоламрезаГоламреза Тахти Мелбурн 1956 Борење Мажи слободен стил 87 кг 131 декември 1956
  Бронзен Пазирај, МухамедМухамед Пазирај Рим 1960 Борење Мажи грчко-римски стил 52 кг 1431 август 1960
  Сребрен Тахти, ГоламрезаГоламреза Тахти Рим 1960 Борење Мажи слободен стил 87 кг 156 септември 1960
  Бронзен Сејфпур, ИбраимИбраим Сејфпур Рим 1960 Борење Мажи слободен стил 52 кг 166 септември 1960
  Бронзен Елмхах, ИсмаилИсмаил Елмхах Рим 1960 Кревање тегови Мажи 56 кг 177 септември 1960
  Бронзен Хајдари, Али АкбарАли Акбар Хајдари Токио 1964 Борење Мажи слободен стил 52 кг 1814 октомври 1964
  Бронзен Сантакаран, Мухамед АлиМухамед Али Сантакаран Токио 1964 Борење Мажи слободен стил 78 кг 1914 октомври 1964
  Златен Назири, МухамедМухамед Назири Мексико 1968 Кревање тегови Мажи 56 кг 2013 октомври 1968
  Сребрен Џалајер, ПарвизПарвиз Џалајер Мексико 1968 Кревање тегови Мажи 67.5 кг 2115 октомври 1968
  Златен Моваед, АбдулаАбдула Моваед Мексико 1968 Борење Мажи слободен стил 70 кг 2220 октомври 1968
  Бронзен Талеби, АбуталебАбуталеб Талеби Мексико 1968 Борење Мажи слободен стил 57 кг]] 2320 октомври 1968
  Бронзен Сејед-Абаси, ШамсединШамседин Сејед-Абаси Мексико 1968 Борење Мажи слободен стил 63 кг 2420 октомври 1968
  Сребрен Назири, МухамедМухамед Назири Мексико 1972 Кревање тегови Мажи 56 кг 2528 август 1972
  Бронзен Џавади, ИбраимИбраим Џавади Мексико 1972 Борење Мажи слободен стил 48 кг 2631 август 1972
  Сребрен Алибади, РаимРаим Алибади Мексико 1972 Борење Мажи грчко-римски стил 48 кг 2710 септември 1972
  Бронзен Назири, МухамедМухамед Назири Мексико 1976 Кревање тегови Мажи 52 кг 2818 јули 1976
  Сребрен Барзегар, МенсурМенсур Барзегар Мексико 1976 Борење Мажи слободен стил 74 кг 2931 јули 1976
  Сребрен Мохамадијан, АскариАскари Мохамадијан Сеул 1988 Борење Мажи слободен стил 57 кг 301 октомври 1988
  Бронзен Кадем, Амир РезаАмир Реза Кадем Барселона 1992 Борење Мажи слободен стил 74 кг 316 август 1992
  Сребрен Мохамадијан, АскариАскари Мохамадијан Барселона 1992 Борење Мажи слободен стил 62 кг 327 август 1992
  Бронзен Кадем, РесулРесул Кадем Барселона 1992 Борење Мажи слободен стил 82 кг 337 август 1992
  Бронзен Кадем, Амир РезаАмир Реза Кадем Атланта 1996 Борење Мажи слободен стил 82 кг 3431 јули 1996
  Сребрен Јадиди, АбасАбас Јадиди Атланта 1996 Борење Мажи слободен стил 100 кг 3531 јули 1996
  Златен Кадем, РесулРесул Кадем Атланта 1996 Борење Мажи слободен стил 90 кг 362 август 1996
  Златен Таваколи, ХусеинХусеин Таваколи Сиднеј 2000 Кревање тегови Мажи 105 кг 3725 септември 2000
  Златен Резазадех, ХусеинХусеин Резазадех Сиднеј 2000 Кревање тегови Мажи +105 кг 3826 септември 2000
  Бронзен Саи, ХадиХади Саи Сиднеј 2000 Теквондо Мажи 68 кг]] 3928 септември 2000
  Златен Дабир, АлирезаАлиреза Дабир Сиднеј 2000 Борење Мажи слободен стил 58 кг 401 октомври 2000
  Златен Резадех, ХусеинХусеин Резадех Атина 2004 Кревање тегови Мажи +105 кг 4125 август 2004
  Златен Саи, ХадиХади Саи Атина 2004 Теквондо Мажи 68 кг 4227 август 2004
  Бронзен Карами, ЈусуфЈусуф Карами Атина 2004 Теквондо Мажи 80 кг]] 4328 август 2004
  Сребрен Резај, АлирезаАлиреза Резај Атина 2004 Борење Мажи слободен стил 120 кг]] 4428 август 2004
  Сребрен Мустафа-Џокар, МасудМасуд Мустафа-Џокар Атина 2004 Борење Мажи слободен стил 60 кг 4529 август 2004
  Бронзен Хајдари, АлирезаАлиреза Хајдари Атина 2004 Борење Мажи слободен стил 96 кг 4629 август 2004
  Бронзен Мохамади, МуратМурат Мохамади Пекинг 2008 Борење Мажи слободен стил 60 кг 4719 август 2008
  Златен Саи, ХадиХади Саи Пекинг 2008 Теквондо Мажи 80 кг 4822 август 2008
  Бронзен Ростами, КианушКиануш Ростами Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи 85 кг 493 август 2012
  Златен Суријан, ХамидХамид Суријан Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи грчко-римски стил 55 кг 505 август 2012
  Златен Норузи, ОмидОмид Норузи Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи грчко-римски стил 60 кг 516 август 2012
  Сребрен Насиршалал, НавабНаваб Насиршалал Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи 105 кг 526 август 2012
  Златен Резај, ГаземГазем Резај Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи грчко-римски стил 96 кг 537 август 2012
  Златен Салими, БедатБедат Салими Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи +105 кг 547 август 2012
  Сребрен Ануширавани, СаџадСаџад Ануширавани Пекинг 2012 Кревање тегови Мажи +105 кг] 557 август 2012
  Сребрен Хадади, ЕшанЕшан Хадади Пекинг 2012 Атлетика Мажи фрлање на диск 567 август 2012
  Сребрен Багери Мотамед, МухамедМухамед Багери Мотамед Пекинг 2012 Теквондо Мажи 68 кг 579 август 2012
  Сребрен Гударзи, СадехСадех Гударзи Пекинг 2012 Борење Мажи слободен стил 74 кг 5810 август 2012
  Бронзен Лашгари, ЕшанЕшан Лашгари Пекинг 2012 Борење Мажи слободен стил 84 кг 5911 август 2012
  Бронзен Гашеми, КомеилКомеил Гашеми Пекинг 2012 Борење Мажи слободен стил 120 кг 6011 август 2012

Спортови по години

уреди

Летни олимписки игри

уреди
Спорт 00 48 52 56 60 64 68 72 76 88 92 96 00 04 08 12 16 Години
 
  Нуркање 1 1
  Пливање 1 1 1 1 1 1 6
  Ватерполо 11 1
  Стреличарство 2 2 2
  Атлетика 1 2 1 8 1 3 4 1 2 1 1 2 6 10 4 15
  Бадминтон 1 1
  Кошарка 13 12 2
  Боксување 8 6 4 5 5 6 6 4 5 1 3 4 1 13
  Кајак 1 2 2
  Велосипедизам 4 4 6 6 4 2 2 3 3 1 10
  Велосипедизам, патека 4 2 2 4 2 5
  Коњички спортови 1 1
  Мечување 1 4 2 13 1 5
  Гутбал 17 19 17 3
  Гимнастика 2 1
  Џудо 1 3 7 6 1 5
  Веслање 2 2 2
  Стрелаштво 3 1 4 4 1 1 1 3 2 9
  Пинг-Понг 1 1 1 1 2 5
  Теквондо 4 3 2 2 3 3 4
  Кревање тегови 5 7 7 7 5 4 3 7 5 6 6 3 6 13
  Борење 7 8 8 12 12 9 14 17 15 16 10 11 13 12 13 8 16
Вкупно 1 36 22 17 25 63 14 50 86 27 40 18 35 38 55 53 16 17

Зимски олимписки игри

уреди
Спорт 56 64 68 72 76 98 02 06 10 14 Години
 
  Алпско скијање 3 4 4 4 4 1 1 1 3 3 10
  Крос-кантри 1 1 1 2 4
Вкупно 3 4 4 4 4 1 2 2 4 5 10

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  • „Olympic Medal Winners“. MOK. Посетено на 2007-04-06.
  • „National Olympic Committee of the Islamic Republic of Iran“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-07-13.