Еритреја на Олимписките игри

Еритреја првпат учествувала на Летните олимписки игри 2000 во Сиднеј каде испратила три натпреварувачи кои се натпреварувале во атлетските дисциплини. На Летните олимписки игри 2004 во Атина, Зерсенај Тадесе и го донел првиот медал на Еритреја од Олимписките игри, освојувајќи го бронзениот медал на трката на 10.000 метри.

Еритреја на Олимписките игри

Знаме на Еритреја
МОК-код  ERI
НОК Еритрејски национален олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади
2000 • 2004 • 2008

Еритреја досега не учествувала на Зимски олимписки игри.

Националниот олимписки комитет на Еритреја е основан во 1996 година, а бил признаен од страна на Меѓународниот олимписки комитет во 1999 година.[1]

Табела на медали Уреди

Медали на Летни олимписки игри Уреди

Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
1956–1992 како дел од   Етиопија (ETH)
Аталнта 1996 не учествувале
Сиднеј 2000 3 0 0 0 0 -
Атина 2004 4 0 0 1 1 71
Пекинг 2008 11 0 0 0 0 -
Лондон 2012 12 0 0 0 0 -
Вкупно 0 0 1 1 139

Список на освојувачи на медали Уреди

Летни олимписки игри Уреди

Медал Натпреварувач Игри Спорт Дисциплина
  Бронзен Тадесе, ЗерсенајЗерсенај Тадесе   Атина 2004   Атлетика 10.000 м

Наводи Уреди

  1. International Olympic Committee. „Eritrean National Olympic Committee“. Посетено на 2011-06-13.