Град Скопје

административна целина во Македонија, составена од 10 општини
Град Скопје
Flag of Skopje, North Macedonia.svg Coat of arms of Skopje.svg
Знаме Грб
Положба на Град Скопје
Општини во Град Скопје
Општини во Град Скопје
1. Центар 6. Бутел
2. Гази Баба 7. Шуто Оризари
3. Аеродром 8. Карпош
4. Чаир 9. Ѓорче Петров
5. Кисела Вода 10. Сарај
Општи информации
Површина 571.46 км2
Население 506.926 жители
Густина 3603,94 жители/км2
Адреса на седиште бул. „Илинден“ бб
Телефон 02/3297 236, 02/3297 265 ,02/3297 255
Факс 02/3165 445
Мреж. место www.skopje.gov.mk
Е-пошта gragjani@skopje.gov.mk
Претставници
Градоначалник Данела Арсовска
Членови на советот 45

Град Скопје — посебна административна единица во Република Македонија која го покрива главниот град на државата, Скопје. Се состои од 10 општини. Дел е од Скопскиот Регион.

Поделбата на Град Скопје како посебна единица на локална самоуправа е дефинирана во Законот за Град Скопје[1], донесен на 16 август 2004 година.

Град Скопје се граничи со Општина Чучер-Сандево и Косово на север, Општина Јегуновце и Општина Желино на запад, Општина Сопиште и Општина Студеничани на југ и Општина Илинден, Општина Липково и Општина Арачиново на исток.

ОпштиниУреди

Десетте општини во градот Скопје се:

Општина HASC[1] Центар на општината Површина
(км2)
Население
(2002)
Аеродром MK.AD Аеродром 21,85 72.009
Бутел MK.BU Бутел 54,79 36.154
Гази Баба MK.GB Гази Баба 110,86 72.617
Ѓорче Петров MK.GP Ѓорче Петров 66,93 41.634
Карпош MK.KX Карпош 35,21 59.666
Кисела Вода MK.VD Кисела Вода 34,24 57.236
Сарај MK.AJ Сарај 229,06 35.408
Центар MK.CE Центар 7,52 45.412
Чаир MK.CI Чаир 3,52 64.773
Шуто Оризари MK.SO Шуто Оризари 7,48 22.017
Град Скопје Вкупно 571,46 506.926

ДемографијаУреди

Според последниот попис на населението на Македонија од 2002 година,[2] Скопје има 506.926 жители. Најбројна етничка група се Македонците со 66,75% од населението, а потоа Албанците (20,46%), Ромите (4,63%), Србите (2,82%), Турците (1,70%), Бошњаците (1,50%) и Власите (0,50%).

97,5% од населението над 10-годишна возраст е писмено.

Администрација и политикаУреди

Во 2017 година, администрацијата на градот Скопје ја сочинувале 642 вработени, а вкупниот број вработени, заедно со јавните претпријатија, изнесувал 7.618. Од нив, најмногу биле вработени во ЈСП „Скопје“ (1.356), како и во ЈП „Водовод и канализација“ (1.164), во ЈП „Комунална хигиена“ (1.097), во ЈП „Улици и патишта“ (251) итн.[2] Градоначалник на Град Скопје е Петре Шилегов од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години. Советот на Град Скопје е составен од 45 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  СДСМ: 21 место
  ВМРО-ДПМНЕ: 17 места
  ДУИ: 3 места
  БЕСА: 2 места
  АА: 1 место
  ЛЕВИЦА: 1 место

ИсторијаУреди

 • Во 1945 со закон, Македонија територијално се организира во 4 области, 32 подобласти и 894 народни општини.
 • Од 1949 до 1952 се донесуваат шест закони за територијална организација.
 • Во 1952 бројот на општините паѓа од 223 на 86, а на подобластите од 18 на 7.
 • Во 1955 градот Скопје добива посебен административен статус, составен од 4 општини: Идадија, Кисела Вода, Саат Кула и Кале.
 • Во 1957 има 7 подобласти и 73 општини во 1965.
 • Во 1965 со законот кој ги дефинирал границите на општините во СРМ, подобластите се укинуваат и бројот на општините станува 32. Во подрачјето на Град Скопје, општината Саат кула се припојува кон општината Кале. Со тоа, бројот на општини кои го образуваат градот Скопје се намалува на 3.
 • Во 1969 општините на градот Скопје се обединуваат во единствена општина под назив Општина на Град Скопје.
 • Од 1976 до 1996 Скопје е организирано како посебна социо-политичка заедница од 5 општини: Гази Баба, Карпош, Кисела Вода, Центар и Чаир.
 • Од 1996 до 2004 Скопје се дефинира како посебна единица на локална самоуправа и има 7 општини: Гази Баба, Карпош, Кисела Вода,Центар, Чаир, Шуто Оризари и Ѓорче Петров.

БелешкиУреди

 1. ^ Хиерархиски кодови на административна поделба (HASC): поврзани со поддржавни ISO-кодови (сѐ уште недефинирани за македонските општини)
 2. ^ Резултати од пописот на македонски и англиски (PDF)

НаводиУреди

 1. Закон за градот Скопје - “Сл. весник на Р Македонија”, бр. 55/04 од 16.08.2004 година
 2. „Мора ли Шилегов да прима 101 нов работник, кога на располагање има 7.620?“, Скопско Ехо, бр. 75, 7.6.2018, стр. 4-5.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди