Данела Арсовска

Данела Арсовска (р. 20 декември 1979) — македонски економист, активист, политичар, во 2014 година е избрана за претседател на Македонските стопански комори — сојуз на национални стопански комори, промовирајќи економска соработка на национално и меѓународно ниво, врз основа на принципите на слободна трговија и фер конкуренција. Таа беше назначена за претседател на Македонската унија на организации на работодавачи во 2015 година.

Данела Арсовска

На национално ниво, Арсовска е претставник во Собранието на Република Македонија, Национален совет за европска интеграција од 2016 година. Таа е член и на Советот за јавно приватно партнерство во Владата на Република Македонија. Данела Арсовка е градоначалник на Скопје.

ОбразованиеУреди

Арсовска се стекна со диплома по право во Скопје на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј “. Има магистратура по економија и извршно образование од Универзитетот во Оксфорд и Универзитетот во Шефилд.

Таа држи низа академски и консултантски позиции во Македонија и на меѓународно ниво, и држела предавања за развојни теми на универзитети и конференции Арсовска течно зборува македонски, англиски, германски јазик, а зборува и бугарски и српски јазик.

Меѓународна кариераУреди

Арсовска има неколку позиции на високо ниво во меѓународни меѓувладини организации и исто така има низа експертски позиции. Таа служи на панелот при Светската банка ICSID во Вашингтон, САД од 2016 година. Во 2017 година беше назначена за членка на Судот во Судот за помирување и арбитража на ОБСЕ во Geneенева, Швајцарија, а исто така е и член на Судот на Постојаниот арбитражен суд во Хаг, Холандија од 2017 година.

Арсовска е македонски претставник во Меѓународната стопанска комора (МКС) и избрана членка на Генералниот совет во Светската федерација на комори.

Награди и признанијаУреди

Како признание за нејзината работа во 2018 година, Светскиот инвестициски форум за деловни ангели ја додели Арсовска како „Најдобар модел на деловна жена во Југоисточна Европа“. Во 2019 година на 6-тиот Самит на претприемачи од Централна и Југоисточна Европа, Арсовска беше наградена со Признание за нејзиниот посебен придонес во развојот на претприемништвото. Во 2020 година Арсовска беше наградена со сертификат за заслуга од Кунио Микурија, генерален секретар на Светската царинска организација, како признание за нејзиниот придонес во развојот на царината. Признанието го врачи генералниот директор на македонската царинска управа.

Политичка кариераУреди

Во пресрет на локалните избори во Македонија 2021, Данела Арсовска ја истакнува својата кандитатура како независен кандидат за градоначалник на Скопје. Во брз рок го исполнува условот за кандидатура, собирајки ги потребните гласови за истата. Зад независната кандитатурата за градоначалник, добива поддршка од најголемата опозициска партија во Македонија ВМРО-ДПМНЕ и нејзините коалициони партнери од албанскиот политички блок Алианса за Албанците и Алтернатива, како и од голем број на познати скопски интелектуалци, уметници и видни граѓани.