Бошњаци

народ на Балканот

Бошњаците (босански: Bošnjaci) се јужнословенски народ кој живее главно во Босна и Херцеговина и регионот Санџак во Србија и Црна Гора. Има и бошњачки заедници во околните балкански земји, Европа и Америка. Нивната бројност е нешто помалку од 3 милиони. Тие се главно потомци на словенското население на средновековна Босна кое било исламизирано за време на отоманското владеење. Нивната главна одлика е нивната муслиманска вероисповед, приврзаноста кон Босанскиот историски регион, заедничката култура, а зборуваат на босански јазик, кој е речиси идентичен на српско-хрватскиот јазик. Повеќето презимиња на Бошњаците завршуваат на -иќ. Босанскиот јазик е службен јазик во Босна и Херцеговина.

Бошњаци
Bošnjaci
Вкупен број
<3 милиони
Подрачја со значајно население
 Босна и Херцеговина2.185.055[1]
 САД98.766- 350.000[2][3]
 Германија158.158[4]
 Србија145.278[5]
 Австрија128.047[6]
 Турција101.000-2.000.0001[7][8]
 Шведска56.127[9]
 Црна Гора53.605[10]
 Швајцарија46.773[11]
 Косово45.600[12]
 Словенија21.542[13]
 Канада21.040[14]
 Данска21.000[15]
 Хрватска31.479[16]
 Македонија17.018[17]
 Австралија17.993[18]
 Норвешка16.338[9]
 Италија3.600[19]
 Белгија2.182[20]
 Европска Унија вкупно400.000[21]
Грбот со лилјани, национален симбол на Бошњаците (поранешно државно знаме на БиХ)

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „CIA Fact Book“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2018-03-15. Посетено на 2012-01-05.
 2. „The 2000 USA census“. Архивирано од изворникот на 2020-02-12. Посетено на 2013-11-03.
 3. „About CNAB : Congress of North American Bosniaks“. Bosniak.org. Посетено на 2012-01-05.
 4. „Germans and foreigners with an immigrant background“. Архивирано од изворникот на 2009-05-04. Посетено на 2013-11-03.
 5. „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији: НАЦИОНАЛНА ПРИПАДНОСТ“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-07-08. Посетено на 2012-12-22.
 6. Босански Австријци
 7. Joshua Project (2010-04-13). „Bosniak of Turkey Ethnic People Profile“. Joshuaproject.net. Посетено на 2012-01-05.
 8. Milliyet (2008-06-06). „Türkiye'deki Kürtlerin sayısı!“. http://www.milliyet.com.tr. Посетено на 2013-05-05. Надворешна врска во |publisher= (help)
 9. 9,0 9,1 „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-02-06. Посетено на 2013-11-03.
 10. „Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011“ (PDF). July 12, 2011. Посетено на 13 July 2011.
 11. „Pub_Auslaender_D.pdf“ (PDF). Посетено на 2012-01-05.
 12. „World Bank Living Standards Measurement Study 2001 Estimate“. Enrin.grida.no. Архивирано од изворникот на 2017-11-07. Посетено на 2012-01-05.
 13. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2017-05-30. Посетено на 2013-11-03.
 14. „By Ethnic origin“. 2.statcan.ca. 2011-07-04. Архивирано од изворникот на 2018-12-25. Посетено на 2012-01-05.
 15. „Kilde: "Ældre bosniske flygtninge søger hjem". Folkedrab.dk. Архивирано од изворникот на 2016-03-10. Посетено на 2012-01-05.
 16. Cro Census 2011, Dzs.hr
 17. „Macedonian Census 2002“ (PDF). Посетено на 2012-01-05.
 18. „2054.0 Australian Census Analytic Program: Australians' Ancestries (2001 (Corrigendum))“ (PDF). Посетено на 2012-01-05.
 19. Joshua Project (2010-04-13). „Bosniak of Italy Ethnic People Profile“. Joshuaproject.net. Посетено на 2012-01-05.
 20. „Belgium figures“. Dofi.fgov.be. Посетено на 2012-01-05.
 21. „2 DEMOGRAFIA 2006.pmd“ (PDF). Посетено на 2012-01-05.