Левица (политичка партија)

Левица e македонска политичка партија со левичарска ориентација. Основните заложби ѝ се борбата за работнички права и социјална правда, за демократизација на сите сфери на живеењето и против меѓуетничките бариери и национализмот.

Левица
ВодачПленумот на партијата
Основана14 ноември 2015
ШтабСкопје
ИдеологијаРадикална левица
Демократски социјализам
Марксизам
Популизам
Левичарски Национализам
Политичка положбаЛево крило
Боицрвена, бела
Собрание
0 / 120
Општини во Македонија
0 / 80
Мрежно место
levica.mk
Знаме
Red flag.svg
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Иницијативата за формирање на Левица потекнала од членови на Движењето за социјална правда „Ленка“, членови на левичарското движење „Солидарност“, членови на Комунистичката партија на Македонија, синдикалци, активисти и поединци левичари. Левица има колективно претседателство, Президиум, составен од седум членови со императивен мандат.[1] Регистрирана е на 25 февруари 2016 година, а иницијативата за формирање на партијата била објавена на 14 ноември 2015 година.[2]

Левица ја поддржала Шарената револуција, започната по аболиција од претседателот Ѓорге Иванов, и зела активно учество во истите. На двајца членови на Левица, еден од нив дел од Президиумот, им била одредена мерка куќен притвор заради учество на протестите.[3]

На парламентарните избори во 2016 година партијата настапила самостојно освојуваќи околу 12.000 гласови односно 1% од вкупните гласови. Левица на локалните избори во 2017 година, освоиле 3 советнички места.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди